Sport en menstruatie

Bij balletdanseressen, lange afstandloopsters en vrouwen die veel en intensief sporten, komt het regelmatig voor dat een menstruatie wordt overgeslagen of dat de menstruatie helemaal stopt. Dit gebeurt eerder bij jonge vrouwen, vooral als de cyclus onregelmatig is. Tieners die veel sporten, krijgen hun eerste menstruatie vaak op een later tijdstip dan normaal.

De verklaring hiervoor is onder andere te vinden in het feit dat deze vrouwen zich zeer intensief inspannen. De verhouding van het aantal vetcellen tot het aantal overige cellen kan ook een rol spelen. Als een vrouw een streng dieet volgt en in korte tijd veel gewicht verliest, kan dit ook de menstruatie beïnvloeden. De menstruatie stopt omdat de eierstokken onvoldoende oestrogeen produceren, zodat de binnenbekleding van de baarmoeder niet dikker wordt en er geen bloedverlies kan plaatsvinden.

Als de vrouw in gewicht aankomt of haar trainingsprogramma vermindert, komt de menstruatie meestal vanzelf terug.

Sport en menstruatie

Een vrouw die om deze redenen niet menstrueert, kan echter wel zwanger raken. Een eisprong kan elk moment optreden en bij bevruchting leiden tot een zwangerschap.

Daarom is goede anticonceptie nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips