Varicocele

Een spataderbreuk in de balzak (varicocele) is een op een gezwel lijkende verwijding van de veneuze bloedvaten van de zaadstreng en het omhulsel van de zaadbal. Een varicocele is door aanleg bepaald en treedt voornamelijk op bij jonge mannen in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Bij tweederde zit de aandoening aan de linkerkant van de balzak. Grote, slanke mannen met een aanleg voor een liesbreuk hebben vaak ook een varicocele.

Aan de linkerkant van het lichaam stroomt het aderlijk bloed uit de balzak terug via de nieraderen. Wanneer een, normaal gesproken onschuldige, varicocele aan de linkerkant optreedt, dan kan deze in zeldzame gevallen worden veroorzaakt door een niertumor. Deze ernstige ziekte moet in elk geval door nauwkeurige diagnostiek worden uitgesloten.

Wat is de oorzaak van een varicocele?

Een spataderbreuk in de balzak wordt veroorzaakt door stuwing van bloed in de aderen. Door deze stuwing neemt de druk in het betreffende bloedvat toe. De oorzaak is een stoornis in of het ontbreken van de kleppen in de aderen, die normaal de terugstroom van bloed voorkomen. Een varicocele kan ook ontstaan door slap weefsel van de balzak of door een verzwakking van de vaatwanden.

Hoe wordt een varicocele behandeld?

De operatieve verwijdering van een varicocele uit kosmetische overweging of ter bestrijding van pijn of dreigende onvruchtbaarheid, is eenvoudig. De betreffende ader wordt afgebonden of dichtgeschroeid en is na twee tot drie maanden niet meer zichtbaar. Wanneer de varicocele wordt veroorzaakt door een niertumor, richt de behandeling zich op de tumor.

varicocele

Wat kan men er zelf aan doen?

Een varicocele kan men niet zelf behandelen. Men kan hem ook niet voorkomen,
omdat de aandoening door aanleg wordt bepaald.

Wannneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer men merkt dat er spataderen in de balzak zitten die in korte tijd groter worden, dan dient men het zekere voor het onzekere te nemen en de huisarts te consulteren. Er is namelijk een kleine kans dat het wordt veroorzaakt door een tumor. Men kan ook beter het spreekuur van de huisarts bezoeken wanneer bij een al langer bestaande varicocele ineens klachten optreden.

Wat doet de dokter?

De huisarts zal eerst onderzoeken of er sprake is van een onschuldige varicocele. Bij klachten en bij verdenking op een ernstige aandoening zal hij de patiënt naar een specialist (uroloog) doorsturen. Een aangeboren spataderbreuk in de balzak loopt leeg wanneer men de balzak omhoog houdt. De behandeling hangt af van de diagnose.

Ziekteverloop

Vooral een kleine varicocele geeft vaak in het geheel geen klachten en wordt dan ook niet snel opgemerkt. Soms gaat het gepaard met een lichte, trekkende pijn in de omgeving van de balzak of de lies, en soms is er sprake van een verminderde potentie. Een aangeboren varicocele verdwijnt ook wel eens vanzelf. Een varicocele die niet aangeboren is, kan op elke leeftijd optreden. In dat geval wordt de varicocele snel groter en kan samengaan met een gevoel van doffe pijn. Het verloop hangt af van de onderliggende aandoening. Wanneer een varicocele onbehandeld blijft, kan dat tot onvruchtbaarheid leiden.

Is een spataderbreuk in de balzak gevaarlijk?

In de meeste gevallen is dit een onschuldige aandoening. Ter uitsluiting van onderliggende ziekten is het echter aan te raden de aandoening door de huisarts te laten onderzoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips