Borstontsteking

Borstontsteking is een aandoening van de borstklieren. Door onvoldoende of onjuiste wijze van schoonhouden van de tepel of door kloven kan vooral in de zoogperiode een borstontsteking (mastitis) ontstaan. Dit is meestal een ontsteking van de melkgangen en bij uitzondering van het daartussen gelegen weefsel. De aandoening komt bijna nooit buiten het kraambed voor. De borstontsteking wordt veroorzaakt door stafylokokken afkomstig uit de neus van het kind, dat de bacteriën van zijn omgeving ontvangt. Vooral wanneer er in de tepel kleine kloofjes zijn ontstaan bereiken de bacteriën gemakkelijk de melkgangen. De ontsteking kan zowel een snel als een sluipend verloop hebben. Bij de snelle (acute) vorm treedt koorts van 40 ‘C op, gepaard gaande met koude rillingen. Er is een harde plek in de borst te voelen, vooral op de plaats waar het klierweefsel niet goed wordt ontledigd. Deze harde schijf voelt warm aan en is pijnlijk. De hoeveelheid voeding is meestal verminderd.

borstontsteking

Bij een sluipend verloop (chronische vorm) ontstaan de verschijnselen langzaam en is er slechts een geringe temperatuurverhoging (38 °C). De harde plek (infiltraat) kan verdwijnen of verweken waarbij dan pus wordt gevormd. In het laatste geval ontstaat een ettergezwel of abces. Meestal kan alleen insnijding van het abces de ontstekingsverschijnselen doen verdwijnen. Een goede algemene tepelhygiëne kan in veel gevallen borstontsteking voorkomen. De moeder moet voor alles erop toezien dat de tepel niet besmet raakt. Als toch een ontsteking optreedt kan uitbreiding van het proces worden geremd door op de aangedane plek een ijsblaas te leggen.

De infectiekiemen worden bestreden met antibiotica. De borstklieren moeten goed wordengeledigd daar anders stuwing met grotere kans op uitbreiding van de infectie het gevolg is. De zuigeling mag wel worden aangelegd zolang er geen pus uit de tepel komt. Als de borsten niet op natuurlijke wijze goed geledigd kunnen worden moet gekolfd worden (zie Borstpomp). Verwante onderwerpen: Abces, Borstklier, Borstvoeding, Ontsteking, Zuigelingenzorg. BORSTPOMP, instrument waarbij door het indrukken van een rubberballon de zuigkracht wordt verkregen om de melkgangen van de borstklier bij stuwing te ledigen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips