Cytomegalovirus

Cytomegalovirus (CMV) is nog een veel voorkomende seksueel overdraagbare ziekte. Cytomegalovirus (CMV) wordt verkregen door seks te hebben met een besmette partner. Het is makkelijker om CMV te krijgen als er geen condoom wordt gebruikt. Kinderen kunnen CMV krijgen via de lucht. Het virus leeft ook in urine. Het CMV-virus wordt overgedragen van de ene persoon op de andere tijdens seks.

Hoe het eruitziet – Wat de symptomen zijn:

CMV veroorzaakt niet altijd opvallende symptomen. Koorts, spierpijn of een vermoeid gevoel kunnen verschijnselen zijn. In zeldzame gevallen kan CMV een gebrek aan mobiliteit in armen of benen veroorzaken, evenals zwelling van het brein of het hart en een verdunning van het bloed (anemie). Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen zich ernstig vermoeid voelen, of problemen krijgen met zien of ademhalen.

Cytomegalovirus

Hoe word je getest:

Een kleine hoeveelheid vloeistof of huid van de penis of vagina wordt verzameld door een medisch expert en verzonden naar een laboratorium voor onderzoek. Een andere mogelijkheid is het nemen van een bloedmonster en dat naar een laboratorium te sturen. Beide methoden hebben twee à drie dagen nodig om resultaten op te leveren.

Behandelingen:

Voor mensen met een normaal immuunsysteem zijn er momenteel geen behandelingen beschikbaar. Voor diegenen met een verzwakt immuunsysteem zijn er twee mogelijke behandelingen voor netvliesontstekingen. Een van deze twee producten blijkt ook enig nut te hebben bij de behandeling van CMV-infecties van het maagdarmkanaal, en in mindere mate van de longen.

Wat er gebeurt met mensen met CMV:

Zoals bij veel virale infecties geldt, wanneer je eenmaal besmet bent met CMV, ben je er altijd mee besmet. Er zijn perioden van geen tot bijna geen virale activiteit en andere perioden van grote virale activiteit. Die zijn normaal gesproken te zien als symptomen die in een normaal, gezond persoon komen en gaan. Voor diegenen met een verzwakt immuunsysteem kunnen ernstige bloedziekten, longproblemen of zelfs blindheid het gevolg zijn van de infectie. In tegenstelling tot herpes, kan CMV zelfs worden overgebracht in een stadium van lage virale activiteit.

Preventie:

Een latex condoom, bij voorkeur gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel, is de beste bescherming tegen de verspreiding van virale infecties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips