Verschoven rugwervels

Verschoven rugwervels (ook wel een gebroken wervel of herniawervel genoemd) is de plotselinge of geleidelijke breuk in de steunbanden rond de schijf die als een soort kussen tussen de wervels fungeren. Een verschoven wervel wordt veroorzaakt door het zwakker worden van het materiaal van de wervel of een scheuren van dit materiaal. De schijf scheurt door een plotselinge verwonding of voortdurende spanning, zoals steeds weer zware voorwerpen tillen of vetzucht. De wervels in de nek of de onderrug hebben hiervan het meeste te lijden, vooral tussen de vierde en vijfde lendenwervel (bijna aan het einde van de ruggengraat net boven het heiligbeen).

Verschoven rugwervels

De term ‘verschoven’ is eigenlijk een verkeerde benaming, omdat de schijf in feite bol gaat staan tussen de twee wervels en uiteindelijk scheurt. De pijn wordt veroorzaakt omdat er op de zenuwen wordt gedrukt als de verschoven schijf tegen een rugzenuw aanduwt. Dit kan een stekende pijn of een tintelende gevoelloosheid geven in benen en armen. Een dergelijke aandoening werkt vaak uit op de grote beenzenuw en staat bekend als ischias. De pijn loopt dan van de achterkant van de heup langs de buitenkant van het been.

Symptomen van een verschoven schijf zijn onder andere hevige pijn in de onderrug of aan de achterkant van een been, bil of voet (de pijn zit gewoonlijk aan één kant en wordt erger bij bewegen, hoesten, niezen, optillen of belasting), minder kracht, gevoelloosheid of degenereren van de spieren in het getroffen been; pijn in de nek, schouder of één arm (de pijn wordt bij beweging erger), minder kracht, gevoelloosheid of degenereren van de spieren in de getroffen arm.

Bij een verschoven schijf moet er direct medische hulp worden ingeroepen, moet de patiënt niet worden verplaatst tenzij zijn of haar leven gevaar loopt, en warm worden gehouden met dekens om de kans op een shock te verminderen. Alhoewel de meeste symptomen en pijn verdwijnen bij bedrust van ten minste twee weken, kan een rekverband of operatief ingrijpen nodig zijn.


Relevante artikelen
2 reacties
 1. Ik heb al bijna 25 jaar artrose met ontstekingen in bijna al mijn gewrichten waarvoor ik word behandeld met ontstekingsremmers en prednisoninjecties. Nu is er bij mij een verschoven ruggenwervel geconstateerd door de reumatoloog en ik herken de symptomen die hierboven beschreven worden.
  Ik word doorgestuurd naar de pijnpoli waar men de pijn waarschijnlijk met een zenuwblokkade gaat opheffen.
  Opereren of vastzetten is volgens mijn reumatoloog geen optie omdat in dat geval de schijf onder de getroffen wervel vrijwel zeker hetzelfde gaat doen. Dit omdat de bovenste helft van mijn ruggengraat al helemaal met elkaar vergroeid is en er dus geen enkele flexibiliteit meer in mijn rug zit, behalve dan de verschoven wervel en de paar eronder.
  Ondertussen barst ik van de pijn.
  Wie herkent dit of heeft adviezen?
  Ik zit niet te wachten op horrorverhalen maar hoor graag tips of adviezen.

 2. Hoi,

  Zelf heb ik zo iets als u en de pijn is met dagen ondragelijk. Ben ook regelmatig naar de pijnkliniek geweest maar nu na 2 nare ervaringen zet ik daar geen stap meer binnen.

  Het klinkt misschien simpel maar wat ik nu doe is zo min mogelijk medicatie nemen en de pijn ondergaan, blijven bewegen en jezelf soms verwennen. Een heet bad nemen bijvoorbeeld of een hamam nemen yoga doen, wel heel rustig dat doen en je eten aanpassen. Geen rommel eten zodat je alles snel verteert en niet te veel eten en veel drinken. Wat ik ook doe mijn lichaam aan extreem ( wel oppassen je moet daar in groeien ) koude of warmte blootstellen. Koude is het beste dat wekte iets op in je.

  En alles alles niet werkt zoals vandaag neem ik ontstekingsremmers maar die zorgen dat ik nog meer pijnen heb was een tijd op tramadol en morfine en ben daar gelukkig van afgeraakt zo’n pleisters droeg ik dan in het begin werd ik misselijk maar nadien werd ik mentaal positiever maar de pijn voelde ik nog dus echt helpen was dat niet je werd alleen maar gedrogeerd.
  Als laatste positief blijven want ( bij mij alvast) hoe meer je druk maakt des te meer je lichaam zich begint te manifesteren waardoor je meer pijn begint te voelen.

  En als ik boos ben dan luister ik naar flamenco of mediteer ik wat.
  Veel sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips