Anale jeuk

De anus, de plaats waar de darm eindigt, is een heel gevoelig deel van het lichaam, waar tamelijk vaak klachten optreden die zeer onaangenaam kunnen zijn. Daaronder valt de anale jeuk. Dit is een symptoom waarmee men de huisarts in elk geval dient te consuleren. Er kunnen namelijk ernstige lichamelijke afwijkingen achter schuil gaan.

Wat is de oorzaak van anale jeuk?

Wanneer kinderen last hebben van anale jeuk, dan is er relatief vaak sprake van een worminfectie, de zogenaamde oxyuren. Dat zijn ongeveer één centimeter lange, dunne, witte wormpjes die in grote getale in en op de ontlasting zitten. Ze hebben zich in het laatste deel van de darm genesteld. Vooral ‘s nachts kruipen de vrouwtjes naar buiten en zetten rond de anus hun eitjes af (telkens vijf tot tienduizend in aantal).

Besmetting kan optreden wanneer kinderen bijvoorbeeld niet goed gewassen groente eten, of door lichamelijk contact met reeds besmette kinderen. Bovendien treedt er vaak een herinfectie op wanneer bij het krabben de eitjes onder de nagels van de kinderen gaan zitten en via deze weg weer in het lichaam terechtkomen.

Een veel voorkomende oorzaak van anale jeuk bij volwassenen vormen aambeien. Zowel uitwendige als inwendige aambeien kunnen tot anale jeuk leiden. Meestal is deze jeuk een ware kwelling. Het kan zelfs zo erg worden dat de patiënten het niet meer ‘jeuk’, maar ‘pijn’ noemen. Natuurlijk kan de oorzaak van anale jeuk ook heel ‘gewoon’ zijn, bijvoorbeeld bij eczeem of een andere huidaandoening.

Vaak treedt de jeuk tevens op wanneer de patiënt lijdt aan suikerziekte die niet behandeld is.

Tijdens een ziekte met diarree, na scherp gekruid eten (pepers, chili) of wanneer de anus onder grote druk heeft gestaan door veel of zeer harde ontlasting, kan eveneens anale jeuk ontstaan als een verschijnsel van voorbijgaande aard. Hetzelfde is het geval wanneer men bij lichamelijke inspanning sterk heeft getranspireerd en er zweet in de bilspleet is gelopen.

Wat kan men er zelf aan doen?

Ter voorkoming van anale jeuk is zorgvuldige hygiëne na iedere stoelgang het belangrijkst. Speciaal in geval van diarree moet de anus goed schoongemaakt worden met zacht, niet schurend toiletpapier, en zo mogelijk bovendien nog met een natte washand of doek. Diarree is namelijk vaak erg scherp en tast de huid aan. Bij het wassen alleen maar warm water gebruiken, en geen zeep, want zeep beschadigt het slijmvlies.

Onderdeel van de hygiëne is tevens het na de stoelgang goed en met veel water wassen van de handen. Patiënten, en dan vooral kinderen, die wormen hebben, moeten de vingernagels zo kort mogelijk houden en deze bij het wassen grondig afborstelen, zodat zich op die plaatsen geen eitjes kunnen nestelen. Verder moet men zo weinig mogelijk krabben, omdat de klachten daardoor meestal erger worden of dit slechts korte tijd verlichting geeft. Wanneer de jeuk niet is uit te houden, dan kan men bij de huisarts een recept halen voor een verzachtende, jeuk stillende zalf. Dergelijke zalven zijn ook bij een drogist verkrijgbaar.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Anale jeuk is op zichzelf geen gevaarlijke aandoening. Het kan echter dermate vervelend worden dat men er beter mee naar een arts kan gaan. Bovendien kan het een teken zijn van het bestaan van een ernstige ziekte.

Wat doet de dokter?

In eerste instantie zal hij de anus nauwkeurig bekijken om te kunnen vaststellen of de jeuk veroorzaakt wordt door een huidaandoening, aambeien of een andere zichtbare afwijking.

Wanneer er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden, zal hij u verzoeken om ontlasting op te vangen in een geschikt potje dat hij aan u meegeeft.

Voor de zekerheid zal er ook bloedonderzoek plaatsvinden om te kunnen achterhalen of suikerziekte de oorzaak van de klachten is.

Wormkuur
Tegen een worminfectie bestaan werkzame medicijnen die nauwgezet volgens voorschrift moeten worden ingenomen. Door de arts zal vaak ook een verzachtende of genezende zalf worden voorgeschreven. De behandeling kan echter slechts succesvol zijn wanneer de door krabben optredende kringloop anus-vinger-mond doorbroken wordt. Vooral kinderen moeten daarop gewezen worden.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Beste

    Kan je anale jeuk krijgen door vastziittende stoelgang ? Mijn stoelgang was hard en bolletjes met slijm erond , kan ook slecht nr wc gaan . Kan ik door dit die lastige inwendige anale jeuk hebben ?

    Hopend op antwoord

    Groetjes

    1. IK weet het niet.

  2. Beste Zadora,

    Dit is niet onbedenkelijk en zou dus goed kunnen. Als je veel last hebt van obstipatie kan een vezelrijk dieet vaak helpen om de stoelgang te verbeteren en misschien ook wel helpen om de jeuk klachten te verminderen.

    Groet,
    Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips