Eczeem
Eczeem een veelvoorkomende, niet besmettelijke huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een (vaak allergische) ontstekingsreactie van je huid. Vaak veroorzaakt deze reactie jeuk en roodheid. Deze huidaandoening komt voor bij jong en oud en is vaak erfelijk.
Het is nog steeds een hardnekkige fabel dat dermatitis besmettelijk is. Dit is niet zo. Je kunt deze huidaandoening niet krijgen door iemand met eczeem aan te raken.
Verschillende vormen van eczeem
Er zijn verschillende vormen van eczeem. Sommige soorten zijn kortdurend en andere chronisch. De soorten dermatitis zijn:
- Contacteczeem
- Constitutioneel eczeem
- Medicamenteus eczeem
- Dyshydrotisch eczeem
- Seborroisch eczeem
- Nummulair eczeem
Contacteczeem
Contacteczeem wordt veroorzaakt door stoffen, objecten of bepaalde materialen die in contact komen met je huid. Hierbij kan je denken aan metalen, wasmiddel, planten en chemische stoffen.
Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)
Dit is een erfelijke, aangeboren aandoening. Het is een aangeboren overgevoeligheid. Vaak komen er in een familie ook nog andere allergieën voor, zoals hooikoorts.
Medicamenteuze eczeem
Medicamenteus eczeem ontstaat door een allergie op een medicijn. Het kan zich op verschillende manieren uiten. Bij sommige mensen ontstaan er galbulten of een diffuse huiduitslag, maar het kan ook dat de huid rood wordt.
Dyshydrotisch eczeem
Dyshydrotisch eczeem wordt veroorzaakt door een verstoorde zweetvorming. Deze vorm van eczeem veroorzaakt veel jeuk en blaasjes en dan vooral op de voetzolen en handpalmen.
Seborroisch eczeem
Seborroisch eczeem gaat gepaard met schilfers. Het komt vooral voor op plaatsen waar de talgklieren zich bevinden, zoals de hoofdhuid, op de borst, tussen de schouderbladen en in de plooien langs de neus.
Nummulair eczeem
Bij nummulair eczeem heb je muntvormige eczeemplekjes. Deze plekken jeuk en komen vooral voor op de benen.
Hoe ziet eczeem eruit?
De meeste vormen van eczeem zien er hetzelfde uit. De verschillen zitten vooral in de manier waarop de dermatitis ontstaat en op welke plekken het zich bevindt. Dermatitis gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:
- Rode, schilferige, gebarsten plekjes op de huid. Deze plekke komen voornamelijk voor op de handen, oren, benen en voeten.
- Veel jeuk en een branderig gevoel. Vaak geeft de jeuk een drang tot krabben. Om deze reden leidt dermatitis bij kinderen vaak tot infecties
- Met vocht gevulde blaasjes
- Blaren die zijn ontstaan door acute verergering
- Pigmentverandering
- Infecties die zijn ontstaan door het krabben
Hoe kan eczeem worden behandeld?
Een behandeling is gericht op het bestrijden van de symptomen, zoals jeuk en huiduitslag. Om deze symptomen te kunnen bestrijden, moet de oorzaak worden opgespoord. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een huidtest of een bloedonderzoek. Hiermee kan worden vastgesteld welke stoffen de reactie veroorzaken. Eczeem kan behandeld worden op twee manieren. Dit kan door middel van lokale therapie en systematische therapie.
Lokale therapie
Hierbij wordt de getroffen huid behandeld met een speciale eczeemzalf. Deze zalf bevat vettige stoffen, zoals vaseline en werkzame stoffen zoals teer of corticosteroïden.
Systematische therapie
In geval van een systematische therapie krijg je tabletten voorgeschreven. Meestal is dit antihistaminica (anti-allergie tabletten), zoals cetirizine, desloratadine, loratadine en levocetirizine.
Vaak worden lokale therapie en systematische therapie gecombineerd. Je krijgt dan een zalf tegen de jeuk en tabletten om een reactie tegen te gaan.
Lichttherapie
Mensen met een ernstige vorm van dermatitis komen vaak in aanmerking voor een behandeling met lichttherapie.
Wat kan je zelf doen?
Als je weet waar het eczeem door wordt veroorzaakt, is het belangrijk om de oorzaak zoveel mogelijk te vermijden. Eet of drink bijvoorbeeld geen producten die een reactie veroorzaken, gebruik parfumvrije douchegel of zorg ervoor dat je niet in contact komt met stoffen op planten waar je uitslag van krijgt.
Drink voldoende water
Mensen met dermatitis hebben meestal een erg droge huid. Dit komt, omdat de huid meer vocht verliest en minder lipiden (huidvetten) bevat. Dit geldt ook voor de plekken waar geen huiduitslag is. Heb je regelmatig last van eczeem? Let er dan goed op dat je huid niet te veel uitdroogt. Drink dus voldoende water.
Kort douchen onder lauw water
Water is een vijand voor de gevoelige en droge huid. Je voorkomt een reactie door niet te lang en niet te heet te douchen. Warm water verergert de eczeemklachten.
Smeer je huid goed in
Zorg ervoor dat je altijd een goede, vette basiszalf hebt. Meestal is eczeemzalf op recept verkrijgbaar. Deze zorgt ervoor dat het vet- en vochtgehalte van de huid op peil blijft en voorkomt uitdroging. Gebruik de zalf na het douchen, zwemmen en voordat je gaat slapen.
Draag kunststof handschoenen
Als je regelmatig last hebt van dermatitis aan je handen, is het een aanrader kunststof handschoenen te dragen bij werkzaamheden als schoonmaken en afwassen. Kunststof handschoenen bevatten latex. Wanneer je hier een reactie van krijgt, kun je overstappen op latexvrije handschoenen.
Verbandmiddel tegen jeuk
Als je gek wordt van de jeuk dan biedt verbandmiddel (Dermasilk) een uitkomst. Dit verbandmiddel bevat natuurzijde en een antibacterieel middel. De arts kan je dit voorschrijven. Het dragen van een verbandmiddel vermindert de jeuk, kans op een infectie en transpiratie. Verder wordt de huid extra beschermd tegen krabben. Verder zijn er ook speciale verbandmiddelen verkrijgbaar voor kinderen en baby’s.
Het Huidfonds
Het Huidfonds richt zich onder meer op het voorkomen van huidaandoeningen en een betere zorg voor mensen met een huidaandoening, zoals eczeem.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.