Antihistaminica

Wanneer het immuunsysteem een binnendringer heeft geïdentificeerd, dan produceert het daartegen IgE-antilichamen, waarna vervolgens histamine vrijkomt. Histamine is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de meeste allergieverschijnselen, waaronder een loopneus, prikkeling van de ogen, keel en mondholte, huiduitslag en galbulten, astma, anafylactische shock, misselijkheid en diarree.

De medicijnen die overal ter wereld worden gebruikt om deze verschijnselen te bestrijden worden antihistaminica genoemd. Deze middelen blokkeren, zoals de naam reeds zegt, de uitwerking van histamine.

Antihistaminica kunnen bovendien nuttig zijn bij de behandeling van wagenziekte, duizeligheid en jeuk en vinden toepassing als kalmeringsmiddel en plaatselijke verdoving.

Ofschoon antihistaminica zeer nuttig zijn bij de behandeling van verschillende allergieën, hebben zij ook bijverschijnselen: ze kunnen sufheid veroorzaken, een droge neus en mond en vermindering van het gezichtsvermogen.

Sommige antihistaminica bevatten ingrediënten die de bloedtoevoer naar de hersenen verminderen, maar er zijn er ook die veel minder bijverschijnselen vertonen. De laatste tijd zijn er middelen op de markt gebracht die alleen op recept verkrijgbaar zijn en weinig bijwerkingen hebben. Aangezien de meeste antihistaminica toch slaapverwekkend zijn, is het verstandig om geen auto te besturen of zware machines te bedienen als u ze gebruikt. Alcohol versnelt de opname via de darm van sommige antihistaminica en verhoogt de slaperigheid. Volg nauwkeurig de instructies van uw arts op als u antihistaminica gebruikt.

Bespaar flink op je zorgverzekering

Miljoenen Nederlanders betalen elk jaar teveel voor hun zorgverzekering. Vergelijk hieronder eenvoudig alle zorgverzekeringen en zie direct hoeveel u kunt besparen.

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips