Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Huiduitslag

Men spreekt van huiduitslag (exantheem) wanneer op de huid bepaalde veranderingen optreden zoals vlekken, puisten, pukkels of blaasjes. Daarbij kan de hele huid of slechts afzonderlijke gedeelten aangetast zijn.

In een aantal gevallen gaat de huiduitslag gepaard met jeuk, en in enkele gevallen zijn ook verschillende soorten huiduitslag tegelijkertijd aanwezig. Huiduitslag is doorgaans geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom van verschillende ziekten. Bij huiduitslag treden duidelijk van elkaar gescheiden, scherp begrensde punten of grotere vlekken op, die soms in elkaar overgaan.

De zogenaamde papuleuze uitslag is te herkennen aan lichte verhevenheden van het huidoppervlak, die als knobbeltjes aanvoelen. Bij de natte uitslag wordt onderscheid gemaakt in uitslag met blaasjes (vesiculair), waarbij kleine pukkels worden gevormd, en kwaddels. Dat zijn grotere, met doorzichtige vloeistof gevulde blaren.

huiduitslag

Wat is de oorzaak van huiduitslag?

Infectieziekten zoals mazelen, roodvonk, de zesde ziekte, rodehond, epidemische vlektyfus, tyfus of syfilis gaan vaak gepaard met huiduitslag. Ze zijn soms te herkennen aan hun typische uitslag. Ook tijdens of na koorts treedt vaak huiduitslag op.

Een grote groep wordt gevormd door uitslagen ten gevolge van allergische reacties. Daarbij kan zowel sprake zijn van direct contact van de veroorzakende stof (allergeen) met de huid als ook van een reactie van de immunologische afweer op een irriterende, allergisch werkende stof. Ook wekken bepaalde levensmiddelen en medicijnen relatief vaak huiduitslag op. De meestal rood gekleurde punten of vlekken op de huid komen tot ontwikkeling omdat de bloedvaten (capillairen) zich verwijden en overvuld raken met bloed. Blaasjes ontstaan bij een ophoping van bloedplasma of lymfevocht.

Hoe wordt huiduitslag behandeld?

Normaal gesproken richt de behandeling zich op de ziekte op basis waarvan de huiduitslag is ontstaan. In geval de oorzaak niet duidelijk is of bij hevige klachten schrijft de arts echter een medicijn voor dat de jeuk of de allergie tegengaat of de ontsteking remt. Vaak is het goed bekijken van de uitslag voldoende voor het stellen van de diagnose.

Wanneer een allergie de oorzaak van de uitslag is, dan moet er een allergietest worden gedaan. Soms wordt een bepaalde zalf of tabletten (antihistaminica) voorgeschreven. Wanneer jeuk de oorzaak is van de huiduitslag, dan komen in zwaardere gevallen cortisonpreparaten in aanmerking.

Bij huiduitslag die een complicatie is van een infectie of een andere ziekte staat de behandeling van deze ziekte op de voorgrond.

Is huiduitslag gevaarlijk?

Normaal gesproken verdwijnt de huiduitslag wanneer de eraan ten grondslag liggende ziekte is behandeld of de allergenen worden vermeden. Diabetici en patiënten met andere stofwisselingsziekten hebben daarentegen vaak last van huiduitslag die dikwijls ook heel lang duurt.

Huiduitslag op zichzelf is ongevaarlijk. Door krabben kan de huid echter dermate worden beschadigd, dat ziekteverwekkers kunnen binnendringen en een infectie veroorzaken.

Herkennen van oorzakelijke ziekten

Enkele ziekten zijn te herkennen aan hun typerende huiduitslag. Daaronder vallen onder andere de volgende:

* Waterpokken: kleine vlekken verspreiden zich vooral op de romp, maar ook op de rest van het lichaam; daaruit ontstaan blaasjes en puisten, die opengaan en korsten vormen. Alle stadia van de huidverschijnselen treden tegelijkertijd op.

* Pokken: de uitslag lijkt op die bij waterpokken, maar begint op het hoofd en verspreidt zich vervolgens naar romp en extremiteiten. Alle huidverschijnselen bevinden zich in hetzelfde stadium.

* Rodehond: helder rode kleine vlekjes vertonen zich eerst achter de oren en in het gezicht en verspreiden zich daarna over de romp.

* Mazelen: eerst achter de oren en op het voorhoofd, later ook op de borst en de onderbuik ontstaan kleine vlekken. De uitslag wordt erger naarmate de koorts stijgt.

* Roodvonk: vanuit oksels, buigzijde van armen en de liezen verspreiden zich rode vlekken over het hele lichaam, behalve rondom de mond.

* Allergieën: meestal treedt plaatselijk of over het hele lichaam netelroos op, die eerst bestaat uit grote, rode, jeukende vlekken, die daarna vaak overgaan in kwaddels of blaasjes.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*