Waterpokken

Waterpokken, ook wel varicella genoemd, is een goedaardige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes-zostervirus of VZV (Varicella-Zoster Virus). Dit is hetzelfde virus dat op latere leeftijd gordelroos kan veroorzaken. Waterpokken komt voornamelijk bij kinderen voor en is een bekende kinderziekte. Volwassenen krijgen het zelden, maar als het wel gebeurt, zijn de klachten veel heviger. De symptomen zijn onder andere kleine, rode, met vocht gevulde blaasjes op de huid, misselijkheid, koorts, rillingen en soms in ernstige gevallen, pneumonitis (goedaardige, acute longontsteking). Het virus wordt via huidcontact met de vlekjes en via uitgehoeste of genieste druppeltjes van een geïnfecteerd persoon overgebracht.

Na een incubatieperiode van ongeveer twee tot drie weken treden de verschijnselen, zoals de huiduitslag, aan het licht. De uitslag begint met kleine, platte, roze vlekjes die zich ontwikkelen tot blaasjes. Na een aantal dagen drogen de blaasjes uit en vormen zich korstjes die kunnen gaan jeuken. Als ze worden opengekrabd kan er een tweede infectie ontstaan. Als er zich eenmaal korstjes hebben gevormd, is de patiënt niet meer besmettelijk. Hoewel er na herstel van de waterpokken levenslange immuniteit ontstaat, blijft het virus latent aanwezig in het lichaamsweefsel en kan zo jaren later gordelroos veroorzaken.

Er bestaat geen direct geneesmiddel voor waterpokken, maar de klachten kunnen worden verlicht door bedrust en veel drinken om uitdroging tegen te gaan. Hiervoor kan het beste water en vruchtensap worden gedronken; vermijd alcohol en koffie. Er zijn ook middeltjes bij drogist en apotheek verkrijgbaar tegen de koorts, zoals paracetamol. Kinderen met waterpokken mogen geen aspirine hebben, want dit kan bij aanwezigheid van het VZ-virus en andere virussen leiden tot het syndroom van Reye, een zeldzame, maar veelal dodelijke complicatie. Daarnaast mag er geen ibuprofen of ander middel met een ontstekingsremmende werking gegeven worden aan kinderen met waterpokken. Paracetamol wordt daarom vaak geadviseerd. Door calamine-lotion op de blaasjes te smeren, kan het jeuken worden tegengegaan. Alleen in zeer ernstige gevallen zal het middel aciclovir worden voorgeschreven.

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet slikken).

Pokken, ook wel variola genoemd, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een acute virusinfectie die leidt tot het opkomen van blaasjes op de huid en bloedingen van de nieren en longen (is thans uitgeroeid).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips