Hersenvliesontsteking (meningitis) bij kinderen

Dit is een ernstige aandoening waarbij de membranen of vliezen (meninges) die de hersenen bedekken, ontstoken raken. Roep medische hulp in zodra u het vermoedt.

Wees bedacht op hersenvliesontsteking als er sprake is van een aantal van de volgende symptomen (ze hoeven niet beslist alle aanwezig te zijn)

• Het kind heeft zware hoofdpijn.
• Het kind heeft koorts, vaak meer dan 39°C.
• Het kind heeft een afkeer van fel licht.
• Het kind heeft een stijve nek.
• Het kind geeft over.
• Het kind wordt suffig en verward.

Sommige gevallen van hersenvliesontsteking gaan gepaard met een rode huiduitslag die vlekkerig purperrood is. Hij wordt veroorzaakt door onderhuidse bloedingen en vervaagt niet als u erop drukt. Hij kan heel snel verschijnen.

Verschijnselen bij kleine baby’s

Deze zijn heel moeilijk te ontdekken en uiteraard kan de baby niet zeggen wat er mis is. Baby’s met hersenvliesontsteking vertonen vaak geen van de kenmerkende symptomen die men bij oudere kinderen ziet. Vaak zijn ze gewoon alleen maar lusteloos, zien ze er flets uit en eten ze niet.

Dit betekent niet dat u elke keer aan hersenvliesontsteking moet denken zodra de baby een beetje bleek ziet. Houd er echter wel rekening mee als een kind een ongebruikelijk zieke indruk maakt. Deze aandoening is niet gemakkelijk te herkennen, zelfs voor ervaren artsen, dus aarzel niet om hulp in te roepen als u twijfelt.

Het meest betrouwbare verschijnsel dat wijst op hersenvliesontsteking is een plotseling omslaande stemming van de baby of het kind. Het is moeilijk te beschrijven totdat u het ziet. Gelukkig zullen slechts weinigen van u een kind met hersenvliesontsteking zien. Veel ouders waarbij dat wel het geval is, weten echter de eerste keer instinctief dat er iets ernstig mis is, ook al weten ze niet wat.

Hersenvliesontsteking komt vaak voor in uitbarstingen en van tijd tot tijd wordt een gemeenschap getroffen door een epidemie. Uw arts kan antibiotica voorschrijven voor iedereen die nauw contact heeft gehad met een geval van hersenvliesontsteking.

Vaccinatie is slechts heel zelden noodzakelijk. Onthoud wel dat meningitis weliswaar een heel angstaanjagende aandoening is, maar dat de meeste gevallen herstellen zonder dat er antibiotica nodig zijn. In haar goedaardige vorm is hersenvliesontsteking een van de complicaties van bof.

Hersenvliesontsteking (meningitis) bij kinderen

Stijve nek

Veel kinderziekten die gepaard gaan met koorts, gaan vergezeld van een stijve nek. Deze is meestal goedaardig en het kind kan de kin op de borst brengen, hoewel het wel klaagt over pijn. De kin op de borst brengen, is gewoonlijk niet mogelijk als de stijve nek wordt veroorzaakt door hersenvliesontsteking.

Onthoud echter dat dit niet het enige criterium is om te beoordelen of een kind meningitis heeft. Als u zich bezorgd maakt, laat de dokter er dan even naar kijken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips