Hand-, voet- en mondziekte

Bij hand-, voet en mondziekte ontstaan er pijnlijke rode vlekjes en blaasjes in de mond, op de handen en op de voeten. Het komt vooral voor bij kinderen tot tien jaar. Het is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een virus. Niet iedereen hoeft hiervan ziek te worden. Ongeveer 10-20% van de mensen met een besmetting krijgen daadwerkelijk klachten. Het komt met name vlak na de zomer en in de herfst voor. De vlekjes zien eruit zoals op onderstaande foto.

Symptomen

De ziekte begint meestal met verhoging of lage koorts. Hierbij voelt een kind zich niet lekker. Er zijn vaak klachten van misselijkheid, braken, buikpijn en/of keelpijn. Na een halve tot anderhalve dag ontstaan er kleine rode vlekjes en blaasjes in de mond. Deze gaan gemakkelijk kapot en zijn zeer pijnlijk. Hierdoor wil een kindje niet eten en drinken. Deze vlekjes en blaasjes breiden zich in enkele dagen uit naar de handen en voeten. Uit de blaasjes kan wat vocht komen. De blaasjes zijn erg pijnlijk. De klachten gaan vaak binnen twee weken vanzelf over.

Hoe ontstaat het?

Zoals hierboven al genoemd ontstaat het door een virus. Deze virussen (coxsackievirus of enterovirus)zijn erg besmettelijk. De virussen komen in de lucht door hoesten. Daarnaast kan het overgedragen worden via het vocht dat uit de blaasjes komt en via de ontlasting. Het duurt een halve tot één week voordat de eerste symptomen optreden. Voor die tijd is het kind al besmettelijk. Ook als het kindje beter is kan hij of zij nog enkele weken besmettelijk zijn. Daarnaast wordt  de ziekte vaak via volwassenen overgebracht, omdat die er zelf geen klachten van hebben en dus ook niet thuis blijven. Omdat ook niet zieke mensen het over kunnen dragen heeft het geen zin om het zieke kind thuis te houden. Het is wel verstandig om een kindje met deze ziekte uit de buurt van zwangere vrouwen te houden. Het virus is namelijk schadelijk voor de ongeboren baby en kan ernstige gevolgen hebben. 

Je kunt besmetting proberen te voorkomen door je handen goed te wassen nadat je naar het toilet bent gegaan of als je aan de blaasjes hebt gezeten. Gebruik papieren handdoekjes in plaats van een gewone handdoek om je handen af te drogen en gooi deze na gebruik direct weg. Dit verminderd de kans op besmetting. Daarnaast is het verstandig om in je hand te hoesten en deze daarna te wassen.

Behandeling

Er bestaan geen medicijnen tegen de hand-, voet- en mondziekte. Aangezien het vaak vanzelf over gaat is dit ook niet nodig. Indien er veel klachten zijn kan paracetamol gebruikt worden. Dit verlicht de klachten. Daarnaast is het belangrijk om een kind voldoende drinken en rust aan te bieden. Een kind mag buiten spelen indien hij of zij zich daar goed genoeg voor voelt, maar voldoende rust is belangrijk. De ziekte geneest vaak vanzelf binnen 2 weken en geeft geen restverschijnselen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips