Huidschimmel

Een huidschimmel kan op de huid, in de nagels of in de haren groeien. Meestal ontstaat een schimmelinfectie in de huidplooien van het lichaam (bijvoorbeeld onder de borsten of in de liezen) of onder de voeten. Een schimmelinfectie kan overal op het lichaam voorkomen. Hierbij krijg je een jeukende huiduitslag met rode, licht schilferende plekken.

De meest bekende huidschimmels

De ringworm is in Nederland de meest bekende huidschimmel. Als je een ringworm infectie hebt krijg je een ronde, rode kring op de huid (zie afbeelding). Aan de rand van de kring zitten vaak kleine witte schilfertjes. De rode kring wordt steeds groter. De huid geneest van binnen uit. In het midden van de kring is de huid vaak al genezen. Het is belangrijk om een rode kring die steeds groter wordt te onderscheiden van erythema migrans. Dit is een huidaandoening die na een tekenbeet kan optreden. De huisarts kan dit onderscheid goed maken op basis van het klinische beeld.

Huidschimmel

Een andere veel voorkomende huidschimmel is de candida. Deze infectie zit vaak rondom de vagina en geeft jeuk en een branderig gevoel. Dit komt met name voor bij mensen met suikerziekte, maar het kan bij iedereen optreden. Ook na een antibiotica kuur voor een blaasontsteking ontstaat er vaak een candida infectie van de vagina.

Daarnaast is de voetschimmel een bekende infectie. Deze zit tussen de tenen en onder de voetzool en kan soms jeuk of een onaangenaam gevoel geven. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar dat is eigenlijk een verkeerde benaming. Het is namelijk geen eczeem, maar een schimmel. Het komt vaker voor bij mensen die veel zwemmen, omdat de tenen soms niet goed worden afgedroogd. Schimmels houden van een vochtige omgeving.

Oorzaak

De huid kan op allerlei manieren in aanraking komen met schimmels. Normaal gesproken zitten er ook schimmels op de huid zonder dat je er last van hebt. Als er te veel schimmels gaan groeien kunnen er klachten ontstaan. Schimmels groeien het best in een warme vochtige omgeving. Daarom zijn ze ook vaak onder de voeten en in de huidplooien terug te vinden. Mensen met overgewicht en mensen met suikerziekte hebben een hoger risico op een schimmelinfectie. Dit komt doordat zij meer huidplooien hebben en de huid gevoeliger is voor schimmels. Als de huid niet goed gedroogd wordt of er vaak zeep wordt gebruikt vergroot je de kans op een schimmelinfectie.

Wat zijn de symptomen/klachten?

Bij een huidschimmel ontstaat een huiduitslag. Deze kan jeuken of pijn geven, maar dat hoeft niet. De huiduitslag is vaak een rode schilferende plek.

Hoe kunt je een huidschimmel behandelen?

Een huidschimmel is een onschuldige aandoening en hoeft niet behandeld te worden. Als iemand klachten heeft kan het wel behandeld worden.

De behandeling bestaat uit een anti schimmel middel. Dit kan een lokale crème zijn die u twee keer per dag op de huidaandoening moet smeren. Breng deze crème dun aan. De crème kunt u zelf kopen bij een apotheek of drogist. Als het een erge infectie is kan het ook met medicijnen behandeld worden. Medicijnen hebben vaak wel bijwerkingen, daarom is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze middelen effect kunnen hebben op andere medicijnen. Zo kan het de betrouwbaarheid van de anticonceptie pil verminderen en kan het ook effect hebben op andere middelen.

Bij een lokale crème moet u na twee tot vier weken verbetering zien. Gebruik de crème tot de huid genezen is.

Wat kunt u zelf doen?

Huidschimmels leven graag in een vochtige omgeving. Het is belangrijk om de huid goed droog te houden. Na het douchen moet u goed de huid drogen. Daarnaast kan talgpoeder of scheurlinnen helpen om de huid droog te houden. Tevens is het verstandig om zo min mogelijk zeep gebruiken en de zeep goed afspoelen.

Het dragen van strakke kleding vergroot de kans op een schimmelinfectie. Draag daarom ruimere kleding, het liefst van katoen. Indien u last heeft van een voetschimmel is het belangrijk om de voeten voldoende te laten luchten. Draag bijvoorbeeld open schoenen of slippers. Daarnaast kunt u na het douchen de voeten goed droog föhnen.

Wat is de prognose?

Schimmelinfecties kunnen gemakkelijk terug komen. U kunt dit voorkomen door bovenstaande adviezen op te volgen. Als de infectie terug is kunt u dezelfde crème weer gebruiken. Schimmels worden hier in principe niet resistent voor.

Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Huidschimmels zijn besmettelijk. Ze worden via  huidschilfertjes overgedragen. Doordat huidschilfers op de grond vallen kunnen andere mensen ook last krijgen van een schimmelinfectie. Sommige schimmelinfecties kunnen alleen van mens op mens worden overgedragen en sommige alleen van dieren op mensen. Als u last heeft van een schimmelinfectie kunt u het best slippers dragen in openbare ruimten zoals het zwembad of de sauna.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips