Netelroos

Veel mensen hebben ooit wel eens last gehad van netelroos. Deze huiduitslag lijkt heel veel op de bultjes die je krijgt als je een brandnetel hebt aangeraakt. De uitslag ontstaat ineens en verdwijnt meestal vanzelf binnen een aantal uren tot een paar dagen. Urticaria is de medische naam voor netelroos, oftewel galbulten. Het is een veel voorkomende huidreactie. Ruim 20 procent van de bevolking krijgt hier in de loop van hun leven mee te maken.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Netelroos kenmerkt zich door rode of roze, licht gezwollen vlekken op de huid en gaan vaak gepaard met hevige jeuk. Ze zijn vaak roder aan de randen en bleker in het midden. Deze vlekken worden ook wel galbulten genoemd. De verschillende plekjes kunnen samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten.

  • Rode vlekjes op je huid
  • Hevige jeuk en soms pijn of branderigheid
  • In sommige gevallen kan netelroos gepaard gaan met zwelling van de oogleden, de tong of het mondslijmvlies. Dit wordt angio-oedeem genoemd. Neem in dit geval direct contact op met je huisarts.

Waar kan netelroos door ontstaan?

Netelroos kan het gevolg zijn van een allergische reactie. Dit betekent dat je ergens overgevoelig voor bent. Bij een allergische reactie worden bepaalde huidcellen, zoals de mestcellen geprikkeld om histamine en andere stoffen af te geven. Deze stoffen komen vrij in de huid, waardoor er een zwelling en jeuk ontstaat.

De oorzaak van netelroos kan ook niet-allergisch zijn, bijv na een virusinfectie. Iedereen kan netelroos krijgen. De exacte oorzaak van de uitslag blijft bij de helft van de gevallen onduidelijk. Mogelijke oorzaken van netelroos zijn:

  • Overgevoeligheid of allergie voor voedingsproducten, zoals eieren, schaal- of schelpdieren, noten of fruit. De huiduitslag ontstaat in dit geval binnen een uur na het nuttigen van het desbetreffende voedingsmiddel.
  • Toevoegingen aan voedsel: smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en alcohol.
  • Een virusinfectie: met name bij kinderen is dit een veel voorkomende oorzaak van netelroos
  • Huidcontact met bepaalde stoffen: contact met chemische stoffen, bijvoorbeeld wasmiddel.
  • Insectenbeten: beten van wespen, luizen, bedwantsen of muggen.
  • Medicijnen: met name NSAID’s (bijvoorbeeld aspirine, diclofenac of ibuprofen), ACE-remmers of antibiotica.
  • Koude, warmte of zonlicht (UV straling).
  • Druk op de huid, bijvoorbeeld als gevolg van strak zittende kleding of langdurig zitten.
  • Psychische factoren: stress, spanning, drukte.
  • Aanraking van planten of dieren zoals brandnetels of kwallen.
  • Zeldzame chronische aandoeningen zoals auto-immuunziekten, hormonale stoornis of een stofwisselingsziekte.

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos kan er behoorlijk heftig uitzien, maar de huiduitslag is niet besmettelijk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iemand in je directe omgeving besmet met deze huidaandoening.

Is netelroos gevaarlijk?

Netelroos is een onschuldige huidaandoening die bijna altijd vanzelf over gaat. Wanener netelroos in combinatie met angio-oedeem voorkomt, kan dit in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Neem bij de volgende symptomen direct contact op met je huisarts of de huisartsenpost:

  • Zwelling van de ogen, lippen, tong of keel
  • Ademhalingsproblemen

Behandeling van netelroos

In de meeste gevallen gaat netelroos binnen enkele uren of dagen vanzelf over.

Een bloedonderzoek naar de allergische prikkels heeft vaak geen zin. In de meeste gevallen lukt het niet om de oorzaak op te sporen. Bovendien kan de netelroos ook veroorzaakt worden door een combinatie van meerdere factoren.

Bij hevige jeuk kunnen medicijnen (antihistaminica) verlichting bieden. Voorbeelden van antihistaminica zijn cetirizine, desloratadine, loratadine en levocetirizine. Deze medicijnen zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Een bijwerking van antihistaminica is sufheid en slaperigheid. Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op je rijvaardigheid. Meestal neemt deze bijwerking af na een paar dagen gebruik van het middel. Ook zijn er verschillende crèmes te koop bij de drogist en apotheek die verlichting van de jeuk kunnen bieden, denk daarbij aan menthol gel en koelzalf.

Alternatieve behandelingen

Let op: de werkzaamheid van alternatieve geneeswijzen is niet aangetoond door wetenschappelijk onderzoek.

Naast medicijnen kan de jeuk veroorzaakt door netelroos ook worden verminderd door de huid te behandelen met:

  • Een koud kompres
  • Een pasta van havermout en maiszetmeel
  • Aloë vera
  • Appelazijn
  • Een bad met zuiveringszout
  • Zelfgemaakte brandnetelthee

Een koud kompres

Door een koud kompres op de huid te leggen, worden de pijn en de jeuk verminderd.

Een pasta van havermout en maiszetmeel

Meng twee kopjes gemalen havermout met drie theelepels maiszetmeel en water. Meng het geheel tot een pasta en smeer het op de jeukende plekken. Laat de pasta een half uur inwerken.

Aloë vera

Aloë vera staat bekend als een wondermiddel. Het herstelt de huid en dringt door tot in de diepste huidlagen. Met aloë vera ben je sneller van de netelroos af dan normaal. Door twee keer per dag aloë vera op de huid aan te brengen, verdwijnen de bulten sneller. Bovendien verlicht het de pijn en de jeuk.

Appelazijn

Breng een paar druppeltjes appelazijn aan op een wattenbolletje of een wattenschijfje en dep dit op de bulten. Dit vermindert de jeuk.

Zuiveringszout

Vul een badkuip met lauwwarm water en strooi er een aantal eetlepels zuiveringszout doorheen. Ga met de getroffen plekken of je gehele lichaam in bad zitten. Laat het water en zout een klein halfuurtje weken. Het zuiveringszout trekt dan goed in de bulten in en reinigt de huid. Hierdoor wordt de jeuk minder. Droog jezelf na het bad voorzichtig af met zachte handdoeken.

Zelfgemaakte brandnetelthee

Brandnetel is een natuurlijk antihistaminicum. Voeg een theelepeltje gedroogde brandnet toe aan een kopje heet water. Laat het even intrekken en afkoelen. Dompel vervolgens een katoenen handdoek in de thee, wring de handdoek uit en dep de vochtige handdoek op de plekjes.

Netelroos bij kinderen

Netelroos is ook bij kinderen een veelvoorkomende huidreactie. Dit ziet er hetzelfde uit als bij volwassenen. Bij kinderen is de oorzaak meestal een virus, bijvoorbeeld bij verkoudheid of buikgriep. De huiduitslag zal geen blijvende schade opleveren aan de huid of organen van je kind. Netelroos is onschuldig. Wel wordt de jeuk door kinderen vaak als zeer hinderlijk ervaren. Probeer krabben zo veel mogelijk te voorkomen, dit geeft kort verlichting maar maakt de jeuk daarna juist erger.

Houd een dagboekje bij

Heeft je kind vaker last van netelroos? Dan is het een aanrader om een dagboek bij te houden. Noteer hier dagelijks het volgende in:

  • Wat je kind heeft gegeten
  • Wat je kind heeft gedaan
  • Waar je kind mee in aanraking is gekomen

Na een aantal weken is het goed mogelijk dat je een verband ziet tussen de huiduitslag en een uitlokkende factor. Heeft je kind bijvoorbeeld een reactie op de dagen dat hij of zij eieren heeft gegeten? Dan weet je dat dit waarschijnlijk de oorzaak is. Je kunt er dan rekening mee houden dat je kind niet meer wordt blootgesteld aan de prikkels.

Contact opnemen met de huisarts

Neem contact op met je huisarts bij ondraaglijke jeuk die niet na enkele dagen vermindert, ondanks gebruik van antihistaminica (zie ‘behandeling van netelroos’). Indien je twijfelt of je kind last heeft van netelroos, neem dan een foto van de huisarts om aan de huisarts te kunnen laten zien.

We hebben ook een artikel dat volledig gewijd is aan netelroos bij kinderen.

Netelroos voorkomen

Adviezen om netelroos te voorkomen zijn:

  • Vermijd de oorzaak
    Als je weet of vermoedt welke prikkel de huiduitslag heeft veroorzaakt, is het zaak om de oorzaak te vermijden.
  • Vermijd andere oorzaken
    Aspirine, stress, alcohol en hitte verergeren de uitslag. Dit geldt ook voor krabben.
  • Neem een lauwe douche
    Een lauwe douche geeft verkoeling bij erge jeuk. Douche niet te warm, want dit verergert de jeuk.
  • Draag luchtige, los zittende kleding
    Draag kleding die losjes om de huid heen zit. De huid blijft dan koeler, waardoor er minder snel jeuk ontstaat.

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, zoals netelroos. Verder richt dit fonds zich op een betere zorg voor mensen met een huidaandoening, zoals urticaria.


Dit artikel is gecontroleerd door:
drs. Manon van den Bogaart, arts
BIG-register nummer: 49928579901
Relevante artikelen
7 reacties
  1. Ollivier Agnes

    Ik denk dat ik netelroos heb, wat kan ik er aan doen?
    Het brandt zo.
    Pijnlijk.

    1. Mij hielp alleen een lauwe douche en ant-allergiepillen vd huisarts, dus niet “gewone” van de drogist. Ik dacht dat ik gek werd van de jeuk, gelukkig maar 1x gehad. Pillen hielpen na 1 uur al.

  2. ik heb het nu al 14jaar aan een stuk,,het enige wat hielp was een cortisonespuit,maar mag niet vaak gebruikt worden omdat het de nieren kan aantasten,,ik ben er gewoon helemaal gek van geworden,,en heeft ook wel een beetje mijn huwelijk gekost wat ik me best wel kan voorstellen,,altijd maar klagen,maar ook jammer dat het soms niemand begrijpt,,iedere dag het zelfde liedje,,ik ben er zo moe van,het kost heel veel energie,,maar wat moet ik? ik weet het ook niet,,gun het niemand,ik moet het er maar mee doen,,jammer

  3. Iemand ervaring met Atarax? Want daar zit lactose in, als je daar een voedselintolerantie voor hebt, zoals ik en met netelroos zit

  4. Hi Nadia, hierover kan je het beste overleggen met je huisarts.

  5. Wat mij helpt is Aleppo zeep gebruiken met 40% laurierbesolie. Zuivere zeep dat ontstekingsremmend werkt. Let wel: in de eerste 2 a 3 weken lijkt het alsof de problemen verergeren, maar dat is juist een goed teken dat er intern iets gaat veranderen. Houd vol en je gaat echt verbetering zien. Ik wil niet meer anders. Sinds ik het gebruik heb ik nauwelijks tot geen last van roodheid en ook geen jeuk meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips