Netelroos

Veel mensen hebben ooit wel eens last gehad van netelroos. Deze huiduitslag lijkt heel veel op de bultjes die je krijgt als je een brandnetel hebt aangeraakt. De uitslag ontstaat ineens en verdwijnt meestal binnen een aantal uren tot een paar dagen. Urticaria is de medische naam voor netelroos, oftewel galbulten. Het is een veel voorkomende huidreactie. Ruim 20 procent van de bevolking krijgt hier in de loop van hun leven mee te maken.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Netelroos is een heftig, jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken. Deze vlekken worden ook wel galbulten genoemd. De huiduitslag begint met rode vlekken en gaat daarna over in dikkere, bleke plekken. De plekjes kunnen samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten. Vermoed je dat netelroos hebt? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan de aandoening herkennen aan de volgende symptomen:

 • Rode vlekjes op je huid
 • Rode bultjes op je huid
 • Witte, opgezette (samengevloeide) bulten op de huid
 • Opgezwollen oogleden, tong of mondslijmvlies
 • Heftige jeuk

Netelroos het gevolg van een allergische reactie. Dit betekent dat je ergens overgevoelig voor bent. Bij een allergische reactie worden bepaalde huidcellen, zoals de mestcellen geprikkeld om histamine en andere stoffen af te geven. Deze verwijden de bloedvaatjes in de huid, waardoor er een zwelling en jeuk ontstaat.

Waar kan netelroos door ontstaan?

Iedereen kan netelroos krijgen. De exacte oorzaak van de uitslag is vaak onduidelijk. Er zijn namelijk heel veel verschillende prikkels waar iemand overgevoelig voor kan zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden opgesomd van prikkels waardoor soms netelroos kan ontstaan:

 • Voedingsproducten, zoals eieren, schaal- of schelpdieren, noten, fruit of chocolade
 • Toevoegingen aan voedsel: smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen
 • Huidcontact met bepaalde stoffen: contact met chemische of plantaardige stoffen
 • Insectenbeten: beten van wespen, luizen, bedwantsen of muggen
 • Medicijnen: aspirine of antibiotica
 • Koude, warmte, zonlicht of druk op de huid
 • Psychische factoren: stress, spanning, drukte
 • Een ziekte: hormonale stoornis of een stofwisselingsziekte

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos kan er behoorlijk heftig uitzien, maar de bulten zijn niet besmettelijk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iemand in je directe omgeving besmet met deze huidaandoening.

Is netelroos gevaarlijk?

In sommige gevallen kan netelroos gevaarlijk zijn. Dit is vooral zo wanneer de volgende klachten optreden:

 • Koorts
 • Zwelling in de keel
 • Zwelling van de tong
 • Ademhalingsproblemen

Deze klachten kunnen leiden tot een anafylactische shock. Als een of meerdere van deze klachten optreden, is een spoedbehandeling direct noodzakelijk.

Behandeling van netelroos

Veel mensen met netelroos schamen zich voor de huiduitslag. Het ziet er namelijk erg akelig uit. Bovendien is de jeuk onplezierig. Gelukkig kan de uitslag goed en snel behandeld worden. Netelroos wordt gemakkelijk door huisartsen herkend. Wanneer je naar de huisarts gaat, zal deze eerst informeren naar de oorzaak. Meestal gaat de huiduitslag vanzelf over in één tot twee weken.

Een bloedonderzoek naar de allergische prikkels heeft vaak geen zin. In de meeste gevallen lukt het niet om de prikkel op te sporen. Bovendien kan de netelroos ook veroorzaakt worden door meerdere prikkels tegelijkertijd. Wel kan je medicijnen (antihistaminica) gebruiken waarmee de jeuk afneemt. Voorbeelden van antihistaminica zijn cetirizine, desloratadine, loratadine en levocetirizine. Deze medicijnen zijn ook zonder recept verkrijgbaar. Een nadeel van de antihistaminica is dat je er slaperig en suf van wordt. Als de netelroos erg heftig is of blijft aanhouden en de anti-allergiemedicijnen onvoldoende effect hebben, kan de arts prednison voorschrijven.

Alternatieve behandelingen

Naast medicijnen kun je de jeuk ook verminderen door je huid te behandelen met:

 • Een koud kompres
 • Een pasta van havermout en maiszetmeel
 • Aloë vera
 • Appelazijn
 • Een bad met zuiveringszout
 • Zelfgemaakte brandnetelthee

Een koud kompres

Door een koud kompres op de huid te leggen, worden de pijn en de jeuk verminderd.

Een pasta van havermout en maiszetmeel

Meng twee kopjes gemalen havermout met drie theelepels maiszetmeel en water. Meng het geheel tot een pasta en smeer het op de jeukende plekken. Laat de pasta een half uur inwerken.

Aloë vera

Aloë vera staat bekend als een wondermiddel. Het herstelt de huid en dringt door tot in de diepste huidlagen. Met aloë vera ben je sneller van de netelroos af dan normaal. Door twee keer per dag aloë vera op de huid aan te brengen, verdwijnen de bulten sneller. Bovendien verlicht het de pijn en de jeuk.

Appelazijn

Breng een paar druppeltjes appelazijn aan op een wattenbolletje of een wattenschijfje en dep dit op de bulten. Dit vermindert de jeuk.

Zuiveringszout

Vul een badkuip met lauwwarm water en strooi er een aantal eetlepels zuiveringszout doorheen. Ga met de getroffen plekken of je gehele lichaam in bad zitten. Laat het water en zout een klein halfuurtje weken. Het zuiveringszout trekt dan goed in de bulten in en reinigt de huid. Hierdoor wordt de jeuk minder. Droog jezelf na het bad voorzichtig af met zachte handdoeken.

Zelfgemaakte brandnetelthee

Brandnetel is een natuurlijk antihistaminicum. Voeg een theelepeltje gedroogde brandnet toe aan een kopje heet water. Laat het even intrekken en afkoelen. Dompel vervolgens een katoenen handdoek in de thee, wring de handdoek uit en dep de vochtige handdoek op de plekjes.

Netelroos bij kinderen

Heeft je kind netelroos? Dan is dit hetzelfde als voor volwassenen. De huid is dan bezaaid met galbulten. De huiduitslag zal geen blijvende schade opleveren aan de huid of organen van je kind. Urticaria is onschuldig. Wel kan het bij een kind meer impact hebben dan bij een volwassen persoon. Vooral de jeuk is erg lastig. Je kindje heeft een grote drang om te krabben of te wrijven, maar mag dit niet. Door te krabben of te wrijven, stopt de jeuk eventjes, maar daarna worden de klachten alleen maar erger.

Houd een dagboekje bij

Heeft je kind vaker last van netelroos? Dan is het een aanrader om een dagboek bij te houden. Noteer hier dagelijks het volgende in:

 • Wat je kind heeft gegeten
 • Wat je kind heeft gedaan
 • Waar je kind mee in aanraking is gekomen

Na een aantal weken is het goed mogelijk dat je een verband ziet tussen de huiduitslag en de prikkel. Heeft je kind bijvoorbeeld een reactie op de dagen dat hij of zij eieren heeft gegeten? Dan weet je dat dit waarschijnlijk de oorzaak is. Je kunt er dan rekening mee houden dat je kind niet meer wordt blootgesteld aan de prikkels.

Contact opnemen met de huisarts

Is de jeuk zo hevig dat je kind geen enkele aanraking meer verdraagt? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan een medicijn (antihistaminica) voorschrijven dat de jeuk vermindert. Het is vooral handig om dit bij de hand te hebben als je kind vaker last heeft van netelroos.

Netelroos voorkomen

Heb je netelroos (gehad)? Of heeft je kind hier last van? Dan is het een aanrader om de volgende adviezen op te volgen:

 • Vermijd de oorzaak
  Als je weet of vermoedt welke prikkel de huiduitslag heeft veroorzaakt, is het zaak om de oorzaak te vermijden.
 • Vermijd andere oorzaken
  Aspirine, stress, alcohol en hitte verergeren de uitslag. Dit geldt ook voor krabben. Vermijd dit dus.
 • Neem een lauwe douche
  Een lauwe douche geeft verkoeling bij erge jeuk. Douche niet te warm, want dit verergert de jeuk.
 • Draag luchtige, los zittende kleding
  Draag kleding die losjes om de huid heen zit. De huid blijft dan koeler, waardoor er minder snel jeuk ontstaat.

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, zoals netelroos. Verder richt dit fonds zich op een betere zorg voor mensen met een huidaandoening, zoals urticaria.


Relevante artikelen
7 reacties
 1. Ollivier Agnes

  Ik denk dat ik netelroos heb, wat kan ik er aan doen?
  Het brandt zo.
  Pijnlijk.

  1. Mij hielp alleen een lauwe douche en ant-allergiepillen vd huisarts, dus niet “gewone” van de drogist. Ik dacht dat ik gek werd van de jeuk, gelukkig maar 1x gehad. Pillen hielpen na 1 uur al.

 2. ik heb het nu al 14jaar aan een stuk,,het enige wat hielp was een cortisonespuit,maar mag niet vaak gebruikt worden omdat het de nieren kan aantasten,,ik ben er gewoon helemaal gek van geworden,,en heeft ook wel een beetje mijn huwelijk gekost wat ik me best wel kan voorstellen,,altijd maar klagen,maar ook jammer dat het soms niemand begrijpt,,iedere dag het zelfde liedje,,ik ben er zo moe van,het kost heel veel energie,,maar wat moet ik? ik weet het ook niet,,gun het niemand,ik moet het er maar mee doen,,jammer

 3. Iemand ervaring met Atarax? Want daar zit lactose in, als je daar een voedselintolerantie voor hebt, zoals ik en met netelroos zit

 4. Hi Nadia, hierover kan je het beste overleggen met je huisarts.

 5. Wat mij helpt is Aleppo zeep gebruiken met 40% laurierbesolie. Zuivere zeep dat ontstekingsremmend werkt. Let wel: in de eerste 2 a 3 weken lijkt het alsof de problemen verergeren, maar dat is juist een goed teken dat er intern iets gaat veranderen. Houd vol en je gaat echt verbetering zien. Ik wil niet meer anders. Sinds ik het gebruik heb ik nauwelijks tot geen last van roodheid en ook geen jeuk meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips