Histamine

Histamine is een stikstofhoudende verbinding die in inactieve vorm in de meeste weefsels voorkomt. Histamine wordt enzymatisch gevormd uit het aminozuur histidine en kan ook door een enzym worden afgebroken. Vanwege de werking in een aantal organen van het lichaam spreekt men wel van een weefselhormoon. Histamine is in zoverre een bijzondere stof, dat het door bepaalde geneesmiddelen en voedingsstoffen of door bepaalde prikkels (weefselbeschadiging, verwondingen) uit het weefsel wordt vrijgemaakt en van de inactieve vorm overgaat in de actieve vorm.

In de actieve vorm veroorzaakt het een reeks van verschijnselen, waarvan de belangrijkste verwijding van de kleine slagaders (daling van de bloeddruk) en samentrekking van de gladde spieren zijn. In de huid ingespoten veroorzaakt histamine plaatselijk roodheid door verwijding van de bloedvaten. Voorts is histamine betrokken bij een groot aantal allergische reacties, zoals reacties op voedingsmiddelen, het ontstaan van hooikoorts, astma, netelroos, galbulten e.d. Om deze reden worden stoffen die de werking van histamine remmen (antihistaminica) gebruikt als bestrijdingsmiddelen tegen allergische reacties. Het gif van vele insecten (bijen, wespen, mieren) bevat histamine in de actieve vorm.

Een enkele maal komt het voor dat voor histamine uitzonderlijk gevoelige mensen ten gevolge van één enkele insectesteek kunnen sterven. Sommige voedingsmiddelen zoals bepaalde soorten kaas en wijn hebben een hoog histaminegehalte.

Histamine komt als volgt in de voeding:

1.In de natuurlijke vorm, meestal in geringe hoeveelheden (spinazie, vlees en tomaten).

2.Door de bereiding, als daarbij bacteriën nodig zijn die het reeds aanwezige aminozuur histidine omzetten in histamine (kaas en wijn).

3.Door bederf (vooral van vis en vlees), wanneer bacteriën gedurende lange tijd kunnen inwerken onder invloed van hoge temperaturen.

Ernstige gevallen en zelfs epidemieën van histaminevergiftiging zijn beschreven na vis-gebruik. Het is overigens opmerkelijk dat bij vergiftiging door histamine slechts een bepaald percentage (10-50%) van de gebruikers ziek wordt. Mogelijk spelen individuele verschillen in ontgiftigingsvermogen van histamine een rol. Ook per vissoort zijn er verschillen. Alleen bij het eten van ronde vissoorten (tonijn, sardine) ontstaat histamine en niet bij gebruik van platte vissen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips