Bloedvaten

De bloedvaten van het lichaam kunnen in drie groepen worden onderverdeeld, de slagaders (arterien), de aders (venen) en de haarvaten (capillairen). Slagaders en aders zijn uitsluitend bestemd voor het transport van het bloed door het lichaam, terwijl de haarvaten verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van stoffen tussen het bloed en het weefsel. Met uitzondering van de capillairen bestaan de wanden van de bloedvaten uit drie lagen; de dikte en opbouw van de afzonderlijke wandlagen kan per bloedvattype variëren.

bloedvat

bloedvat

De binnenste laag (tunica intima) bestaat uit dun bindweefsel. Daaromheen bevindt zich een laag van endotheelcellen. De middelste laag (tunica media) wordt gevormd uit gladde musculatuur en zich daarin bevindende elastische vezels. De buitenste laag (tunica adventita) bestaat uit bindweefsel. Het bindweefsel zorgt voor een overgang naar het omringende bindweefsel.

Het bloedvatenstelsel bestaat uit de aders en slagaders in het lichaam. Het werkt nauw samen met het hart om voor een voortdurende bloedsomloop te zorgen. De bloedsomloop voorziet alle lichaamsweefsels van een voortdurende zuurstof- en voedingsstoffentoevoer en hij verwijdert kooldioxide en afvalstoffen. Het perifeer bloedvatenstelsel bestaat uit de aders en slagaders die vlak onder de huid liggen.

Een onderzoek van het perifeer bloedvatenstelsel omvat onder andere het meten van de bloeddruk; het bevoelen van perifere hartslag; inspectie, palpatie en auscultatie van de halsslagaderpols; inspectie van de huid en weefsels om de bloedcirculatie in de uitstekende lichaamsdelen vast te stellen. De pols moet aan beide zijden van het lichaam van de patiënt bevoeld worden. (Zie voor een uitleg over de plaatsen waar de pols bevoeld kan worden de tekst onder het Vaststellen van vitale tekens.) Er moet gelet worden op de toestand van het polsvolume. Normaal gesproken is er sprake van symmetrische polsvolumes en een gemakkelijk voelbare pols.

De hierna volgende schaal wordt gebruikt voor het beoordelen van het polsvolume:

0 Geen pols.
1 Moeilijk te vinden, zwakke pols.
2 De pols is moeilijk te voelen en stopt als er druk wordt uitgeoefend.
3 De pols is gemakkelijk voelbaar en blijft op hetzelfde niveau.
4 De pols is sterk en stopt niet bij het uitoefenen van druk.

Het is aan te raden om minstens eens in de twee jaar uw bloeddruk te laten meten. Hoge bloeddruk kan leiden tot hartziekten of beroertes. Als er in uw familie hoge bloeddruk voorkomt of als u meer dan tien pond zwaarder bent dan uw ideale gewicht, is het raadzaam vaker uw bloeddruk te laten meten. Als u zwanger bent, dient u bij ieder bezoek aan uw arts uw bloeddruk te laten meten.

Men deelt de bloedvaten in naar gelang het bloed dat erin stroomt naar het hart toe- of van het hart weggaat: de arteriën of slagaders voeren het bloed van het hart weg, in de venen of aders komt het weer
terug naar het hart; daarnaast zijn er nog de verbindende haarvaten. De wand van een bloedvat bestaat in principe uit drie lagen, waarbij de venen iets anders zijn gevormd dan de arteriën. De spierlaag in de venen is slechts zwak ontwikkeld, maar de kleine venen beschikken over een extra systeem van kleppen.
Ook de dikte en de breedte van de bloedvaten veranderen naarmate zij verder van het hart en van hun de vertakkingen in organen en weefsel afliggen. De vertakkingen nemen de vorm aan van het betreffende orgaan. Het vaatsysteem beschikt tevens over verscheidene anastomosen, dat zijn verbindingen van venen met venen, van arteriën met arteriën, alsook van venen met arteriën.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Goede en klare uitleg waarover ik me wou informeren , en geen moeilijke ” dokterstaal ”
    zo hoort , want vele gezondheidssite s worden te medisch uitgelegd en daarbij heb je dan weer een medisch woordenboek nodig .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips