Hooikoorts

De functie van het immuunsysteem is het organisme tegen alle mogelijke vreemde en schadelijke stoffen te beschermen. Het zorgt voor de afweer en vernietiging van schadelijke stoffen en ziektekiemen. Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem echter overgevoelig, ook tegen stoffen die onschuldig zijn. Een van de aandoeningen die door overgevoeligheid worden veroorzaakt, is de allergische verkoudheid (rhinitis allergica). Deze kan in bepaalde tijden van het jaar optreden of chronisch zijn.

Hooikoorts behoort tot de eerste categorie. De allergische reactie wordt door pollen (stuifmeel) van verschillende soorten gras en graan, bomen en bloemen veroorzaakt. Hooikoorts uit zich in een hevige ontsteking van het neusslijmvlies. De hooikoortspatiënt lijdt aan een waterige verkoudheid met niesaanvallen en een lopende neus. Daarbij is de neus geprikkeld en kriebelt. De ogen tranen en zijn rood, aangezien het bindvlies van de ogen ook ontstoken is. Daarbij kunnen ook koorts en hoofdpijn, hoestaanvallen en astmatisch gekuch optreden. Mensen met hooikoorts zijn soms geprikkeld en depressief gestemd, hebben weinig eetlust en slapen slecht.

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts?

De eiwitcomponenten in bepaalde plantaardige pollen brengen de allergische reacties teweeg. Als het slijmvlies van de neus, ogen en bronchiën met dit soort pollen in aanraking komt, geeft het lichaam binnen enkele seconden of minuten het weefselhormoon histamine af. Histamine heeft het effect dat de bloedvaten zich verwijden en de doorlaatbaarheid van de kleine bloedvaten toeneemt. De slijmvliezen zwellen op en de bronchiën vernauwen zich. Volgens deskundigen is de neiging tot deze overgevoeligheidsreacties erfelijk.

Hoe wordt hooikoorts behandeld?

De patiënten krijgen meestal antihistaminica. Door deze middelen wordt de werking van het histamine op de slijmvliezen tegengegaan. Als de werking niet toereikend is, kan men ook een neusspray gebruiken. Deze bevat cromoglycinezuur dat ook geschikt is voor preventieve toediening. In bepaalde gevallen zijn cortison houdende middelen die de immuunreactie remmen, het meest werkzaam. Soms worden ook zogenaamde sympathicomimetica toegepast. Deze gaan de verwijding van de bloedvaten tegen. Wanneer men allergisch voor pollen is, zal men zo veel mogelijk moeten proberen het contact daarmee te vermijden. Men zal bijvoorbeeld in de periode dat het gras en de bomen bloeien minder naar buiten moeten gaan en de ramen dicht moeten houden.

hooikoorts

Wanneer men last krijgt van de beschreven verschijnselen, kan men de huisarts hierover raadplegen. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt men naar een allergoloog doorverwezen. Soms is een preventieve behandeling aan te raden.

De dokter zal precies navragen wanneer er welk soort klachten optreden en u goed onderzoeken. Daardoor krijgt hij al duidelijke aanwijzingen voor het soort stuifmeel waarvoor de patiënt allergisch zou kunnen zijn. De diagnose wordt door huidtests en onderzoek van het neussecreet bevestigd. Op grond van de bevindingen en de mate van overgevoeligheid wordt er een therapie ingesteld.

Ziekteverloop

Hooikoorts wordt door pollen uitgelokt die vooral bij droog weer en wind in de lucht zweven. Al naar gelang de bloeitijd worden er drie vormen onderscheiden: Het voorj aarstype wordt door boompollen (ijk, iep, ahorn, els, berk) uitgelokt, het zomertype door pollen van gras en onkruid, het najaarstype eveneens door onkruid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips