Diclofenac

Diclofenac is een pijnstiller die, net als paracetamol, in de meeste medicijnboxen wel te vinden is. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller met een koortsverlagende werking. Lees hieronder meer over de werking van diclofenac.

De werking

Diclofenac is de naam van de pijnstiller en tevens de werkzame stof daarin. Aangezien diclofenac net als paracetamol een pijnstiller is, kunt u zich natuurlijk afvragen in welke gevallen u beter paracetamol, en in welke gevallen u beter diclofenac kunt slikken. Over het algemeen is paracetamol de meest veilige manier om pijn te bestrijden, aangezien het de minste bijwerkingen heeft en vaak goed werkt. Soms werkt een ontstekingsremmer echter beter, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie. Over het algemeen begint het pijnstillende effect van diclofenac na een uur, waarna dit ongeveer zes uur werkzaam blijft. Natuurlijk verschilt dit per patiënt en per soort pijn.

Diclofenac: bij welke soorten pijn?

Diclofenac kan geslikt worden om verschillende soorten pijn tegen te gaan. In de meeste gevallen wordt diclofenac gebruikt bij pijn waarbij er tevens sprake is van een ontsteking. Bijvoorbeeld bij gewrichtspijn, de ziekte van Bechterew, jicht en reumatoïde artritis. Bovendien kan diclofenac geslikt worden in geval van koliekpijn, menstruatieklachten, spierpijn en klachten door griep en verkoudheid.

Eventuele bijwerkingen

Naast het gewenste effect, kan het slikken diclofenac in bepaalde gevallen ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen, die slechts zelden voorkomen, zijn maag- en darmklachten, hoofdpijn, huiduitslag en draaierigheid. Zeer zelden komen bijwerkingen als ontstekingen in de mondholte, oorsuizen, haaruitval, wazig zien, benauwdheid, overgevoeligheid en nierbeschadiging voor.

Diclofenac in combinatie met andere medicijnen

Wanneer u diclofenac slikt, dan is het niet nodig om uw normale eet- en drinkpatroon aan te passen. Het gebruiken van de pijnstiller diclofenac legt namelijk geen beperkingen op qua eten of drinken. Diclofenac kan dus ook in combinatie met alcohol worden geslikt. Hierbij moet echter wel in de gaten worden gehouden dat diclofenac, net als alcohol, de maag irriteert. Hierdoor kunt u eerder last krijgen van maagklachten wanneer u het slikken van diclofenac en het nuttigen van alcohol combineert.

Lees de bijsluiter

Natuurlijk is het altijd aan te raden om, voordat u Diclofenac gaat slikken, de bijsluiter aandachtig door te lezen. Heeft u nog vragen na het lezen van de bijsluiter? Neem dan contact op met uw apotheek of huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips