Kleine rode bultjes op de huid (Keratosis Pilaris)
Keratosis Pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening. Ongeveer één op de vier mensen heeft hier namelijk in een lichte of ergere vorm last van. Bij Keratosis Pilaris zijn er kleine rode bultjes op de huid te zien. Deze doen geen pijn en ze jeuken meestal ook niet.
Wat zijn de kleine rode bultjes op de huid?
Keratosis Pilaris is een kleine ‘verharding’ of verdikking van de huis bij de haarzakjes. Het lijkt een beetje op kippenvel, doordat er eigenlijk kleine bultjes ontstaan. Het verschil is dat bij Keratosis Pilaris de bultjes rood zijn. De rode bultjes ontstaan meestal op de bovenarmen, aan de achterkant, maar kunnen ook op de hele armen voorkomen en op de boven- en onderbenen.
Doordat zoveel mensen de rode bultjes in meer of mindere mate hebben, en ze er lichamelijk geen last van hebben, is het eigenlijk niet echt een aandoening. Omdat het er minder mooi uitziet, wordt het wel als vervelend ervaren.
Oorzaak Keratosis Pilaris
Waar Keratosis Pilaris vandaan komt, is vrij onduidelijk. Wel lijken mensen die gevoelig zijn voor eczeem en astma vaker de rode bultjes te krijgen. De aandoening begint meestal op jonge leeftijd en blijft dan gedurende het hele leven in meer of mindere mate aanwezig. Soms kan het erger worden.
De hoorncellen van de haarzakjes zijn de oorzaak van de bultjes. Die hoorncellen rijpen bij Keratosis Pilaris namelijk niet zoals normaal.
Gevolgen
Door de verstoorde rijping van de cellen van de hoornlaag (bovenste laag van de huid) voelt de huid ruw en harder aan. Het kan er ook voor zorgen dat haartjes niet goed naar de oppervlakte kunnen groeien, waardoor de huid soms wat irriteert. Vooral als iemand de aandoening op de benen heeft en deze scheert, kan dit probleem zich voordoen. Ook kunnen de bultjes dan opengaan bij het scheren. Als er bacteriën aan de ruwe huid blijven ‘hangen’, kan Keratosis Pilaris voor kleine ontstekingen zorgen. Deze ontstekingen uiten zich dan bijvoorbeeld in kleine puistjes.
Behandeling
Waarschijnlijk wordt Keratosis Pilaris genetisch bepaald. Een behandeling is er niet echt. Wel kan men ervoor zorgen dat de huid goed gehydrateerd wordt, zodat deze minder ruw aanvoelt. Scrubben kan de bultjes gladder maken. Verder kan men krabben bij jeuk het best mijden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.