Puistjes

Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid. Aan de oppervlakte van de huid komt een bultje, vaak roodgekleurd en gevuld met pus. Puistjes komen het meest voor in de pubertijd, maar ze kunnen ook bij volwassenen voorkomen. De medische benaming voor puistjes is acne vulgaris.

Wat is het

Bij acne ontstaan er puistjes. Ongeveer 90% van de bevolking krijgt gedurende een korte of langere periode in zijn leven last van puistjes. Bij de een is het erger dan bij de ander. Zo kan de een over het hele gezicht, hals en rug grote acneplekken hebben, waarbij vrijwel de hele huid ontstoken, rood en gezwollen is. Bij de ander uit acne zich in slechts enkele kleine puistjes bij de mond, neus of op het voorhoofd. Puistjes zijn kleine tot grote bultjes die, als ze ‘rijp’ zijn, een witgelige kop krijgen.

Oorzaken

Bij acne en puistjes is de huid plaatselijk ontstoken. De ontstekingen ontstaan meestal rondom de talgkliertjes, met name in de pubertijd. Dit heeft te maken met allerlei hormonale schommelingen, waardoor de talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug groeien en een grotere hoeveelheid talg produceren. Hierdoor kan talg zich ophopen, wat verstoppingen van de klieren veroorzaakt. Die verstoppingen zijn de oorzaak van puistjes. Eerst ontstaan er door de verstoppingen mee-eters in de huid. De talg hoopt zich verder op en uiteindelijk scheurt de talgklier open. De bacteriën, talg en vetzuren komen in de omringende huid terecht, en dat veroorzaakt puistjes, oftewel acne.

Ook volwassenen kunnen last hebben van puistjes. Ook dit kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, zoals vrouwen rondom de menstruatieperiode en de zwangerschap. Ook kunnen bepaalde cosmetica of andere stoffen die op de huid komen, voor verstopping van de talgklieren zorgen. Als iemand stress heeft en daardoor met vieze vingers aan het gezicht gaat frunniken, kan dit ook acne tot gevolg hebben. Daarnaast kan tevens medicatie invloed hebben op de hormonale balans van het lichaam en het ontstaan of toenemen van acne.

Gevolgen

Puistjes en acne kunnen, vooral als iemand heftige en grote ontstekingen van de huid heeft, littekens veroorzaken. De huid is dan plaatselijk erg aangetast door de ontstekingsreacties of de huid is erg geschaad, doordat puisten zijn uitgeknepen. De huid heeft niet meer kunnen herstellen en heeft littekenweefsel gevormd om de aangedane huid te vervangen.

Behandeling

Bij erge vormen van acne kan de huisarts medicatie of zalf voorschrijven. Zo zijn er middelen die de talgproductie kunnen verlagen, middelen die de groei van bacteriën tegengaan, middelen die de huid sneller laat afschilferen zodat de talgklieren minder snel verstopt raken, en middelen die ontstekingsremmend werken.

Bij minder erge vormen van acne, dus enkele puisten, wordt aangeraden om elke dag de huid met lauwwarm water te wassen en puistjes niet uit te knijpen. Schoonheidsspecialisten kunnen puistjes voorkomen door onzuiverheden tijdig te verwijderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips