Talgklier

De talgklier is een bes-vormige klier en komt meestal voor samen met een haar. De afscheiding van de talgklier, de vettige talg, bedekt de haren met een dunne waterafstotende laag. Zodoende blijft het haar elastisch. Wanneer de talgklier verstopt raakt door onreinheden van de huid, zwelt de klier, die gewoon doorwerkt, op. Meestal raakt de klier dan ontstoken en ontstaan er mee-eters (comedonen). Toegenomen talgproductie wordt veroorzaakt door androgenen.

talgklier

talgklier

 

Vooral bij jongeren kunnen er talloze etterende mee-eters in het gezicht (acne) optreden wanneer er tegelijkertijd een storing in de talgafvoer is. De sebacceuze klieren of talgklieren liggen net onder de huid naast de haarfollikels en zijn verbonden door een korte buis. Zij scheiden sebeum (olie) af aan de haarfollikel en leveren zo een smeermiddel voor het haar en de huid. Sebum is een half vloeibare stof die bestaat uit wassen, vethoudende zuren en brokstukjes van huidcellen.

Door een laag om het haar en de dode keratinecellen van het stratum corneum epidermis (hoornlaag) te vormen, stoot het sebum vocht af, waardoor het haar glanzend en de huid soepel blijft. Sebum is ook om vele andere redenen belangrijk. Het bevat een voorganger van vitamine D die de gerijpte vitamine produceert wanneer hij in aanraking komt met ultraviolette zonnestralen. Hij doodt bovendien bepaalde vormen van schadelijke bacteriën.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips