Verstopping
Obstipatie; niet uitgescheiden ontlasting. De meeste mensen verstaan echter onder een verstopping een vertraagde ontlasting en maken zich bij het optreden daarvan ongerust. Verstopping is echter een symptoom, geen ziekte! Een plotseling optredende verstopping bij voorheen normaal functionerende darmen kan op een aandoening wijzen. In dat geval is een bezoek aan de arts aan te bevelen, die de oorzaak kan opsporen en behandelen. Er zijn vele aandoeningen die kunnen leiden tot verstopping, dit kan in de eerste plaats darmaandoeningen betreffen, maar ook vele andere ziekten. Vaak is het de uiting van een door psychische factoren veroorzaakte kramp. Vaak ook is de oorzaak een overmatig gebruik van een laxativum dat men zich wegens een veronderstelde verstopping zelf heeft voorgeschreven.
De frequentie van lediging van de darm
Er is geen vaste regel; de individuele verschillen zijn groot. Aard en hoeveelheid van het voedsel kunnen er verandering in brengen. Meestal is het één lediging van de darm per dag, bij sommige mensen ook twee per dag, bij anderen weer éénmaal per twee of drie dagen. In ieder geval hoeft er niet iedere dag een stoelgang plaats te vinden.
De behandeling van een verstopping
De darm functioneert het beste wanneer hij met rust gelaten wordt. De belangrijkste voorwaarde voor een regelmatig functioneren van de darm is een verstandige manier van leven, dat wil zeggen de juiste voeding met de voor de darm normale hoeveelheid afvalstoffen (eventueel kan de voeding verrijkt worden met extra voedingsvezels), voldoende opname van vocht, voldoende lichaamsbeweging en een vaste tijd voor de dagelijkse lediging van de darm, waarop het lichaam zich tenslotte instelt. Bij aandrang tot ontlasten moet men het moment van de stoelgang niet uitstellen. Artsen schrijven laxeermiddelen alleen voor wanneer daar werkelijk reden voor is. Het is niet raadzaam op eigen initiatief langdurig laxeermiddelen te gebruiken.
Extra informatie bij -> Verstopping
Er is geen vaste regel voor de frequentie, waarin de darm geledigd moet worden. De verschillen zijn groot. Aard en hoeveelheid van het voedsel kunnen daar verandering in brengen. Meestal is er één lediging van de darm per dag, bij sommigen mensen ook twee per dag. Bij anderen weer éénmaal per twee of drie dagen. In ieder geval hoeft er niet iedere dag een stoelgang plaats te vinden.
Recept bij -> Verstopping
Voedingsstoffen voor zelfzorg bij verstopping
Kruiden
Aloë vera: helpt de ontlasting soepeler te maken.
Artisjok: stimuleert de vertering van vetten en de werking van de lever.
Knoflook: helpt bij de spijsvertering en vernietigt ongewenste darmbacteriën.
Moerasspirea, appelazijn, anijs en venkelzaad: bevorderen de spijsvertering.
Senna: bevordert zeer krachtig de stoelgang.
Vlozaad: helpt tegen verstoppingen.
Vogelmuurkruid: werkt tegen verstoppingen.
Vuilboombast en Cascarabast: maken de ontlasting zachter.
Overige
Bijenpollen: normaliseren de spijsvertering.
Lactobacillen: dragen bij aan een evenwichtige darmflora.
Voedingsvezels: belangrijk voor een goede stoelgang.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.