Voedingsvezels

Gezonder met voedingsvezels
We zouden gezonder en langer leven als we meer voedingsvezels zouden eten. Dit stelt een aantal vooraanstaande artsen in een recente uitgave van The Journal of the American Medical Association. Zij adviseren een consumptie van minimaal 25 gram voedingsvezels per dag om o.a. verstopping, moeilijke stoelgang, prikkelbare darm, verminderde weerstand, aambeien, darmkanker en een hoog cholesterolgehalte te voorkomen. Bovendien zouden deze ruwe, onverteerbare bestanddelen in onze voeding een goede ondersteuning bieden bij het afslanken.

De functie van voedingsvezels

Voedingsvezels hebben een veelzijdige werking in het spijsverteringskanaal. Ze zijn in staat vocht te absorberen, waardoor de ontlasting zacht en soepel wordt en gemakkelijker het darmkanaal kan passeren. Tevens zorgt dit voor een toename van het volume in de darmen. Dit stimuleert niet alleen de werking van de ingewanden, maar zorgt ook voor een grondige reiniging van afvalstoffen. Deze hopen zich op tegen de darmwanden en in de darmplooien. Als de ingewanden goed gevuld zijn, worden deze als het ware door de spijsverteringsresten uit het darmkanaal ‘geduwd’. Afvalstoffen die in de darmen achterblijven gaan op den duur rotten en gisten. Dit kan o.a. leiden tot een verminderde weerstand, winderigheid en een slechte adem.

Cholesterol en afslanken

Sommige voedingsvezels zoals havervezels, tarwevezels en appelvezels gaan ook een verbinding met het galsap aan. Een verminderde opname van vetten en cholesterol uit de voeding is daarvan het resultaat. Dit biedt een goede ondersteuning tijdens het afslanken en het verlagen of voorkomen van een hoge cholesterolspiegel in het bloed. Ten slotte zijn voedingsvezels ook prima hongerremmers. Wie een half uur voor de maaltijd een vezelrijk product bijvoorbeeld een appel of een vezeltablet inneemt, zal minder trek hebben. Door het opzwellen van de vezels in de maag zal immers eerder een gevoel van verzadiging bereikt worden. Daarvoor is echter wel veel vocht nodig. Vezelrijke voeding vraagt dan ook om minimaal twee liter vocht per dag.

Waar zitten ze in?

Aardappelen, groente, fruit, graanproducten en peulvruchten zijn vezelrijke voedingsproducten. In supplementen wordt o.a. appelvezels, bietenvezels, erwtenvezels, graanvezels, havervezels en tarwevezels gebruikt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips