Venkelzaad

Venkelzaad staat bekend om de goede eigenschappen. Zo schijnt het een medicinale werking te hebben en bevat het tal van vitamines en mineralen. Wat is venkelzaad? En waar is het goed voor?

Venkelzaad is in tal van landen populair. Het is een vast ingrediënt in de gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. Toch wordt het ook veel in Europa gegeten, vooral in de Zuid-Europese landen.

Wat is venkelzaad?

Venkelzaad is afkomstig van de venkelplant. Het is een gedroogde, groene zaad die overblijft als de bloemen van de venkelplant zijn uitgegroeid. De venkelplant groeide vroeger alleen in het Mediterrane gebied, maar tegenwoordig groeit de plant overal ter wereld. Venkelzaad heeft een warme smaak die aan anijs of drop doet denken.

Welke gezondheidseffecten heeft venkelzaad?

Al eeuwenlang staat venkelzaad bekend om zijn medicinale eigenschappen. Venkelzaad:

  • Werkt bij problemen met de spijsvertering.
  • Is koortswerend en pijnstillend.
  • Helpt bij menstruatieklachten en overgangsklachten.
  • Is hongerremmend.
  • Werkt bij kolieken bij baby’s.
  • Geeft je een frisse adem.
  • Is goed voor je tanden.
  • Bevat antioxidanten.

Problemen met de spijsvertering

De oude Grieken waren al bekend met venkelzaad. Het zou de spijsvertering bevorderen. Door het drinken of eten van venkelzaad heb je bovendien ook weer minder last van darmgassen en een opgeblazen gevoel.

Koortswerend en pijnstillend

Heb je koorts? Dan kan het helpen om een kopje venkelthee te drinken. De droge venkelzaadjes hebben een koortswerende en pijnstillende werking.

Helpt bij menstruatieklachten en overgangsklachten

De zaadjes bevatten een stofje die vergelijkbaar is met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad kan dan ook verlichting bieden bij vrouwenklachten die het gevolg zijn van een laag oestrogeengehalte, zoals menstruatieklachten en overgangsklachten.

Hongerremmend

Wil je graag afvallen? Voeg dan eens venkelzaad aan je menu toe. Het zaad heeft een hongerremmende werking, waardoor je dus minder snel naar een ongezonde snack, een koekje of chocolade grijpt.

Werkt bij kolieken bij baby’s

Geef je borstvoeding en heeft je baby last van kolieken? Dan kan het helpen om venkelthee te drinken. Wanneer je deze thee drinkt, komen de medicinale stoffen tegen kolieken ook in de moedermelk terecht. Als je baby al iets ouder is, kan je hem of haar een thee van venkelzaad geven, vermengd met melk, havermelk of amandelmelk.

Een frisse adem

Als je na een maaltijd op venkelzaad kauwt, krijg je direct een frisse adem. In veel Indiase restaurants krijg je na een maaltijd vaak venkelzaad geserveerd.

Goed voor je tanden

Op venkelzaad kauwen, geeft je niet alleen een frisse adem, maar is ook goed voor je tanden. Het bevordert de speekselproductie. Speeksel bevat stoffen die gaatjes voorkomen.

Antioxidanten

Venkelzaad bevat verschillende antioxidanten. Deze stoffen verwijderen schadelijke radicalen uit je lichaam. Hierdoor beschermt venkelzaad je dus tegen infecties.

Hoe gebruik je venkelzaad?

Je kunt venkelzaad in tal van gerechten verwerken. Bovendien is het ook erg lekker als ingrediënt van een kruidenthee. De hele venkelzaden zijn het langst houdbaar en bevatten tal van gezonde stofjes. Verder kun je venkelzaad ook zelf vermalen tot een poeder. Dit kun je met een vijzel doen.

Waar kun je venkelzaad kopen?

Wil je venkelzaad gebruiken? Dan kun je online gesneden venkelzaad kopen. Bovendien is het ook gewoon in de supermarkt te koop.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips