Energiedrank

Energiedrank is drank die het lichaam een oppepper geeft. Energiedrank geeft het lichaam een boost, doordat er een grote hoeveelheid calorieën in de vorm van suikers in het drankje zit. Hiernaast worden aan energiedrank ook stofjes toegevoegd, die uw energielevel verhogen. Denk hierbij aan cafeïne en taurine.

Cafeïne

Energiedrank is vanwege de toegevoegde cafeïne niet gezond voor kinderen. Het Voedingscentrum raadt het zelfs helemaal af voor kinderen onder de dertien jaar. Kinderen boven de dertien jaar kunnen wel energiedrank drinken, net zoals zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Alleen is het net zoals bij koffie, waarin ook cafeïne zit, niet goed om teveel van deze drank te drinken en het te laten bij één blikje per dag.

Normaal gesproken mag een volwassen man 600 mg cafeïne per dag binnenkrijgen en een volwassen vrouw 500 mg. In één blikje energiedrank zit ongeveer een vierde deel hiervan. Volwassen mensen kunnen daarom maximaal vier energiedrankjes per dag nuttigen als het om cafeïne gaat. Qua cafeïne is energiedrank dus niet ongezond, als er niet te veel van de drank gedronken wordt.

Suiker

In één blikje energiedrank zitten ongeveer 100 kilocalorieën en omgerekend tussen de vijf tot tien suikerklontjes. Doordat er zoveel suiker in de energiedrank zit, is de drank niet geschikt om als sportdrank in te nemen. De suiker kan in combinatie met het hoge cafeïnegehalte het lichaam uitdrogen. De suiker belemmert namelijk de vochtopname in de darm en de cafeïne werkt ook uitdrogend. Verder kan teveel suiker op een dag de darmwerking nadelig beïnvloeden, voor vermoeidheid en tanderosie zorgen, en bijdragen aan overgewicht. Qua suiker heeft energiedrank dus niet echt een gezonde invloed op het lichaam.

Taurine

Taurine is een stof die het lichaam zelf kan aanmaken. Deze stof wordt ook vaak aan energiedrank toegevoegd. Het stimuleert namelijk de hartwerking, waardoor het hart beter bloed kan rondpompen en dus sneller energie door het lichaam vervoert. Taurine heeft, voor zover bekend is, geen negatieve invloed op de gezondheid. Wel zijn er signalen dat energiedrank met taurine vermeden moet worden door mensen met hartritmestoornissen.

Verder heeft taurine mogelijk ook een positieve invloed op het lichaam: dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bij muizen. Zo helpt het bij muizen om stofjes in de hersenen ‘op te ruimen’ die de communicatie tussen hersencellen belemmeren. Iets dat bij Alzheimer niet goed gebeurt. De taurine in energiedrank heeft dus mogelijk een positief op het lichaam, maar kan tevens van negatieve invloed zijn, als iemand hartproblemen heeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips