Kardemomthee

Kardemomthee wordt gemaakt van kardemom dat oorspronkelijk uit India komt. De zaden, oliën en het extract worden gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen. Zo helpt kardemom om je bloeddruk te verlagen, geeft het je een frisse adem, bevordert het de gezondheid van je darmstelsel en heeft het een ontstekingsremmende werking.

Wat is kardemom?

Kardemom is een kruid dat uit de gemberfamilie komt. Van oorsprong komt het uit het zuiden van India, maar het wordt tegenwoordig ook in andere landen verbouwd. Van deze plant worden de zaaddozen gebruikt, hierin zitten meerdere zaden die naar citrus en bergamot smaken.

Het kruid is veelzijdig en wordt in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. Het is daarom ook niet gek om kardemom te gebruiken voor kruidkoek, chai en curry.

Kardemom zit boordevol antioxidanten, kalium en calcium. Daarnaast heeft het ook antimicrobiële eigenschappen. Dit houdt in dat het bepaalde schimmels en bacteriën kan weren en bestrijden.

Waar is kardemom goed voor?

Kardemom wordt niet alleen vanwege de smaak veel in gerechten gebruikt, het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Wanneer je kardemom in theevorm drinkt, zijn deze gezondheidseffecten het grootst.

De voordelen van kardemomthee

Het houdt je maag- en darmstelsel gezond

Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.

Het is effectief tegen een slechte adem

Kardemom bevecht de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Daarom helpt het drinken van kardemomthee om je een frisse adem te geven. Bovendien heeft kardemom zelf een aangename geur van citrus en bergamot, wat bijdraagt aan een frisse adem.

Het is bloeddrukverlagend

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, helpt kardemom om deze te verlagen. Het kruid bevat namelijk ontzettend veel antioxidanten die een hoge bloeddruk tegengaan. Daarnaast functioneert kardemom ook als urine afdrijvende stof, waardoor je meer gaat urineren. Dit haalt overtollig vocht uit je lichaam, zodat de druk rondom je hart wordt weggenomen. Volgens onderzoek draagt deze eigenschap bij aan het verlagen van je bloeddruk.

Het werkt ontstekingsremmend

Als je lichaam in contact komt met een vreemde stof, dan kan dit voor een ontsteking zorgen. Dit is nodig om het immuunsysteem te versterken en toekomstige ontstekingen tegen te gaan. Wanneer deze ontstekingen echter langdurig aanhouden, kan je daar veel last van krijgen. Kardemom bevat veel antioxidanten die deze ontstekingen tegengaan, waardoor je er minder last van hebt.

Het bevordert je ademhaling

Uit onderzoek is gebleken dat het inademen van kardemom zorgt dat je meer zuurstof kan opnemen tijdens het sporten. Kardemom ontspant namelijk je luchtwegen zodat er meer lucht in je lichaam terecht komt. Dit kan je bereiken door de lucht van kardemomthee in te ademen, maar ook door middel van aromatherapie.

Het beschermt je tegen bacteriële infecties

Doordat kardemom antimicrobieel is, beschermt het je tegen infecties van buitenaf. Zo is gebleken dat kardemom een effectief middel is om voedselvergiftiging tegen te gaan. Daarnaast gaat kardemom ook de groei van schimmelinfecties tegen.

Hoe kan je zelf kardemomthee maken?

Het maken van verse kardemomthee is helemaal niet zo lastig. In tegenstelling tot bij kamillethee hoef je namelijk niks te drogen. Je kan de thee het beste vers maken, omdat theezakjes minder effect hebben op je gezondheid. Daarnaast is het heel lastig om theezakjes met alleen kardemom als ingrediënt te vinden.

Kardemomthee recept

Voor het maken van een lekkere kardemomthee heb je het volgende nodig:

  • 5 kardemompeulen
  • 250 ml kokend water

Vul een mok met de kardemompeulen en schenk hier het kokende water overheen. Laat de thee een aantal minuten trekken voordat je het drinkt.

Als je geen kardemompeulen in huis hebt, kan je ook kardemom poeder gebruiken. Hierbij roer je ongeveer één theelepel poeder door het kokende water.

Variaties op kardemomthee

Het lekkerste is om kardemomthee met een of twee extra ingrediënten te maken. Dan krijg je een mooie smaakbalans en behoud je toch de gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je een paar lekkere variaties:

• Kardemom, verse rozemarijn en een sinaasappelschil
• Gember, kardemom en een schijfje citroen met wat honing of agavesiroop
• Voor een lekkere chai voeg je kaneel, steranijs, venkelzaad, gember, kruidnagel en kardemom bij elkaar

Waar kan je kardemomthee kopen?

Kardemom wordt vooral als extra ingrediënt toegevoegd aan theezakjes, waardoor het lastig is om pure kardemomthee als theezakje te kopen. Wanneer je toch graag een zakje kardemomthee wil, kan je dit het beste bij een speciaalzaak kopen.

Het beste kan je echter kiezen voor verse kardemom. Vrijwel elke supermarkt verkoopt namelijk kardemompeulen en kardemompoeder voor een kleine prijs. Deze kan je tot een jaar bewaren.

Waarschuwing

Het drinken van kardemomthee heeft vrijwel geen nadelen, maar toch is het verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid thee die je drinkt. Te veel is namelijk nooit goed en kan tot buikkramp leiden.

Het is daarom verstandig om maximaal twee glazen kardemomthee per dag te drinken. Dit staat gelijk aan 10 kardemompeulen of 2 theelepels poeder. Kardemom in een gemengde thee is minder sterk, waardoor je daar gerust meer glazen van kan drinken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips