Ziekten door bedorven voedsel

Ziekten die worden veroorzaakt door bedorven en besmet voedsel, vormen een groeiend probleem. Dit komt vooral door de veranderde voedingsgewoonten zoals buitenshuis eten en het centraal verwerken van voedingsmiddelen.

Alle voedingswaren bevatten van nature kleine hoeveelheden bacteriën. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze bacteriën tot zulke hoeveelheden toenemen dat mensen er ziek van worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte hygiëne, onvoldoende verhitting of verkeerd bewaren van het voedsel. Aandoeningen door parasieten, virussen en chemische stoffen in het eten komen ook voor, maar minder vaak.

Of u na het eten van besmet voedsel ziek wordt of niet, hangt af van verschillende factoren: de soort en de hoeveelheid bacteriën, uw leeftijd en uw gezondheidstoestand. Naarmate de mens ouder wordt, reageert het afweersysteem trager en minder goed. Jonge kinderen lopen meer risico, doordat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Als uw afweersysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door een ziekte als aids of diabetes (suikerziekte) of door een chemotherapiebehandeling bij kanker, bent u ook vatbaarder voor voedselvergiftiging.

Voedselvergiftiging kan verschillende klachten veroorzaken. Als u binnen zes uur nadat u besmet voedsel of water hebt genuttigd, ziek wordt, hebt u waarschijnlijk een eenvoudige voedselvergiftiging. Dit veroorzaakt onder andere misselijkheid, overgeven, diarree en buikpijn.

Ziekten door bedorven voedsel

Wat kunt u er zelf aan doen?

• Rust veel en drink veel.
• Gebruik geen stoppende medicijnen, want deze remmen de darmen, waardoor de bacteriën en gifstoffen minder snel afgevoerd worden.
• Een licht tot matig ernstige voedselvergiftiging gaat meestal binnen twaalf uur vanzelf weer over.

Wat kan de dokter voor u doen?

Als de klachten langer dan twaalf uur aanhouden of als u tot een risicogroep behoort (zie hierboven), moet u naar uw huisarts gaan.

Waarschuwing

Voedselvergiftiging door botulisme kan de dood tot gevolg hebben. Botulisme wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriesoorten. Deze vormen zogenaamde sporen die botuline (een vergif) produceren. Botuline wordt het meest aangetroffen in slecht ingeblikt voedsel, vooral bij sperziebonen en tomaten (het blik mag niet bol staan). De klachten beginnen 12 tot 36 uur nadat het besmette voedsel is gegeten. Tot de klachten behoren hoofdpijn, wazig of dubbel zien, spierzwakte en later verlammingsverschijnselen. Bij sommigen komen ook misselijkheid, overgeven, verstopping, droge mond en niet kunnen plassen voor. Als deze klachten optreden, moet u direct medische hulp zoeken.

Ga verstandig om met voedsel

• Inkopen. Let op de uiterste verkoopdatum. Koop geen etenswaren met beschadigde verpakking.

• Bewaren. Gooi blikken die bol staan weg. Doe dit ook met potten waarvan de deksel bol staat.

• Ontdooien. Ontdooi diepgevroren etenswaren in de koelkast en niet op het aanrecht.

• Voorbereiden. Was uw handen met zeep voordat u het eten gaat klaarmaken. Was groente zorgvuldig en gooi de buitenste bladeren weg. Was messen en snijplanken regelmatig met warm water, vooral na het bereiden van rauw vlees en vóór het bereiden van rauwkost. Was uw keukenlinnen vaak.

• Koken. Gebruik bij het bereiden van vlees een vleesthermometer. Verhit vlees tot 80° C en gevogelte tot 90° C. Vis moet worden verhit tot het vlees los wordt. Eieren kunnen het best matig- tot hardgekookt worden gegeten.

• Bewaren. Let op de houdbaarheidsdatum. Gebruik rood vlees binnen drie tot vijf dagen na aankoop of vries het in. Voor gevogelte, vis en gemalen vlees is deze termijn één tot twee dagen. Restjes moeten binnen twee uur na de maaltijd gekoeld of ingevroren worden.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Adriana Kemia-raap

    Ik heb bedorven vla gegeten om 18.00 de avond en nacht geen last ook de rest van de volgende dag geen last maar tegen 20.000 kreeg ik zo,n buikpijn en ik kon net bij de wasbak komen Ik hield mijn hand tegen mijn mond en neus want het kwam uit door de mond en neus Verder nog 5 keer overgegeven ook toen het gal was dat deed pijn in mijn slokdarm. Toen kreeg ik weer zo veel pjjn dat ik vijf keer diarree gehad en ik had het zo koud pijn in mijn ribben als ik ademhaal Het is nu al wo. en ik ben nog slap en kom de dag niet door als ik niet rust zondagnacht niet geslapen Maandag veel geslaen maar ik kan niet eten maar wel dorst erg veel dorst Moet ik hiermee naar de huisarts? groetjes en bedankt Adriana Kermia-raap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips