Kamillethee
Kamille is een geurige plant waarvan de bloemen gebruikt kunnen worden om thee van te maken: kamillethee. Deze plant heeft namelijk meerdere voordelen voor je gezondheid. Zo helpt het om je slaap te verbeteren, bevordert het de gezondheid van je maag-darmstelsel en verlaagt het je bloedsuikerspiegel.
Wat is kamille?
Kamille komt overal ter wereld voor en is onderdeel van een grote plantenfamilie met allerlei verschillende soorten. De soort waarvan je de beste thee kan maken is de zogenoemde “echte kamille” (Matricaria chamomilla). Deze plant komt overal voor in Europa en kan je herkennen aan het madelief-achtige uiterlijk met een grote bloemkop en stengel.
De bloem is een grote bron van antioxidanten en apigenine. Apigenine is een speciaal soort antioxidant dat bepaalde receptoren in je hersenen kan activeren waardoor je je slaperig voelt.
Kamille wordt al eeuwen gebruikt dankzij de medicinale eigenschappen, waardoor het een populaire plant is om thee van te maken. Vroeger werd het zelfs gebruikt om huidklachten te verminderen. Om kamillethee te maken kan je de verse of gedroogde bloemen gebruiken. Voordeel van gedroogde bloemen is dat ze langer houdbaar zijn.
Kamillethee kan geclassificeerd worden als kruidenthee, net als kardemomthee en gemberthee.
Waar is kamillethee goed voor?
Kamillethee heeft meerdere eigenschappen die een positieve werking hebben op je gezondheid, maar je kan het natuurlijk ook voor de smaak drinken.
De voordelen van kamillethee
Het verbetert je slaap
Kamillethee bevat veel apigenine, een antioxidant dat de slaapreceptoren in je hersenen activeert, waardoor je je slaperiger en kalmer voelt. Het vermindert insomnia klachten en helpt zelfs mensen met chronische slaapklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die kamille consumeerden sneller in slaap vielen en minder vaak wakker werden tijdens de nacht.
Het bevordert de gezondheid van je maag-darmstelsel
Dankzij de vele antioxidanten in kamillethee, helpt deze kruidenthee om je maag en darmen gezond te houden. Kamille heeft namelijk een ontstekingsremmende eigenschap, waardoor de kans op maagzweren vermindert en bacteriegroei wordt tegengegaan.
Daarnaast helpt kamillethee om je maag te kalmeren, waardoor je minder last van misselijkheid en maagzuur hebt.
Het houdt je bloedsuikerspiegel op peil
Wanneer je bloedsuikerspiegel langdurig te hoog is, veroorzaakt dit schade aan je alvleesklier. Je alvleesklier is belangrijk voor het aanmaken van insuline. Kamillethee helpt echter om je bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor er weinig tot geen schade aan je alvleesklier wordt aangebracht.
Het is goed voor je huid
Vroeger werd kamille vaak gebruikt om de huid te genezen. Kamille is namelijk antimicrobieel. Dit houdt in dat het tegen virussen, schimmels en bacteriën werkt. Je kan een pasta van de bloem op droge huid smeren, maar je kan ook een doek natmaken met kamillethee en deze op de gevoelige huid leggen om in te laten trekken. Op deze manier vermindert het pijnklachten, jeuk en infecties.
Het bevordert je hartgezondheid
Kamille bevat veel flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die helpen om je bloeddruk en cholesterol te verlagen. Omdat deze twee factoren een grote rol spelen bij de gezondheid van je hart, is het belangrijk om ze op een gezond niveau te houden. Een onderzoek uit 2015 heeft uitgewezen dat wanneer mensen kamillethee dronken bij hun maaltijden, zij uiteindelijk minder hoge cholesterolwaarden hadden dan de mensen die alleen water dronken.
Het kan de kans op kanker verminderen
Naast dat de stof apigenine je slaperig maakt, bevecht het kankercellen in je lichaam. Het gaat hierbij voornamelijk om de kankercellen rondom de borst, baarmoeder, prostaat en huid. In een laboratoriumonderzoek kwam naar voren dat kamille de celdood in kankercellen bevorderde, maar gezonde cellen met rust liet.
Hoe kan je zelf kamillethee maken?
Kamillethee maken is helemaal niet zo lastig als je kamille in de buurt hebt staan. Je kan ook zakjes met kamillethee kopen, maar deze bevatten vaak een lagere concentratie echte kamille dan vers geplukte kamille. Wanneer je kamille hebt geplukt, kan je zelf kiezen of je het eerst wil laten drogen, of dat je het vers gebruikt.
Kamillethee recept
Voor een lekkere kamillethee heb je slechts de volgende ingrediënten nodig:
- Een eetlepel kamillebloemen
- 250 milliliter kokend water
Wanneer je verse bloemen gebruikt, zorg er dan voor dat je de kamille eerst goed wast om vuil en beestjes eraf te spoelen. Daarna schep je een eetlepel van deze bloemen in een mok naar keuze. Kook in de tussentijd wat water en schenk deze over de kamille heen in je mok. Je kan de thee heet drinken, maar koud is deze ook lekker.
Hoe droog je kamille?
Er zijn verschillende manieren om kamille te drogen. Je hebt hierbij een snelle en een langzame manier. Voor beide methoden is het van belang dat je vooraf de bloemen goed wast, zodat alle vuiltjes eraf zijn. Daarna dep je ze zachtjes droog met een stuk keukenpapier. Je hoeft alleen de bloemkoppen te plukken, de stengels zijn niet nodig.
De snelle manier
Als je snel je kamille wil drogen, kan je ze in een oven leggen. Leg allereerst een vel bakpapier op de bakplaat en verspreid daarop de bloemkoppen. Zorg ervoor dat ze niet te veel over elkaar heen liggen. Vervolgens zet de je oven op de allerlaagste stand en laat je de bloemen drogen voor ongeveer 2 uur. Controleer de bloemen elke 15-20 minuten om te voorkomen dat ze gaan bakken of uitdrogen.
De langzame manier
Wanneer je wat meer tijd hebt, kan je de bloemen ook op een andere manier drogen. Nadat je ze hebt gewassen en droog hebt gedept, leg je de bloemen op een theedoek in een droge kamer. Zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht liggen. Vervolgens laat je de bloemen hier 1 tot 2 weken liggen totdat ze volledig droog zijn. Controleer ze elke 2 dagen om te zien of ze niet gaan schimmelen.
Na beide methoden kan je de bloemen bewaren in een droge pot, uit de buurt van direct zonlicht. De kamille blijft ongeveer 3-6 maanden houdbaar op deze manier.
Waarschuwing
Tot op heden zijn er weinig tot geen negatieve gezondheidseffecten bekend. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
Allergieën
Wanneer je een allergie hebt voor planten in de composietenfamilie, dan kan kamille een allergische reactie veroorzaken. Bij een heftige pollenallergie kan dit in mindere mate ook voorkomen.
Bijwerkingen
Een teveel aan kamillethee kan leiden tot maagklachten, flatulentie en misselijkheid. Veelvuldig gebruik leidt ook tot slaperigheid, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden of op het werk.
Medicatie
Kamillethee werkt, net als gemberthee, bloedverdunnend. Wanneer je bloedverdunnende medicatie slikt is het daarom belangrijk om niet te veel kamille te drinken. Wil je helemaal zeker weten of het nemen van kamille veilig is? Vraag dan je huisarts om advies.
De gezonde dosis
Om van de effecten van kamillethee te kunnen blijven genieten, is het verstandig om maximaal twee koppen thee per dag te drinken. Dit staat gelijk aan 2 tot 3 gram kamille per dag.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.