Help, hooikoorts! Wat te doen tegen graspollen?

Als het voorjaar en de zomer op komst zijn, dan betekent dat voor veel mensen een periode van niezen en een beroerd gevoel. Hooikoorts dus! Als het zonnetje doorbreekt en de temperaturen oplopen, dan wilt u daar ook van kunnen genieten. Heeft u elk jaar weer flink last van de graspollen in de lucht, dan kan dat de pret behoorlijk bederven. In dit artikel leest u over de werking van verschillende tips die hooikoorts tegengaan.

Hooikoorts: graspollen als boosdoener

Als u last heeft van hooikoorts, dan heeft u een allergie voor graspollen. Als de lente zich aandient, dan laat het gras haar pollen (stuifmeel) los, die vervolgens in de lucht belanden. Op deze manier komt u hiermee in aanraking. Dat kan leiden tot een stevig gevoel van verkoudheid en bijvoorbeeld rode, pijnlijke ogen. Ons immuunsysteem reageert op de aanraking met de pollen, wat leidt tot een allergische reactie. Erg veel mensen hebben in meer in mindere mate last van hooikoorts, ongeveer één op de acht. De allergie kan zo hevig zijn dat u in het pollenseizoen rekening moet houden met uw gaan en staan. Om uzelf toch zoveel mogelijk vrijheid te geven, zijn er verschillende tips die daarbij kunnen helpen.

Gebruik de juiste medicijnen op tijd

Gelukkig zijn de klachten van hooikoorts voor een deel te bestrijden met medicijnen. Het is dan wel belangrijk dat u de juiste medicijnen gebruikt én dat u op tijd start met de inname daarvan. Niet voor iedereen werkt hetzelfde medicijn. Bij uw huisarts kunt u een allergietest laten uitvoeren, op basis waarvan u het meest geschikte medicijn kunt zoeken. Belangrijk is het ook om enkele weken vóór aanvang van het pollenseizoen te beginnen met het slikken van de medicijnen. Op het moment zelf beginnen met medicatie, is vaak te laat.

Op vakantie in Nederland? Ga naar de kustgebieden!

Niet overal is het aantal pollen in de lucht even hoog. In de Nederlandse kustgebieden zit er minder stuifmeel in de lucht dan in de binnenlandse provincies, zoals Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Wilt u uw vakantie in eigen land niet laten bederven door het pollenseizoen, ga dan naar de kust! Vanzelfsprekend heeft u ook daar last van de gevolgen van hooikoorts, maar vaak wel in mindere mate dan in de genoemde provincies.

Nog meer tips

Wilt u zo min mogelijk last hebben van hooikoorts, dan is het zinvol om zo min mogelijk in aanraking te komen met pollen. Vervelend, maar het is niet anders. Ook de volgende tips kunnen van waarde zijn:

  • Ga vooral ‘s ochtends of na een regenbui op pad. Dan zijn er aanzienlijk minder pollen in de lucht dan overdag of tijdens een warme, droge dag.
  • Draag een zonnebril. Deze beschermt niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen de aanraking met pollen.
  • Smeer wat vaseline rond de neus. Een deel van de pollen blijft daar plakken, en komt dus niet ín de neus terecht.
  • Gebruik een washandje om uw gezicht op te frissen. Dat werkt beter dan het wrijven met de handen, waardoor de pollen alleen maar verder verspreid worden.

Relevante artikelen
1 reacties
  1. Tja, ik zoek al 6 jaar lang naar het juiste medicijn. Niets lijkt echt te helpen. Ook niet als ik hiemee start voor het pollenseizoen. Daarnaast hou ik niet van drukke stranden dus aan de kust zul je mij niet vinden. En bij mij barsten de klachten los juist s ochtends vroeg en na een regenbui. Weinig aan te doen dus. Tanden op elkaar dan maar en uitzingen tot na september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips