Maagzweer
Een maagzweer is een kankerachtige wond die zich vormt in de maagwand of aan het begin van de dunne darm, ook wel het duodenum geheten. Een zweer in de maag wordt een ulcus ventriculi genoemd en een zweer in het duodenum heet een ulcus duodeni. Ook in het onderste deel van de slokdarm kan een zweer ontstaan. In de periode 1992 tot en met 1996 liep ongeveer 1 op de 300 Nederlanders rond met een ulcus duodeni. Dit type maagzweer kwam in Nederland in die periode het meest voor.
In het verleden dacht men dat een stressvolle leefstijl een directe oorzaak vormde voor maagzweren. Weliswaar kan de leefstijl van invloed zijn op de vorming van een maagzweer, maar het is zeker niet de hoofdoorzaak. Ook de natuurlijke werking van de spijsvertering is in verband gebracht met het ontstaan van zweren. Als we namelijk een maaltijd verorberen, komen er via de maagklieren enzymen als pepsine en zoutzuurhoudend maagsap vrij die het voedsel helpen afbreken.
Deze maagzuren zouden de maag en het duodenum wegvreten als er niet andere cellen in de maagwand waren die een beschermend maagslijm afscheiden. Wordt er een teveel aan pepsine en maagzuur aangemaakt, dan raakt dit beschermende maagslijmvlies aangetast en kan er zich een maagzweer vormen. Ook kan er een maagzweer ontstaan als een bijverschijnsel van veel gebruikte ontstekingsremmers als ibuprofen, aspirine en naproxen. Deze medicijnen hebben een bijtende werking op de maag. Maar slechts weinig mensen hebben door deze medicijnen last van hun maag en dit is dan ook niet de voornaamste oorzaak voor maagzweren.
Wellicht wordt de maagzweer wel het meest veroorzaakt door de aanwezigheid van een bacterie, de Helicobacter pylori. Recent onderzoek wijst uit dat deze bacterie zich hecht aan maagcellen en daarmee de beschermende maagwand aantast en doet ontsteken. Uit onderzoek blijkt dat deze Helicobacter pylori in de meeste maagzweren wordt aangetroffen en in alle maagzweren in de dunne darm voorkomt. Het is echter nog niet bekend hoe dit organisme wordt overgebracht, waarschijnlijk wordt hij van mens op mens overgebracht.
Veel mensen met een maagzweer hebben verder geen klachten. Het meest voorkomende symptoom is een hongerige, branderige gevoel in de buikstreek. Dit pijnlijke gevoel doet zich vaak ’s morgens en tussen maaltijden voor. De pijn kan tijdelijk verdwijnen door een anti-maagzuur tablet, of door iets te eten en/of te drinken.
De symptomen die wijzen op een ernstige maagzweer zijn:
bloed in de ontlasting, braken, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, shock (bloedtoevoerverlaging naar de haarvaten) en aanhoudende maagpijn. Deze klachten wijzen op een maagperforatie door een zweer, op bloedingen als gevolg van de woekering van een zweer in een bloedvat, of op obstructie van de dunne darm als gevolg van littekenweefselvorming door de zweer. Al deze aandoeningen zijn zeer ernstig en kunnen levensgevaarlijk zijn.
Voor een precieze diagnose moet er inwendig onderzoek worden verricht. Hiervoor staan de arts diverse methoden ter beschikking. De meest gebruikte onderzoeksmethode is röntgenonderzoek met behulp van bariumpap en de endoscopie. Bij het genoemde röntgenonderzoek slikt de patiënt een pap van barium in. Met behulp van barium wordt de maagzweer zichtbaar op de röntgenfoto die gemaakt wordt van de slokdarm, de maag en het duodenum. De endoscopie maakt het mogelijk om de maag van binnen te bekijken. Hiervoor wordt de patiënt verdoofd. Vervolgens wordt er een klein apparaatje met een camera eraan via de mond en de slokdarm in de maag en het duodenum gebracht. Dit is een heel handige methode omdat zo alle aandoeningen kunnen worden bekeken en gefotografeerd. Ook kan op deze manier een biopsie worden genomen van maagweefsel.
Als de maagzweer eenmaal is vastgesteld, kan de behandeling worden bepaald. Sommige antimaagzuur tabletten zijn vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek en kunnen de pijn en het ongemak tegengaan. Maar dergelijke tabletten lossen het probleem niet op en moeten dus in combinatie met andere middelen worden gebruikt. Er zijn diverse soorten medicijnen op recept verkrijgbaar om de maagzweer te genezen.
In de meeste gevallen reageert iemand met een maagzweer goed op de voorgeschreven medicatie. Doorgaans is er binnen enkele weken al sprake van genezing. In ongeveer een derde van de gevallen is een langere behandeling noodzakelijk.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.