De maag

De maag (ventriculus – gaster) is een soort elastische zak, die naar vorm, grootte en omvang kan veranderen. Na een zware maaltijd kan de maag wel met 1,5 liter uitzetten. Bij de mond van de cardia gaat de slokdarm over in de maag. Bij de uitgang, de poortspier (pylorus), gaat hij over in de dunne darm. Tussen deze delen ligt het maaglichaam (corpus ventriculi).

De maag heeft een gebogen vorm; de rechterkant wordt de kleine kromming (curvatura minor), de linker de grote kromming (curvatura major) genoemd. De mond ligt links van de elfde
en twaalfde borstwervel. De spier van de maaguitgang bevindt zich rechts voor de eerste lendenwervel. De maagbodem raakt met zijn bovenvoorkant het middenrif; de achterzijde grenst aan de milt.

Bovenin raakt de voorkant van het maaglichaam aan de linker leverlob, die met zijn onderkant de voorkant van de maag raakt. De achterkant wordt begrensd door de ingewanden, namelijk het dwarslopende deel van de dikke darm, de alvleesklier, de linker nier, de linker bijnier en de grote vaten. Het hier liggende submuceuze bindweefsel vertegenwoordigt slechts een deel van de sereuze laag van het buikvlies. Spiervezels lopen in drie richtingen: schuin, circulair en in de lengte. Het slijmvlies bestaat uit vier lagen, waarvan aantal en hoogte onder andere afhangen van de mate waarin de maag is gevuld. De knobbelige delen van het slijmvlies hier vertonen een groot aantal verdiepingen, waarin zich de openingen voor de maagklieren bevinden.

Het voedsel blijft enkele uren in de maag en verhuist dan geleidelijk aan richting darm. Onder invloed van maagsap beginnen hier de chemische veranderingen van bepaalde voedingsstoffen: eiwitmoleculen worden in enkelvoudige aminozuren gesplitst, en vetten tot glycerine en vetzuren afgebroken. Ook de koolhydraten worden reeds in de maag afgebroken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips