Braken
Braken is het logische gevolg van misselijkheid. Uw maag wil kwijt wat haar ziek maakt en voor u is het van belang uw maag tot rust te brengen en te voorkomen dat u uitdroogt.
Vergeet maagkalmerende middelen. Het is te laat. Deze vertrouwde middeltjes kunnen het braken niet stoppen. Neem ze alleen als het braken veroorzaakt wordt door een teveel aan maagzuur, bijvoor-
beeld als u een maagzweer hebt. In die gevallen kunnen ze helpen door het overtollige maagzuur te neutraliseren.
Drink.
Iemand die hevig moet braken moet ervoor zorgen niet uit te drogen en geen gewicht te verliezen. Door het braken verliest u veel vocht, zodat u veel moet drinken om dit verlies goed te maken.
Drink heldere dranken:
water, slappe thee, vruchtensap. Zelfs melk of dikke soep kunnen al te zwaar zijn voor uw maag.
Vervang belangrijke bouwstoffen.
Door te braken verliest het lichaam ook mineralen. Om deze bouwstoffen te vervangen kunt u het beste elektrolythoudende dranken drinken: ORS (Oral Rehydration Salts, drank waarin suiker en zout zijn opgelost, die helpt om eventuele tekorten, die tijdens diarree of braken zijn ontstaan, aan te vullen en uitdroging helpt voorkomen), heldere soep of appelsap. Water is beter dan niets, maar eigenlijk moet u aan elk glas water dan enkele snufjes zout en suiker toevoegen.
Wacht niet te lang
Braken kan een teken zijn van een ernstige aandoening. Als het braaksel overvloedig of bloederig is, of het braken niet ophoudt, moet u naar de dokter. Raadpleeg eveneens een arts als u 24 uur lang geen voedsel binnen hebt kunnen houden en niets lijkt te helpen. Raadpleeg ook een arts als u erg dorstig bent, niet veel plast en ook draaierig wordt als u opstaat, want dat zijn tekenen van uitdroging (dehydratie). Als u zeker bent dat het griep is of dat u gewoon iets verkeerds gegeten hebt, kunt u het wat langer aanzien.
Nippen, niet zwelgen.
Drink met kleine slokjes om de geïrriteerde maag niet te zwaar op de proef te stellen. Anders zou u weleens een ware zondvloed kunnen ontketenen.
Bepaal zelf uw tempo.
Hoe minder vocht u per slok drinkt, hoe meer slokjes u moet nemen. Hoe vaak u drinkt hangt weer af van hoe uw maag reageert. Weet u zeker dat het laatste slokje in uw maag zal blijven, neem er dan nog een.
Gebruik de kleurcode.
Donkergele urine is een teken dat u niet genoeg drinkt. Hoe lichter de urine wordt, hoe meer u de strijd tegen uitdroging aan het winnen bent.
Zoek de warmte op.
Alle deskundigen raden koude dranken af, omdat die een gevoelige maag een shock bezorgen. Lauwe of warme dranken zijn het beste.
Laat de prik eruit.
Kleine gasbelletjes zijn precies wat u niet nodig hebt als u moet braken. Laat uw geliefkoosde frisdrank staan tot het koolzuurgas eruit is voor u ervan drinkt.
Begin met koolhydraten.
Vroeg of laat zal het braken ophouden en moet u weer gaan eten. Een gelatinedessert is hiervoor het
geschiktst. Dit bestaat voor het grootste deel uit water, is licht voor de maag, rijk aan koolhydraten en smaakt goed. Ook lichte kost als droge toast of crackers is goed na braken.
Vervolg met lichte proteïnen. Als u zich al wat beter voelt, kunt u overschakelen op lichte proteïnen, die u aantreft in kippenborst of vis. Ook kippensoep is prima, maar haal wel het vet van de soep.
Bewaar vet voor het laatst. Vet blijft te lang in de maag en draagt dus bij tot een opgeblazen, vol gevoel. Vermijd dus vet vlees en roomsoepen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.