Misselijkheid
Misselijkheid is een onaangenaam gevoel, dat vooral vanuit de maag komt. Door misselijkheid heeft iemand geen trek meer, voelt zich geradbraakt en lusteloos. Misselijkheid kan ontstaan door verschillende prikkels in een bepaald gedeelte van de hersenen.
De hersenen geven de prikkels door aan de tiende hersenzenuw (nervus vagus). Deze zenuw beïnvloedt vooral de organen in de buik. Als de nervus vagus op de maag inwerkt, wordt er soms extra veel maagzuur aangemaakt, dat voor een deel verantwoordelijk is voor het misselijke gevoel. Misselijkheid kan tegelijk met andere ziektekenmerken zoals braakneiging optreden. Meestal is misselijkheid onschuldig. Maar het kan ook een teken zijn van een ernstige ziekte.
Wat zijn de oorzaken?
Misselijkheid kan hele verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan van ‘buiten’ komen, maar kan ook van ‘binnen’ ontstaan.
Slechte ventilatie
Verbruikte lucht door slechte ventilatie is een veel voorkomende oorzaak van
misselijkheid. Verbruikte lucht ontstaat in afgesloten ruimtes waar veel mensen zijn en misschien ook nog gerookt wordt.
Psychische belasting
Vooral angst en ook walging van bepaald eten of bepaalde dieren, kunnen misselijkheid veroorzaken.
Acute gastritis
Bedorven voedsel geeft aanleiding tot een acute maagslijmvliesontsteking (gastritis), waarbij misselijkheid altijd voorkomt. IVIaar gastritis kan ook ontstaan door te warm of te koud voedsel, door alcohol en onvoldoende kauwen.
Zwangerschap
Misselijkheid is een veelvoorkomend verschijnsel aan het begin van de zwangerschap. Door hormoonveranderingen (met name door het hormoon HCG) ontstaan ochtendmisselijkheid en braken.
Infecties
Als begeleidend verschijnsel komt misselijkheid ook voor bij griep, tyfus, paratyfus en difterie.
Blindedarmontsteking
Tegelijk met pijn in de rechter onderbuik, overgeven en koorts is misselijkheid soms een eerste teken van blindedarmontsteking.
Andere buikorganen
Misselijkheid en braken komen ook vaak voor bij aandoeningen van de gal, de alvleesklier of de nieren. En ook bij ziekten van de maag zelf of de darmen.
Lage bloeddruk
Bij een hele lage bloeddruk is het hart onvoldoende in staat om het bloed door de organen te laten circuleren. Omdat het bloed onder meer zuurstof transporteert, kan door een gering zuurstoftekort in de hersenen bij lage bloeddruk ook een aanhoudende misselijkheid ontstaan.
Invloed van het evenwichtsorgaan
Als iemand misselijk wordt, verbetert zijn toestand meestal tamelijk snel als hij gaat liggen. Hieruit wordt duidelijk dat bij het ontstaan van misselijkheid het evenwichtsorgaan ook een rol speelt. Bij aandoeningen die gepaard gaan met duizeligheid, zoals doorbloedingsstoornissen van de hersenen, maar ook bij bepaalde ziekten van het oor of het evenwichtsorgaan, treedt ook misselijkheid op. Hetzelfde gebeurt bij wagen en zeeziekte: het evenwichtsorgaan raakt overbelast en men wordt misselijk.
Wat helpt tegen misselijkheid?
Bij geringe misselijkheid helpen vaak de volgende huismiddeltjes:
* Gaan liggen en rusten.
* Frisse lucht of koude drank.
* Braken om de doorbloeding te stimuleren.
* Tegen zogenoemde kinetose (zoals wagenziekte) bestaan goede medicijnen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.