Nervus vagus

De nervus vagus of zwervende zenuw, nummer X van de hersenzenuwen (nervi craniales), begint als een vertakking van het medulla oblongata (verlengde merg) en loopt omhoog en omlaag van en naar de buikholte. Het is de langste van alle hersenzenuwen. Deze belangrijke zenuw splitst zich in diverse uitlopers naar vitale organen in het lichaam.

Nervus vagus

Hiertoe behoren de vertakkingen naar de oren, de bronchi, het hart (bovenste en onderste tak), de ingewanden, de slokdarm, de maag, de lever, het strottenhoofd (teruglopende en bovenste tak), de hersenvliezen, de keelholte en het maagportier.


Relevante artikelen
17 reacties
 1. Hallo mijn is Fons 55 jaar en ik ben op zoek naar een persoon die over de Nervus Vagus studie heeft gedaan. Ik ben al vanaf 2005 met mijn gezondheid bezig en de kans is aanwezig dat de deze zenuw beschadiging is en daar de schuld van is. (gebroken rib) Kleine opsomming waar ik last van heb is het volgende, hese stem, slokdarm vertraging, maagverlamming ( 3 jaar aan de sonde voeding via PEG) , COPD met daarbij heel veel klachten extra daarvan, galblaas verwijdering, lever waarde verhoging, en darmproblemen. Waarom ik het wil is omdat ik met een verzekeringsarts van het UWV in conclaaf ben. Daarom heb ik meer informatie nodig van iemand die naar deze zenuw onderzoek heeft gedaan en met daarbij de uitslagen wat de bevindingen waren zodat ik hem kan laten zien wat de Vagus van problemen kan geven.

  met vriendelijke groet, Fons

 2. Bertrand Vanderstraeten

  Beste Fons,

  Ik denk dat u zich best wendt tot een professor neurologie of een professor interne geneeskunde. Ik vermoed dat u best zo’n man belt en hem vertelt wat u van hem verwacht/ wil weten en dan ziet of hij u een
  afspraak kan geven. Of misschien kan u zijn cursus bekomen. (dat laatste kan misschien ook via een student geneeskunde ) Ik wens u veel succes.

  1. Bertrand, bedankt voor je reactie. Ik zal het in overweging nemen en met mijn huisarts bespreken.
   Gr. Fons

  2. Ondertussen is met het UWV het probleem zo goed als opgelost. De kwaal is natuurlijk niet opgelost en zoek dus nog steeds naar een persoon die naar de Nervus Vagus onderzoek doet. Maar ik zoek ook lot genoten die hier tegen aanlopen en misschien kunnen we ervaring met elkaar delen. Reacties met alternatieve geneeswijze verwijzing hoeven niet te reageren, het hele circuit heb ik doorlopen zonder enige resultaat, financieel heb ik ze aardig gesponsord. Ik zoek dus echt in het reguliere gezondheidszorg.

   1. hallo Fons, bij mij hebben ze de nervus vagus doorgesneden // vagatomie// in 1972 , sinsdien heb ik zenuwpijn ,nu neem ik cymbalta en dat maakt het draaglijk, verder niets dan ellende en onverklaarbare klachten, nergens krijg je gehoor , ik heb nu ontdekt dat ze de nervus vagus kunnen stimuleren dat kan misschien een oplossing zijn voor U , veel sterkte ,Jose

 3. Probeer eens advies bij een osteopaat.
  We zijn daar ook onder behandeling van de nervus vagus.
  Succes!

  Linde

  1. Beste Linde, jou advies kan bij jou helpen maar bij mij niet. Ik ben al vaker geweest in de alternatieve geneeswijze en mijn ervaring daarin is niet best. Veel geld aan kwijt zonder enige resultaat. Ik zoek nu liever toch in de reguliere gezondheid zorg, daar heb ik meer vertrouwen in.

 4. Ondertussen is met het UWV het probleem zo goed als opgelost. De kwaal is natuurlijk niet opgelost en zoek dus nog steeds naar een persoon die naar de Nervus Vagus onderzoek doet. Maar ik zoek ook lot genoten die hier tegen aanlopen en misschien kunnen we ervaring met elkaar delen. Reacties met alternatieve geneeswijze verwijzing hoeven niet te reageren, het hele circuit heb ik doorlopen zonder enige resultaat, financieel heb ik ze aardig gesponsord. Ik zoek dus echt in het reguliere gezondheidszorg.

 5. Dag fons , jammer dat u een slechte ervaring heeft met natuur geneeskunde .
  ,de gebroken rib kan inderdaad een oorzaak zijn van de maag verlamming.
  maar er zijn meerdere mogelijkheden, bvb door littekenweefsel of door een tumor die vernauwing veroorzaakt, het kan ook zijn dat u kalmerende medicijnen bvb anti-parkinsonmiddelen gebruikt of sommige middelen tegen hoge bloed druk dat kan leiden tot een slechte maagontlediging of dus verlamming de verhoogde leverwaarde komt waarschijnlijk door door dat de galblaas verwijdert is, ook herpes virussen kunnen een oorzaak zijn., had u toen uw rib gebroken wert meteen last van maagverlamming of kwam dat b.v.b. 2weken er na? en deslokdarm waneer ging die moeilijk doen was dat toevallig eerder of tegelijkertijd van de maag verlamming ?

  1. Beste Han, ik ben onder behandeling geweest in het UMC Utrect. Daar zijn onderzoeken geweest maar ze wisten daar ook niet meer. De verlaming was na dat ik mijn ribben brak. Zowel de maag als de slokdarm. Mede daardoor kwamen ze uit op de problemen van Vagus. Op dit moment gaat het met het eten goed, af en toe zit het eten vast in de slokdarm maar met een beetje water drinken gaat het weg. De stem is en blijft hees, al 3x aan geholpen. Wel heb ik nu last van syndroom van Acnes bij gekregen, ook daar aan behandeld zonder resultaat, met medicijnen is het redelijk te doen.

 6. Hoi Fons,
  Geen idee van wanneer dit bericht is. Zit nu op eerste hulp . Mijn man heeft buismaag gekregen en nervus vagus doorgesneden. Alle klachten waarvoor. We op eerste hulp zitten vond ik op mervus vagus Google . Als ik het noem kijken ze me aan of ik gek ben. Zit in umc nu . Heb je al iemand gevonden die meer weet? Het is Om gek van te worden. Of is mervus vagus onzin verhaal? Groet Annemiek

  1. Beste Annemiek, ik begrijp niet helemaal de maagbuis? Kan het zijn dat je een peg sonde bedoelt? Problemen met de nervus vagus komt vaak voor bij bestraling van de slokdarm, keel, hals. Prof. Smout zat toen in Utrecht de afd. MDL. In gesprek met hem heeft hij mij verteld wat waarschijnlijk met mij aan de hand was omdat ze geen andere oorzaak konden vinden waarom mijn maag, slokdarm, deels verlamd waren en de stem, longen, darmen problemen gaven. De galblaas was gronisch onstoken en de waarde van mijn lever niet goed was(of ik te veel alcol dronk). Op dit moment zit er nog steeds een vertraging in de slokdarm en maag. Darmen, longen en de stem is nog steeds niet goed maar wel redelijk mee te leven.
   Annemiek laat je niet over je heen lopen, mijn ervaring is wanneer een arts het niet weet dat ze dan NEE zeggen, omdat ze het niet weten. Vraag gewoon door en er zijn meer artsen.

   Maar heeft je man dan ook verschillende problemen? De vagus stuurd meer organen aan dan alleen slokdarm en maag.

   Ik wens jullie veel sterkte toe en laat even weten hoe het is afgelopen. Groetjes Fons

 7. Zag dat je een reactie had gegeven. Kon hem eerst niet lezen in mail. Hartelijk dank voor je bemoedigende woorden. De dokter op de eerste hulp keek me aan of ik achterlijk was en zei “natuurlijk is die zenuw niet doorgesneden”. bij mijn man is een tumor en zijn maag verwijderd. Hij heeft nu een buismaag. Na de operatie hiervoor longontsteking en slaapt nu nog steeds van geen kanten door slijmvorming. Ik hoor hem beneden als een gek hoesten nu vreselijk.
  We zaten op eerste hulp omdat hij opeens verhoogde hartslag had (hier had hij geen last van maar huisarts vond eerste hulp nodig). Het duurt te lang om de behandeling hiervoor te beschrijven en de x soorten pillen die we nu mee naar huis hebben.

  Vandaag een gesprekje gehad met een arts in het UMC en die zei “natuurlijk is de nervus vagus doorgesneden, dat kan niet anders bij deze operatie”. En hij keek me aan of ik achterlijk was. Dit laatste word ik zo onderhand haha.
  Mijn man heeft allerlei klachten die ik bij jou ook zie Fons. De gewone medische dingen gaan blijkbaar niet helpen (als ik jouw verhaal lees omg wat een toestanden heb je gehad). Heb je al acupunctuur geprobeerd? Daar zat ik aan te denken namelijk voor mijn man. Ik heb voor mezelf een afspraak staan voor maandag bij een acupuncturist voor een kwaaltje hoop dat het wat doet.
  Mijn laatste optie is dan het “Lourdes effect” gewoon volhouden en geloven ofzoiets. Als alle andere geneeskunstjes geen baat hebben.
  We zijn er mooi klaar mee! Ik ga nog eens wat utube filmpjes kijken of nervus vagus en die acupuncturist vragen wat zijn opties zijn als er al opties zijn welliswaar.
  Groet van Annemiek
  ps ik stuur ook wat Lourdeseffect jouw kant op!!!!!! ofwel positieve energie!

  1. Hallo Annemiek , bij mij hebben ze in 1972 de nervus vagus doorgesneden , met als gevolg zenuwpijn 40 jaar lang nu neem ik cymbalta die de pijn goed onderdrukt, verder niks dan ellende ,psychise problemen waarvoor nergens begrip , mijn huisdokter spreekt over functionele stoornissen waar ze niks kunnen aan doen , ik heb aanvaard ermee te leven ik denk niet dat iemand ons kan helpen , veel sterkte José

 8. Hoi Annemiek, ik ga je verhaal nu beter te begrijpen. Een maagbuis is niet mis, jullie leven zal nu wel helemaal op de kop staan. Eten is voor veel mensen een heel normaal maar wanneer het niet meer normaal is dan loop je tegen veel zaken aan. Niets is meer normaal, voor hem niet maar ook voor jou. Wat mij toen opviel was hoeveel kook programmas op tv zijn, alles draaide om eten, of om “gezond eten” ????!!!!.

  Ook ik loop nog steeds tegen onbegrip aan, artsen weten vaak niet meer wat de vagus inhoud. Ook waar jullie op de eerstehulp hebben meegemaakt is mij niet ombekend, daar loop ik nu nog steeds tegen aan. Omdat het niet vaak voorkomt alleen bij bestraling of operatie. Mede daarom heb ik op deze site een oproep gedaan om zo meer te weten te komen over de nervus vagus. Of ik daar informatie krijg????

  Ik ben zelf gestopt om te gaan zoeken in de alternatieve (geneeskunst) ik ben daar helemaal klaar mee, veel geld kwijt en geen meter mee opgeschoten. Ik spreek natuurlijk voor mij zelf, ik kan natuurlijk niet voor jullie spreken. Waar ik meer mee had is om te leren omgaan met handicap. Iemand zei tegen mij, het is een rouwproces, afscheid nemen van een gezond lichaamsdeel. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is maar zoek anders daar hulp bij. Op zoek gaan naar Lourdes ? Een gebroken been kunnen zei ook niet helpen. Maar wie ben ik om jullie daar van te onthouden.

  Annemiek, ik wens jullie veel sterkte toe en schroom niet om hulp te zoeken en jullie zijn zeken niet gek om hulp te zoeken van een psycholoog. Heel veel sterkte, groetjes Fons

 9. Beste Fons,

  Samen met een groep hebben we onderzoek gedaan naar de Hartslag variabiliteit (HRV). In mijn eindverhandeling heb ik een stuk geschreven over communicatie systeem (waaronder de nervus vagus) pg 50-60 (https://www.linkedin.com/in/chris-wens).

  Wens Chris
  Osteopaat D.O. en Psychiatrische verpleegkundige

  1. Lees momenteeel een bijzonder (jammergenoeg in het duits/origineel in het engels) boek :Stanley Rosenberg: der Selbstheilungsnerv (Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve. 2017).
   Misschien biedt jou dat wat. Het boek gaat in ieder geval niet over snijden en opereren. Stanley is van oorsprong fysiotherapeut en onderzoekt al jarenlang de invloed van de Vagus Nervus op het evenwicht van psyche en lichaam.

   Ik wens je sterkte en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips