Cervicale spondylose

Klachten en verschijnselen:
– Pijn of stijfheid in de nek.
– Pijn, een doof gevoel of tintelingen in de schouder of arm.
– Een doof gevoel of zwakte in de benen of armen.
– Blaasfunctiestoornissen.
– Onzekerheid of stijfheid in de benen

Bij cervicale spondylose (cervicale artrose) groeien er botuitsteeksels op de halswervels. Dit is een langzaam proces, waardoor de nek geleidelijk stijf zal worden. Uiteindelijk kunnen de botuitsteeksels druk gaan uitoefenen op de perifere zenuwwortels die naar de schouders en de armen lopen.

De druk veroorzaakt pijn of andere gewaarwordingen in die gebieden. Als de uitsteeksels ook druk uitoefenen op het ruggenmerg, kunnen de spieren van benen, blaas en darmen beïnvloed worden.

Een nekletsel kan vele jaren later tot spondylose leiden. Meestal worden de botuitsteeksels echter door het normale verouderingsproces veroorzaakt. Cervicale spondylose komt dan ook veel bij oudere mensen voor.

Als de tussenwervelschijven van de nek slijten en dun worden, kunnen ze gaan uitpuilen, aanleiding geven tot vorming van botuitsteeksels of beide. De verschijnselen zijn hetzelfde, maar spondylose is meestal veel minder acuut dan een hernia van de tussenwervelschijf.

De diagnose.

Cervicale spondylose hoeft niet veel pijn te veroorzaken; een stijve nek is het belangrijkste verschijnsel. Zeer veel mensen hebben spondylose zonder enige klacht. Als de verschijnselen vervelend worden, zal de dokter waarschijnlijk ook een röntgenfoto van de nek of een CT-scan of MRI-onderzoek aanvragen om erachter te komen in hoeverre de botuitsteeksels de zenuwwortels en het ruggenmerg aantasten.

Als ze druk op het ruggenmerg of de zenuwwortels uitoefenen heeft de dokter waarschijnlijk een myelogram nodig om te kunnen bepalen of u geopereerd moet worden.

Hoe ernstig is cervicale spondylose? De verschijnselen van cervicale spondylose zijn vaak licht en het kan best zijn dat u nooit medische behandeling nodig hebt. De klachten kunnen chronisch zijn of alleen onder bepaalde omstandigheden optreden zoals slapen in de verkeerde houding of plotseling het hoofd draaien.

In enkele gevallen, waarbij er sprake is van druk op het ruggenmerg of op zenuw wortels, veroorzaakt cervicale spondylose blijvende invaliditeit.

Behandeling.

Voor de lichte gevallen van cervicale spondylose zal de dokter oefeningen, een kraag of tractiebehandeling thuis aanbevelen. Voor tractie hebt u een bandengestel voor het hoofd nodig, zorgvuldig gekozen gewichten en een katrolsysteem, waarmee de nek per keer vijftien tot dertig minuten gerekt kan worden. De resultaten hiervan zijn meestal beperkt.

In ernstiger gevallen kan één of twee weken ziekenhuisopname nodig zijn voor volledige bedrust en nektractie. Er kunnen oefeningen en geneesmiddelen nodig zijn om de nekspieren te ontspannen en de verschijnselen te verlichten.

Geneesmiddelen.

De dokter kan u pijnstillers of spierontspannende geneesmiddelen voorschrijven.

Operatieve behandeling. Soms is een operatie nodig, waarbij de botuitsteeksels verwijderd worden en de wervels met elkaar verbonden worden. Door verbinding van twee of meer wervels wordt een deel van de nek of de rug stijfgezet. Zo worden pijnlijke bewegingen en problemen door druk op het ruggenmerg of op zenuwwortels vermeden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips