Tussenhersenen

De tussenhersenen liggen tussen de midden – en eindhersenen (eindhersenen = grote hersenen) in.

De tussenhersenen laten zich in vier niveaus indelen:

· epithalamus
· thalamus dorsalis
· subthalamus
· hypothalamus.

Van bijzondere betekenis voor het besturen van het vegetatieve zenuwstelsel is de hypothalamus. Deze is het hoogste besturingscentrum hiervan.

Tussenhersenen

Tussenhersenen

De hypothalamus zelf wordt op zijn beurt door het limbische systeem gecontoleerd. De hypothalamus bestuurt bijvoorbeeld zulke belangrijke functies als de energie-, warmte- en waterhuishouding van het lichaam.

Daarbij heeft de hypothalamus de taak de circulatie te reguleren, hij bestuurt de eierstokcyclus en de weeënactiviteit en heeft een aandeel in het regelen van de slaap. Verder produceert die hormonen, waarmee die het hersenaanhangsel (hypofyse) bestuurt. De thalamus is het eindpunt voor alle sensibele en motorische banen (waarnemingsbanen). Hier worden ze overgeschakeld op de overeenkomstige vezelsystemen en verdergeleid naar de grote hersenen. De epithalamus is een aanhangsel van de thalamus en de schakelplaats tussen de reukcentra (olfactorisch centrum) hersenstam en pijnappelklier (epifyse).

De subthalamus geldt als motorische zone van de tussenhersenen en behoort tot het extrapiramidale motorische systeem.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips