Doorbloedings stoornissen

Doorbloedingsstoornissen doen zich meestal voor in de benen. Een meestal door arteriosclerose veroorzaakte vernauwing van de bloedvaten beïnvloedt in ongunstige zin de doorbloeding van de spieren en de weefsel in de onderbenen en de voeten.

Tot de verschijnselen behoren krampen, prikkelingen in de tenen, koude voeten, een pijnlijk gevoel van dofheid. Bij een voortschrijdend ziektebeeld sterft het spierweefsel af en er vormen zich zweren. Ten slotte raken de slagaderen afgesloten, waardoor amputatie noodzakelijk is.

doorbloedingsstoornissen

Zelfhulpmaatregelen bij doorbloedingsstoornissen:

* Overschakelen op overwegend groenterijke, vetarme, licht verteerbare volwaardige voedingsstoffen; liever geen keukenzout gebruiken bij het koken of aan tafel, maar gebruik in plaats daarvan knoflookzout; tarwekiem olie werkt regulerend op de doorbloeding; prei en knoflook hebben bloeddrukverlagende eigenschappen en uien, molsla (bladeren van paardenbloemen) en rode bietjes werken bloedzuiverend; geen koffie drinken en beslist niet roken.

* Zo nodig overgewicht verminderen en de bloeddruk verlagen.

* Bij suikerziekte de aanwijzingen van de arts nauwkeurig opvolgen.

* Maatregelen nemen om de doorbloeding te bevorderen, vooral door behandelingen met lauwwarm water, overgietingen van de knieën en de onderbenen, afkletsen, wisseldouches of -baden; verder borstelen met een droge borstel; wassingen van het hele lichaam met fruit-azijn; géén ijskoude of hete behandelingen.

* Opbouwende bewegingstraining (vooral dagelijks lopen om meer uithoudingsvermogen te krijgen) in de buitenlucht; korte gymnastiekoefeningen (zoals op de toppen van de tenen wippen of kniebuigingen maken); geen lift gebruiken; bij het liggen de voeten hoger plaatsen dan de rest van het lichaam.

* Etherische oliën: rozemarijn-, lavendel-, dennennaalden- of eucalyptus-olie licht inmasseren of in het badwater doen. i) Kruidenthee: paardenbloem, meidoorn, maretak.

* Voetverzorging: dagelijks lauwwarme voetbaden; eventuele kloven of eksterogen behandelen; geen zweren behandelen zonder overleg met de arts; gemakkelijke en niet knellende schoenen en kousen of sokken dragen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips