Difterie

Difterie is een zeer besmettelijke ziekte als gevolg van een infectie met de Corynebacterium diphteriae, een bacil. Difterie tast meestal de keel en de luchtpijp aan. Er ontstaat daar een ontsteking en een grijsachtig vlies dat de tonsillen (keelamandelen) bedekt. Deze infectieziekte veroorzaakt ook de aanmaak van een oplosbare gifstof die de perifere zenuwcellen en het hart aantast. De behandeling omvat afzondering en bedrust. Samen met vocht worden een difterie-antigif en antibiotica toegediend. Het herstel verloopt meestal langzaam, maar is wel volledig.

Difterie

Alle jonge kinderen in Nederland worden ingeënt tegen difterie. Het vaccin wordt gedurende het eerste en tweede levensjaar doorgaans in combinatie met het pertussis(kinkhoest) en tetanusvaccin gegeven.

Difterie is een acute, besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met de Corynebacterium diphtheriae bacil.
De difterie-infectie lokaliseert zich doorgaans in de hals en de luchtwegen. Symptomen omvatten een ontsteking en de productie van een membraneus materiaal op de slijmvliezen. Een difterie-infectie veroorzaakt bovendien de productie van een oplosbare toxische stof die een nadelige uitwerking heeft op de perifere zenuwcellen en het hart.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips