Herpangina

Herpangina is een goedaardige infectie van de pharynx (keel) die veroorzaakt wordt door het coxsackievirus. Dit virus komt vooral bij kinderen voor en een acute herpangina ontstaat vaak tijdens perioden van warm weer. Het virus wordt van de ene mens op de andere overgebracht via kleine uitgehoeste of uitgenieste druppeltjes. De incubatieperiode is ongeveer drie dagen (tijd van de besmetting totdat de symptomen zich manifesteren). De symptomen zijn onder andere hoofdpijn, buikklachten en spier- en gewrichtspijn.

Herpangina

De keel wordt rood en geïrriteerd. Er verschijnen kleine blaasjes en later zweertjes in de mond en keel. Geen enkel bestaand antibioticum heeft effect op het virus, maar deze aandoening verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer een week. Hoewel er na de infectie een levenslange immuniteit ontstaat voor het virus, kan de infectie wel opnieuw optreden als gevolg van een andere virusstam.

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder een bepaald medicijn niet mag worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat dit niet werkt in combinatie met een ander gebruikt medicijn).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips