Roodvonk

Scarlatina oftewel roodvonk is een besmettelijke kinderziekte die vernoemd is naar de karakteristieke rode huiduitslag die er dan ontstaat. Roodvonk wordt veroorzaakt door een streptokokkus-bacteriestam, de Streptokokkus pyogenes, die een gif aanmaakt dat de huiduitslag veroorzaakt. In de vorige eeuw was roodvonk nog een gevreesde ziekte, maar na de ontwikkeling van krachtige medicijnen als penicilline, is roodvonk minder gevaarlijk geworden.

De bacterie wordt via luchtbesmetting (druppeltjes van hoesten of niezen) overgebracht. De klachten komen vier dagen na de besmetting aan de oppervlakte: rauwe keel, hoofdpijn en koorts. Direct na deze vroege symptomen ontstaat de huiduitslag op de hals die zich vervolgens verspreidt naar de borststreek en dan naar de ledematen. Om de mond ontstaan geen rode vlekjes, maar de tong is vaak beslagen en soms worden de tonsillen (keelamandelen) bedekt met een witachtig laagje. De tong wordt na een aantal dagen felrood en de smaakpapillen zijn gezwollen, wat de tong een aardbei-achtig aanzien geeft. Is de koorts geweken dan kan de huid op de handen en voeten droog, schilferig worden en gaan vervellen.

Roodvonk wordt meestal behandeld met een antibioticum als penicilline of erytromycine, die de werking van de streptokokken bestrijdt en het afweersysteem van het lichaam versterkt. Voor de hoofdpijn en rauwe keel kan eventueel paracetamol worden gegeven.

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder een bepaald medicijn niet mag worden toegediend, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat om andere redenen al moet worden gebruikt).

Scarlatina; acute infectieziekte veroorzaakt door hemolytische streptokokken (hemolyse is het zich afscheiden van hemoglobine uit de rode bloedlichaampjes). Roodvonk treedt meestal op bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 10 jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. In de winter en het late voorjaar komt de ziekte het meest voor. De beginsymptomen zijn keelpijn, moeite met slikken, koude rillingen, hoge koorts, hoofdpijn en braken. De rode uitslag verschijnt een halve tot 3 dagen later, meestal beginnend bij hals en sleutelbeen en zich naar beneden uitbreidend. De uitslag bestaat uit ontelbare kleine puntjes die na twee tot drie dagen verbleken en meestal na een week helemaal verdwenen zijn. Het gezicht krijgt geen uitslag; typerend voor roodvonk is echter de bleke monddriehoek. Opvallend is ook de vuurrode ontsteking van het mondslijmvlies. De aanvankelijk sterk beslagen tong wordt na 2-3 dagen schoon en wordt dan ook felrood (frambozentong). Wanneer de uitslag verdwenen is vervelt de huid met grote stukken tegelijk. De genezing is pas veel later definitief: het kind moet drie volle weken het bed houden en nog eens 3-4 weken als herstellend worden beschouwd. Dikwijls (in 30 tot 40% van de gevallen) wordt het kind na langere of kortere tijd opnieuw ziek.

Roodvonk

Complicaties die na roodvonk optreden zijn niet ongevaarlijk, maar komen tegenwoordig zelden voor. Het meest worden lymfknopen, nieren, ogen en oren in het ziektebeeld betrokken. Gewoonlijk treden de complicaties 10 dagen tot 2 weken na het afnemen van de koorts op. Een complicatie die nogal eens ontstaat is een nierontsteking (zie nierziekten) met bloed in de urine.
Een met roodvonk besmette patiënt wordt gewoonlijk 2-8 dagen na de besmetting ziek. De ziekte verloopt tegenwoordig lichter dan vroeger, met de moderne antibiotica kunnen streptokokkeninfecties snel onder controle gebracht worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips