Tonsillen

Tonsillen zijn kkeelamandelen; twee uit lymfweefsel (zie lymfatische systeem) bestaande organen, waarvan de grootte sterk kan verschillen. De tonsillen zijn omgeven door een kapsel van bindweefsel. Ze zijn gelegen aan weerszijden van de keelholte, tussen de gehemeltebogen, ongeveer ter hoogte van de tongwortel, op de grens van mond- en keelholte.

Tonsillen

De keelamandelen vormen samen met de neusamandel (tonsilla pharyngea) en de tongamandel (tonsilla lingualis) de zogenaamde ring van Waldeyer, die zorgt voor de afweer tegen infecties door bacteriën. Vaak raken de keelamandelen echter zelf ontstoken (tonsillitis), veroorzaken dan keelpijn en vormen in het lichaam een niet ongevaarlijke ziektehaard. In dat geval moet met de behandelende arts de mogelijkheid van een operatieve verwijdering (tonsillectomie) worden besproken. Zie ook angina, keel, neus.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik heb al vanaf november 2017 last van mijn keel…het begon met een brok in mijn keel en moeite met slikken ook kon ik moeilijk eten en drinken….ik was naar de huisarts geweest en die heeft mijn naar het Erasmus mc verwezen….eenmaal daar zei de arts nadat hij met een camera had gekeken dat ik niet teveel mijn keel moest schrapen en veel ijs en keelsnoepjes moest eten dan moet het weg gaan maar de klachten zijn nu nog niet weg en inmiddels ben ik al een half jaar verder. De klachten zijn alleen maar erger geworden ik heb ontstekingen in mijn lichaam en koortsklachten iedere nacht en ik heb al 3 maanden bruin bloed verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips