Antibiotica

Groep van medicijnen geproduceerd door micro-organismen. Antibiotica hebben een groeiremmende of dodende werking op andere micro-organismen. De werkzaamheid wordt pas dan bereikt wanneer een voldoende hoeveelheid de ziekteverwekker bereikt.

Antibiotica

Er zijn honderden verschillende antibiotica. Verscheidene van deze middelen zijn uitsluitend tegen een bepaalde ziekteverwekker werkzaam. Daarentegen kunnen de zogenaamde breedspectrumantibiotica bij meerdere ziekteverwekkers tegelijkertijd toegepast worden. Penicilline is het eerst ontdekte antibioticum. In 1928 door de Engelsman A. Fleming ontdekt, duurde het tot 1940 voordat het op grote schaal tot bestrijding van door bacteriën veroorzaakte infecties aangewend werd. Fleming ontdekte dat de schimmel Penicillium notatum een antibioticum vormde dat zeer actief was tegen een groot aantal verschillende ziekteverwekkende bacteriën en dat bovendien niet giftig was voor de mens.

Allereerst werden antibiotica uit penseelschimmels bereid. Nadat de chemische formule bekend was geworden, kunnen ze ook kunstmatig (synthetisch) vervaardigd worden. Tot de bekendste antibiotica behoren onder andere Penicilline, Streptomycine en Chloramphenicol. Antibiotica kunnen ingenomen worden (oraal) of ingespoten worden. Bacteriën kunnen een resistentie voor antibiotica ontwikkelen, zodat grotere hoeveelheden moeten worden toegediend of gezocht dient te worden naar een ander werkzaam antibioticum. Om de ontwikkeling van resistentie tegen te gaan dienen antibiotica met enige terughoudendheid voorgeschreven te worden.

Het gebruik van antibiotica kan leiden tot verscheidene bijwerkingen zoals diarree (ten gevolge van het verstoren van het evenwicht tussen de normaal in het maagdarmkanaal bevindende micro-organismen), bloedafwijkingen, zenuwbeschadiging en allergische reacties (eczeem, netelroos en in ernstige gevallen een anafalactische shock).

Bespaar flink op je zorgverzekering

Miljoenen Nederlanders betalen elk jaar teveel voor hun zorgverzekering. Vergelijk hieronder eenvoudig alle zorgverzekeringen en zie direct hoeveel u kunt besparen.

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips