Blaasontsteking

Pijn bij het plassen en vaak naar het toilet moeten. Dit zijn bekende klachten van een blaasontsteking. Ongeveer één op de vijftig Nederlanders heeft hier wel eens last van (gehad). Hoe herken je een blaasontsteking? Wat zijn de oorzaken? En nog belangrijker; hoe voorkom je deze vervelende kwaal?

Als je een blaasontsteking hebt, is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Deze aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook als je ouder wordt, is de kans op een vervelende blaasontsteking groter.

Blaasontsteking

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking gaat vaak gepaard met een aantal heel herkenbare symptomen, zoals:

  • Pijn bij het plassen
  • Brandend gevoel bij het plassen
  • Continu kleine hoeveelheden plassen
  • Buikpijn
  • Troebele urine, soms met een beetje bloed
  • ’s Nachts wakker worden om te moeten plassen

Bij jonge kinderen en ouderen is een blaasontsteking moeilijker te herkennen. Kinderen kunnen soms alleen wat ziek zijn of koorts hebben.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die de blaaswand van de urinebuis besmetten. Vaak gaat het om de bacterie Escherichia coli. Deze bacterie is normaal in de darmen aanwezig en kan vanuit de anus via de urinebuis de blaas binnendringen en de blaaswand infecteren. Dit veroorzaakt een blaasontsteking, ook wel een cystitis genoemd.

Oorzaken blaasontsteking vrouwen

Vrouwen hebben vaker te maken met een blaasontsteking dan mannen. Dit komt, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. De uitgang van de urinebuis ligt dichter bij de anus en in dit gebied zijn veel bacteriën aanwezig. De bacteriën kunnen heel eenvoudig in de urinebuis terechtkomen en een infectie veroorzaken. Dit kan door onder meer:

  • Geslachtsgemeenschap: als je vrijt, kunnen bacteriën eenvoudig in de buurt van je urinebuis terechtkomen. Om deze reden hebben veel vrouwen na het vrijen een grotere kans op het krijgen van een blaasontsteking.
  • Verkeerd afvegen van anus: als je de anus van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën dichter naar de urinebuis toe.
  • Slecht ademende en nauwsluitende kleding en ondergoed: door nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed te dragen, creëer je een ideale temperatuur voor de groei van bacteriën en schimmels.
  • Zwangerschap: zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking, omdat de urineleiders meer openstaan en de blaaswand slapper is.
  • Verminderde weerstand: de bacteriën slaan vooral toe als je een verminderde weerstand hebt. Je lichaam heeft dan minder energie om de bacteriën uit te schakelen.
  • Menopauze: na de overgang maken vrouwen minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan. Dit zorgt ervoor dat het vaginale slijmvlies vatbaarder is voor infecties.
  • Te weinig drinken: als je te weinig drinkt, is je urine geconcentreerd. Je blaas en de urinewegen raken dan sneller geïrriteerd. Verder plas je weinig als je niet genoeg drinkt. Bacteriën hebben dan veel tijd om via de urinebuis naar de blaas te reizen.
  • Vaak je plas ophouden: wanneer je je plas lang ophoudt, hebben bacteriën meer tijd om zich te vermenigvuldigen en naar de blaas te trekken.
  • Geparfumeerde producten voor persoonlijke hygiëne: inlegkruisjes of vaginale zeep kunnen soms irritatie veroorzaken, waardoor bacteriën goed kunnen groeien en een blaasontsteking te veroorzaken.
  • Spiraaltje: bij het zetten van spiraaltje heeft de E. Coli bacterie de vrije loop, waardoor deze makkelijk de blaas kan bereiken.

Oorzaak blaasontsteking mannen

Bij mannen is de afstand tussen de anus en de penis vrij groot. Het is voor bacteriën dus haast onmogelijk om de urinebuis binnen te trekken. Verder is het urinekanaal van een man vijf keer zo lang als dat van een vrouw. Hierdoor is het voor bacteriën heel moeilijk om de blaas te bereiken en de blaaswand te infecteren. Als een volwassen man een blaasontsteking heeft, wordt dan ook altijd de onderliggende oorzaak onderzocht. Vaak heeft een blaasontsteking bij een man een van de onderstaande oorzaken:

  • Nier- en blaasstenen: nier- en blaasstenen veroorzaken een verminderde of verbroken doorgang van de urinewegen. Dit leidt tot klachten bij het plassen. Vaak gaan deze klachten gepaard met hevige buikpijn en continue bewegingsdrang.
  • Neurologische stoornissen: de blaas wordt door diverse zenuwbanen aangestuurd. Als er iets mis is in de coördinatie tussen de blaas en de zenuwbanen, veroorzaakt dit blaasproblemen.
  • Vergrote prostaat: vaak krijgen mannen op middelbare leeftijd een vergrote prostaat. Deze vergroting is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelende klachten geven, zoals een slappe urinestraal, nadruppelen en niet goed kunnen plassen. Bovendien druk de vergrote prostaat op de plasbuis, waardoor er steeds een kleine hoeveelheid urine kan achterblijven in de blaas. Hierdoor kan een blaasontsteking ontstaan.

Hoe kan een blaasontsteking behandeld worden?

Voordat je medicijnen krijgt, dient de arts eerst vast te stellen dat je ook echt een blaasontsteking hebt. Hij stelt een diagnose door je klachten te analyseren en je ochtendurine te onderzoeken op bacteriën en ontstekingen. Als blijkt dat het om een blaasontsteking gaat, wordt direct met de behandeling gestart.

Medicijnen

Een blaasontsteking is zeer goed behandelbaar met medicijnen. Meestal schrijft de arts een antibioticakuur voor. Aangezien deze kwaal zich kan uitbreiden naar andere organen, zoals de nieren, is het heel belangrijk om ermee naar de huisarts te gaan. Als je de kwaal verwaarloost, kunnen de bacteriën naar de nieren trekken. Dit kan een nierbekkenontsteking veroorzaken. Een aandoening waar je flink ziek van kan worden en die de nieren kan beschadigen.

Het kan zijn dat de antibioticumkuur niet aanslaat en de urineweginfectie niet verdwijnt. De arts zal dan een andere kuur voorschrijven. Wanneer je regelmatig last hebt van blaasontsteking zal de arts je naar een specialist doorverwijzen. Dit kan een gynaecoloog of uroloog zijn.

Zwanger en blaasontsteking?

Ben je zwanger en heb je waarschijnlijk een blaasontsteking? Dan is het noodzakelijk dat je direct contact opneemt met de huisarts. Een onbehandelde infectie kan leiden tot vroeggeboorte of een nierbekkenontsteking. Als er sprake is van een urineweginfectie krijg je medicijnen die geen gevaar vormen voor je baby.

Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen?

Met de volgende tips kun je een blaasontsteking vaak prima voorkomen:

  • Veel drinken
  • Regelmatig en goed plassen
  • Zorg voor een goede hygiëne (vrouwen)
  • Direct plassen na het vrijen (vrouwen)
  • Drink cranberry-extract

Veel drinken

Zorg ervoor dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht drinkt. Als je veel drinkt, plas je meer. Je kunt dit zien als een reiniging van je blaas. Op deze manier krijgen bacteriën geen kans om te groeien en een infectie te veroorzaken. Heb je toch een blaasontsteking? Drink dan zo’n 2,5 tot 3 liter vocht per dag. Hiermee spoel je je blaas flink door en plas je de bacteriën sneller uit.

Regelmatig en goed plassen

Let er op dat je regelmatig en goed plast. Als er urine in de blaas achterblijft of als deze te vol is, raakt het slijmvlies sneller geïrriteerd. Bacteriën hebben dan tijd om zich te vermenigvuldigen, waardoor er al snel een blaasontsteking ontstaat. Het is dan ook belangrijk om je blaas steeds goed leeg te plassen. Neem dus de tijd als je naar het toilet gaat en houd je plas niet te lang op.

Zorg voor een goede hygiëne (vrouwen)

Door je onderlichaam van voren naar achteren te reinigen, voorkom je dat bacteriën in de urinebuis terechtkomen en de blaaswand infecteren.

Direct plassen na het vrijen (vrouwen)

Plas na het vrijen, zodat bacteriën geen kans hebben om de urinebuis te betreden.

Slik een cranberry supplement

Cranberry’s bevatten het stofje proanthocyanide. Dit stofje zorgt ervoor dat bacteriën zich niet goed aan blaaswand kunnen vasthechten. Bovendien gaat het zuur in de bessen de vermenigvuldiging van de bacteriën tegen. Het is beter om cranberry-extract in te nemen in de vorm van een supplement. Anders moet je heel veel sap drinken voor hetzelfde positieve effect.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips