Nierstenen

Nierstenen zijn vaste afzettingen uit neerslag van urinezouten in de nierkelken en in het nierbekken. Een voorstadium van de meestal kalkhoudende stenen is niergruis.

Blijft een niersteen ergens in de urinewegen steken, dan verkrampen zich de spieren en krijgt men een nierkoliek. Deze koliek veroorzaakt hevige pijn, die meestal aanvalsgewijs in de rug optreedt en tot in de liezen uitstraalt. Nierstenen komen duidelijk vaker bij mannen dan bij vrouwen voor en treden het vaakst op tussen het 30ste en 50ste levensjaar.

Nierstenen

Waardoor ontstaan nierstenen?

De oorzaak voor het ontstaan van nierstenen is vaak niet bekend. Klaarblijkelijk speelt de voeding wel een rol. Nierstenen kunnen bij een verhoogde calciumspiegel van het bloed ontstaan. Een oorzaak hiervoor kan het drinken van zeer grote hoeveelheden melk of de zeldzame ziekte ‘hyperpara-thyreoïde’ zijn. Zogenaamde urinezuurstenen kunnen zich bij jicht of verscheidene darmziekten vormen.

Hoe worden nierstenen behandeld?

Bij nierstenen zal de arts allereerst een pijnstillend en een krampverlichtend middel geven. De spieren ontspannen zich, de pijn wordt minder en de steen kan, als hij niet al te groot is, vanzelf met de urine uitgeplast worden. Wanneer de steen niet spontaan naar buiten komt, ontstaat er een urine-stuwing, waardoor bacteriën zich snel kunnen gaan vermenigvuldigen. Omdat hierdoor een stoornis van de nierfunctie kan ontstaan, is soms een operatie noodzakelijk.

Tegenwoordig vernietigt men in de meeste gevallen te grote nierstenen door middel van ultrageluid. Hiervoor bestaat een speciaal apparaat, de niersteenvergruizer. Deze verkleint de stenen zodanig, dat ze met de urine uitgescheiden kunnen worden. Deze behandeling geschiedt zonder huidcontact en meestal zonder narcose en duurt, afhankelijk van de grootte van de steen, 30 tot 45 minuten.

Wat kan je er zelf aan doen?

Door regelmatige beweging, veel drinken en te letten op het lichaamsgewicht, kan men het ontstaan van nierstenen voorkomen. Dit is vooral van belang wanneer men al eens eerder nierstenen heeft gehad. Een dieet moet men met de huisarts bespreken, omdat dit niet voor alle niersteen-patiënten hetzelfde is.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als men pijn heeft, die aanhoudt, ondanks het innemen van een pijnstiller. Gaat de pijn met koorts gepaard, dan moet men, als het enigszins mogelijk is, direct een huisarts raadplegen.

Wat doet de dokter?

Om een juiste diagnose te stellen, wordt men zeer zorgvuldig onderzocht, want andere ziektes kunnen met soortgelijke symptomen gepaard gaan. De dokter zal de temperatuur opnemen en urine en bloed laten onderzoeken. Ook kan worden nagegaan, hoe groot de steen is en op welke plaats hij zich in de urinewegen bevindt.

Op grond van een röntgenfoto of echo beeld kan de dokter beoordelen, hoe groot de kans is, dat de steen spontaan naar buiten komt. Stenen met een doorsnede van meer dan 5 mm kunnen moeilijk de urineleider passeren.

Ziekteverloop

Vaak krijgt men plotseling pijn in de rug, die tot in de liezen uitstraalt. Deze pijn treedt met tussenpozen op.

Nadat men pijnstillende en krampverlichtende middelen ingenomen heeft, worden de klachten duidelijk minder. Hierbij bestaat de mogelijkheid, dat de steen vanzelf los gaat zitten, wanneer de verkrampte spieren om de steen zich ontspannen. Het kan echter ook voorkomen, dat de steen ondanks behandeling onbeweeglijk op zijn plaats vast blijft zitten.

Zijn nierstenen gevaarlijk?

Een gevaar dreigt, als de afvoer van de urine belemmerd wordt, waardoor het tot urinestuwing komt en infecties kunnen gaan optreden. Dit merkt men als men koorts en koude rillingen krijgt en de urine donkerder van kleur of zelfs bloedig troebel wordt. Achteruitgang van de nierfunctie kan dan het gevolg zijn.

De meeste nierstenen worden echter spontaan uitgeplast, zonder dat een operatie noodzakelijk is en zonder dat de nier beschadigd wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips