Prostaatvergroting

Na het 40e levensjaar kan de prostaat plotseling in omvang toenemen. Er ontstaan op dit typisch mannelijk orgaan knobbels die het normale weefsel en het lozen van urine vanuit de blaas bemoeilijken. Daardoor ontstaan klachten als een zwakke vaak stotterende straal, pijn tijdens het plassen, nadruppelen en doorlopende aandrang tot urineren, vooral ’s nachts. Een prostaatvergroting wordt veroorzaakt door verandering in de hormoonhuishouding. Hoewel het totale testosteronniveau in het lichaam daalt, neemt de hoeveelheid van dit mannelijke geslachtshormoon in de prostaat juist toe. De reden daarvan is, dat het vermogen van dit orgaan om testosteron af te breken en uit te scheiden vermindert.

Vervolgens gaat het opgehoopte testosteron in de prostaat een verbinding aan met het enzym 5 alpha reductase. Er wordt een nieuwe stof gevormd die dihydrotesteron wordt genoemd. Deze zet de prostaatcellen aan tot een explosieve vermeerdering. Daarbij kan de prostaat zelfs 10 keer in omvang toenemen. Door deze uitzetting wordt de urinebuis samengedrukt, waardoor de urine nog maar heel moeizaam uit de blaas kan wegstromen.

Preventieve en ondersteunende voedingsstoffen bij prostaatvergroting

Vitamines
Vitamine E: remt ontstekingen en beschermt de onverzadigde vetzuren in de prostaat tegen afbraak.

Mineralen
Zink: is essentieel voor een goede prostaatfunctie.

Kruiden
Brandnetel: vermindert de zwelling van de prostaat en verbetert de urine-uitscheiding.
Dwergpalm: is ook bekend onder de namen zaagpalmbes, saw palmetto en sabal serrulatum. Dit kruid vermindert de aanmaak van het prostaatgroeihormoon dihydrotestosteron. Bovendien vermindert dit kruid de zwelling van het orgaan, waardoor de urinestraal weer krachtiger wordt en de blaas beter geledigd kan worden.
Ginseng: draagt bij tot een normale prostaatfunctie.
Pompoen: het zaad draagt bij aan het normaliseren van de prostaatfunctie.
Schaafstro: helpt bij prostaatklachten.

Overige
Bijenpollen: remmen de groei van de prostaat af en bestrijden ontstekingen. Bovendien hebben bijenpollen een ontspannende werking op urinewegen.
Visolie: heeft een gunstige invloed op de gezondheid van de prostaatcellen.

Complete supplementen
Antioxidanten complex: bevordert het genezingsproces.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips