Koorts bij kinderen

De normale lichaamstemperatuur van een kind varieert van 36°C tot 37,5°C. Besef echter wel dat zij veelal in de loop van de dag verandert en ’s avonds vaak een graad hoger is dan ’s morgens.

Belangrijk!

Koorts is geen bepaald betrouwbare manier om te beoordelen of een kind echt ziek is of niet. De hoogte van de temperatuur houdt geen verband met de ernst van een aandoening.

Heel zieke baby’s hebben soms geen hogere temperatuur, terwijl de temperatuur van sommige kinderen kan stijgen en dalen zonder dat er ernstige problemen zijn. Gebruik de lichaamstemperatuur dus niet als betrouwbare graadmeter. Uw eigen oordeel over de algemene toestand van het kind is een veel betere richtlijn. Uiteraard kan koorts u zorgen baren; bel de dokter als dat zo is.

Koorts bij kinderen

Temperatuur opnemen bij een kind

De temperatuur van een kind kan worden opgenomen op een aantal plaatsen: onder de tong, onder de arm en in het rectum (de darmopening).

Een ouder kind dat meewerkt kan in de mond en onder de arm getemperatuurd worden. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar leg het kind bij gebruik van een kwikthermometer zorgvuldig uit dat deze breekt als hij op zij erop bijt. Als hij in de mond breekt is het glas een groter gevaar dan het kwik, dat in vloeibare vorm onschadelijk is.

Het is niet veilig om een glazen thermometer in de mond van een klein kind te stoppen, maar onder de arm is een bruikbaar alternatief. Houd er echter rekening mee dat de temperatuur die daar is opgenomen, gewoonlijk een graad lager is dan die in de mond. Houd de arm van het kind omhoog, leg de thermometer in de okselholte en houd het kind in uw armen met het armpje stevig tegen zijn of haar zij.

Het spreekt vanzelf dat het gebruik van een digitale thermometer bovengenoemde zaken een stuk eenvoudiger maakt. Een gebruikelijke fout bij het opnemen van de temperatuur is het te snel verwijderen van de thermometer.

Aan te raden is om ten minste twee minuten te temperaturen en deze tijd af te lezen op een klok of horloge. Zorg ook dat de thermometerpunt goed op zijn plaats zit. Het is heel gemakkelijk om hem nonchalant onder de tong te steken en het kind door de mond te laten ademen, waardoor de aangegeven temperatuur lager uitvalt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips