Nierbekkenontsteking

Van een nierbekkenontsteking kun je flink ziek zijn. Het is namelijk een pijnlijke aandoening. Vooral de bijkomende koorts zorgt ervoor dat je je flink ellendig voelt. Een antibioticakuur helpt je gelukkig vrij snel van alle klachten af. Wat is een nierbekkenontsteking? Hoe ontstaat deze ontsteking? Wat zijn de symptomen? En hoe kom je van je klachten af?

Een nierbekkenontsteking wordt ook wel pyelonefritis genoemd. Het is een vervelende aandoening waar je flink wat last van kunt hebben. Je kunt je er knap ellendig door voelen. Zo kun je pijn krijgen in je nieren. De pijn is niet zo erg als bij nierstenen, maar het is wel pijnlijk. Je kunt de pijn vergelijken met kiespijn. Wat de ontsteking nog vervelender maakt, is de bijkomende koorts. Als je dit er bovenop krijgt, kan je je behoorlijk ziek voelen.

Wat is een nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking is er sprake van een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één van de nieren of van beide nieren. Meestal begint deze kwaal met een blaasontsteking.

nierbekkenontsteking

Wat is de oorzaak van een nierbekkenontsteking?

De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door de E. Coli bacterie. Deze bacterie komt in de dikke darm voor, maar kan via de anus ook in de plasbuis en vervolgens in de blaas terechtkomen. Vanuit de blaas komt de bacterie dan weer in de urineleider en uiteindelijk in het nierbekken terecht. In het nierbekken dringen de bacteriën zich door tot in het nierweefsel waar ze een ontsteking veroorzaken.

Blaasontsteking of nierstenen

Soms kan een nierbekkenontsteking ook ontstaan door een niet of niet goed behandelde blaasontsteking of door nierstenen. Normaal is het onmogelijk dat bacteriën vanuit de blaas in de nieren terechtkomen. Dit kan immers ook niet met urine. Echter, bij mensen met een afwijkende blaas of een afwijkend nierbekken kunnen de bacteriën wel in de nieren terechtkomen. Dit is ook mogelijk bij zwangere vrouwen, mannen die een prostaatvergroting hebben ondergaan of mensen die een verminderde weerstand hebben.

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Bij de meeste mensen ontstaat een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) plotseling. Binnen een paar uur tot een dag voel je je ziek. Bij kinderen en oudere mensen kunnen de symptomen iets minder duidelijk zijn. Pyelonefritis gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Koude rillingen
  • Misselijk
  • Hoge koorts
  • Rugpijn
  • Pijn in de zij of aan beide kanten
  • Troebele urine of bloed in de urine

Vermoed je dat je een nierbekkenontsteking hebt? Maak dan direct een afspraak met de huisarts om de ontsteking te behandelen.
Wat betreft de symptomen lijkt een nierbekkenontsteking veel op een blaasontsteking, maar dan erger. Bij beide aandoeningen heb je pijn tijdens het plassen, plas je vaak kleine beetjes en heb je pijn in de onderbuik. Wel voel je je bij een nierbekkenontsteking veel zieker dan bij een blaasontsteking.

Welke soorten nierbekkenontsteking zijn er?

Er zijn twee vormen van een nierbekkenontsteking te onderscheiden. Dit zijn een:

  • Acute nierbekkenontsteking
  • Chronische nierbekkenontsteking

Een acute nierbekkenontsteking

Een acute nierbekkenontsteking komt het meest voor. Hierbij heb je ineens last van een hevige pijn in je rug, zij of vlak boven je middel. Meestal voel je de pijn aan één kant. Deze verplaatst zich langzaam naar beneden, richting je liezen. Bij acute pyelonefritis heb je ook vaak last van koude rillingen, misselijkheid en koorts.

Een chronische nierbekkenontsteking

Bij een chronische nierbekkenontsteking heb je minder last van klachten. Vaak voel je je alleen vermoeid en wat minder fit.

Wie krijgen sneller een nierbekkenontsteking?

Sommige mensen zijn vatbaarder voor pyelonefritis dan anderen. De kans op deze aandoening is net iets groter bij:

  • Mensen met nierstenen
  • Diabetici
  • Zwangere vrouwen
  • Kinderen
  • Mensen met een afwijking aan de urinewegen

Hoe toont de arts een nierbekkenontsteking aan?

Als je vermoedt dat je een nierbekkenontsteking hebt, kan de arts dit vrij snel ontdekken. Meestal is een urineonderzoek voldoende om pyelonefritis aan te tonen. Vaak weet je al binnen een dag of je deze kwaal hebt of niet.

Hoe wordt een nierbekkenontsteking behandeld?

In de meeste gevallen wordt pyelonefritis (nierbekkenontsteking) behandeld met antibiotica. Hierbij volg je een antibioticakuur van een of twee weken. Het is de bedoeling dat je deze kuur afmaakt, ook als je geen klachten meer hebt. Je voorkomt dan dat er bacteriën in de nieren achterblijven en weer een ontsteking veroorzaken.

Als je regelmatig last hebt van een nierbekkenontsteking zal de arts je naar een specialist doorverwijzen voor een lichamelijk onderzoek.

Hoe lang duurt een nierbekkenontsteking?

Meestal zijn de klachten bij een nierbekkenontsteking zo vervelend dat je al snel naar de huisarts gaat. Je krijgt dus snel antibiotica. Als de antibioticakuur goed aanslaat, merk je al binnen twee dagen een verbetering. Vaak duurt het ongeveer vijf dagen tot een week voordat je hersteld bent. Meestal krijg je na vijf dagen een urineonderzoek. De arts onderzoekt dan of je de juiste antibiotica voor de bacterie slikt. Als dit niet zo blijkt te zijn, wordt de antibiotica aangepast. Het herstel duurt dan een paar dagen langer.

Wanneer moet je weer contact opnemen met de huisarts bij een nierbekkenontsteking?

Heeft de arts vastgesteld dat je een nierbekkenontsteking hebt? En heb je hier medicijnen voor gekregen? Neem dan opnieuw contact op met je arts als:

  • Je juist zieker wordt: hogere koorts, verwardheid, sufheid en koude rillingen
  • De klachten na twee dagen nog niet zijn verminderd
  • De koorts weer terugkomt
  • Je weer ziek wordt
  • Nog meer pijn krijgt

Het kan erop duiden dat de bacteriën immuun zijn voor de antibiotica en hier dus niet op reageren. Met een urinekweek wordt dan onderzocht welke antibiotica wel kan helpen.

Wat kun je zelf doen als je een nierbekkenontsteking hebt?

Als je een nierbekkenontsteking hebt, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het herstel te bevorderen:

  • Veel water drinken
  • Rust houden totdat de koorts is verdwenen
  • Je plas niet ophouden als je aandrang voelt
  • De blaas helemaal leeg plassen, zodat de urine goed blijft doorstromen
  • Drink bij misselijkheid en overgeven kleine beetjes in plaats van een groot glas water. Op deze manier houd je het vocht beter binnen en ontstaat er geen vochttekort.

Relevante artikelen
1 reacties
  1. goede middag, een vraag: mijn dochter van nu 46 jaar is op ongeveer 9-jarige leeftijd geopereerd in het VUmc in Amsterdam door dr. Post. Dit was geconstateerd: haar urine ging terug naar de nier.
    Na 2x in het Hoornse ziekenhuis gelegen te hebben (waar de plasbuis 1x is opgerekt en een 2e keer een inkeping heeft gehad) kwam dan bovenstaande operatie. Sindsdien is ze genezen verklaard en heeft ook nergens meer last van gehad op een enkele blaasontsteking na.
    Heeft deze geboorteafwijking ook een naam? Ben benieuwd.
    Ik kom erop omdat een vriendin nu nierbekkenontsteking heeft en de oorzaken wilde opzoeken. Mijn dochter hoefde ook nooit meer voor controle, volglens mij een goed teken.
    Uw antwoord afwachtend met hart. gr. mevr. Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips