Verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen die via de neus en mond binnenkomen en die zich snel vermeerderen, waardoor symptomen als een loopneus, hoofdpijn, zere keel en verstopte neus ontstaan. Er zijn meer dan 120 verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken, maar ze zijn geen van alle schadelijk op de lange termijn. Verkoudheden kunnen het lichaam verzwakken, vooral bij kinderen en bejaarden, en dat kan leiden tot bacteriologische infecties, meestal in de oren, de keel of de longen. Bacteriologische infecties kunnen, in tegenstelling tot verkoudheden, worden genezen met antibiotica.

Als de symptomen na zeven tot tien dagen nog niet verdwenen zijn, en er sprake is van koorts of troebele afscheiding uit de neus, of als de symptomen heviger zijn dan gewoonlijk, kan er sprake zijn van griep of een allergische reactie in plaats van een verkoudheid.

Een verkoudheid kan niet worden genezen met geneesmiddelen, maar ze kunnen wel zorgen voor vermindering van de ernst van de symptomen of voor het sneller op gang komen van de afweermechanismen van het lichaam. Decongestivums en antihistaminen gaan verstopte neuzen of loopneuzen te lijf. Analgetica als aspirine, acetaminofen en ibuprofen kunnen gebruikt worden om de hoofdpijn en zere keel tegen te gaan.

Vitamine C kan in kleine hoeveelheden worden geslikt om de lichaamsvoorraden aan te vullen. Antibiotica mag alleen worden geslikt als het voor een specifieke ziekte is voorgeschreven.

Verkoudheid

Het nemen van voorzorgsmaatregelen om een verkoudheid te voorkomen is aan te raden maar die zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren. Beperk het contact met andere mensen, vooral met mensen die duidelijk een verkoudheid te pakken hebben. Als contact onvermijdelijk is, probeer dan uw handen bij de mond en neus weg te houden en was uw handen direct met warm water en zeep. Drink niet uit hetzelfde glas en eet niet met het eetgerei van iemand die een verkoudheid heeft. Het is altijd verstandig om goed te eten en veel te slapen om de kans op het oplopen van een ziekte te verminderen.

Het is van belang om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u vrij verkrijgbare geneesmiddelen of behandelingsmethodes gaat gebruiken. Zij kunnen u inlichten over het juiste gebruik ervan en over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Dit is een lichte ontsteking van de slijmvliezen van keel en neus. Deze aandoening gaat gepaard met een ellendig gevoel, een verhoging van de lichaamstemperatuur, hoesten, niezen en hoofdpijn. De verwekker is het verkoudheidsvirus, waarvan inmiddels 100 verschillende typen zijn geïdentificeerd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips