Alles over jouw lichaam

Opgezette buik

Een opgezette buik kan tientallen oorzaken hebben. Zo kan een voedingsmiddel de onschuldige oorzaak van een opgeblazen buik zijn, maar kan er bij een chronisch opgezette buik ook iets ernstigs aan de hand zijn.

Symptomen opgezette buik

Bij een opgezette buik heeft u last van een buik die op een onprettige manier opgezet is. De buik lijkt opgeblazen, alsof er veel lucht in de buik zit. Soms geeft een opgezette buik dan ook een vervelend gevoel; het zogenoemde opgeblazen gevoel. Het voelt dan alsof u teveel gegeten heeft. Als er dan kleding drukt tegen de buik, kunt u niet geheel comfortabel zitten. Verder kan een opgezette buik gepaard gaan met buikkrampen, buikpijn en winderigheid.

Oorzaken

De oorzaken van een opgezette of opgeblazen buik kunnen heel divers zijn. De meest voorkomende zijn de minder erge oorzaken:

  • Voedingsmiddelen die de gasvorming in de buik verhogen, zoals bonen en andere peulvruchten, uien, koolsoorten en prei.
  • Suiker: Dit verstoort de gistbalans in de darmen, waardoor u een opgezette buik kunt krijgen.
  • Lucht inslikken en veel kauwgom eten: bij beide krijgt u naast voeding en drinken ook veel lucht in uw buik. Dit zorgt automatisch voor een opgeblazen, met lucht gevulde buik.
  • Zoetstoffen: dit zijn onnatuurlijke stoffen. Het lichaam kan deze daarom niet verteren, waardoor u een opgezette buik kunt krijgen.
  • Overgang: als een vrouw in de overgang komt, heeft zij minder oestrogeen in haar lichaam. Lager oestrogeen zorgt voor minder galproductie, en dit kan een tragere spijsvertering en opgezette buik veroorzaken.
  • Stress: stress zorgt ervoor dat er meer bloed nodig is in het lichaam zelf, dan in het spijsverteringskanaal. Er wordt bloed onttrokken aan het spijsverteringskanaal en hierdoor kunt u een opgeblazen gevoel in uw buik krijgen.

Spijsvertering

Verder kan bij een opgezette buik de spijsvertering uit balans raken. Dit hoeft niet per se ernstig te zijn, maar het kan er wel voor zorgen dat uw lichaam niet goed de voedingsstoffen uit het eten haalt. Bijkomstige symptomen zijn hierbij dan ook vaak een slechter immuunsysteem, vermoeidheid, futloosheid en een wisselende stoelgang. Daarbij kunt u, doordat het lichaam meer water nodig heeft om voedingsstoffen zo goed mogelijk te kunnen verteren, last krijgen van diarree.

De spijsvertering kan uit balans raken door langdurige stress, maar ook doordat u dingen eet waar u intolerant voor bent. Sommige mensen hebben een prikkelbare darm, waardoor ze heel gemakkelijk een opgeblazen buik krijgen. Verder kan het bij langdurig aanhouden van een opgezette buik zo zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Zo kunt u een darmparasiet binnen hebben gekregen via voedsel of dieren of kan er sprake zijn van een darmziekte of tumor. Neemt u daarom bij ernstige en langdurige klachten contact op met uw arts.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*