Bloedarmoede

Voel je je de laatste weken vermoeid? Of heb je last van duizeligheid en heb je het gevoel flauw te vallen? Dan kan het zijn dat je bloedarmoede hebt. Dit komt redelijk vaak voor. Gelukkig is het een kwaal die vaak eenvoudig en snel kan worden opgelost. Wat is bloedarmoede? Wat zijn de oorzaken? En wat kun je eraan doen?

Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd. Meestal wordt het veroorzaakt door een tekort aan ijzer.

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede denk je waarschijnlijk aan een tekort aan bloed, maar dat is niet het geval. Bij bloedarmoede is er sprake van een tekort aan rode bloedcellen in het bloed of slecht functionerende rode bloedcellen.

De rode bloedcellen bevatten hemoglobine (Hb). Het bloed heeft deze stof nodig om zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam te vervoeren. Als het hemoglobinegehalte te laag is, zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig. Er is dan sprake van bloedarmoede.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Bloedarmoede gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Kortademigheid bij inspanning
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Een zwak gevoel
  • Het gevoel te hebben dat je flauw gaat vallen
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Oorsuizen
  • Bleekheid

Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede?

Bloedarmoede kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan door:

  • Een vitamine B12-tekort
  • Een ijzertekort
  • Een tekort aan foliumzuur
  • Een erfelijke afwijking
  • Een chronische ziekte, infectie of ontsteking

Bloedarmoede door een vitamine B12-tekort

Bloedarmoede door een vitamine B12-tekort wordt meestal veroorzaakt door:

  • Een maag-of darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of atrofische gastritis. Je lichaam kan de vitamine B12 dan niet goed opnemen.
  • Te weinig vitamine B12 in de voeding. Dit is het geval wanneer je geen of weinig dierlijke producten eet en weinig vervangende voeding neemt. Dit kan voorkomen bij vegetariërs, veganisten, alcoholisten, mensen die streng lijnen of weinig eetlust hebben.
  • Een andere oorzaak van een vitamine B12-tekort kan medicijngebruik zijn.

Bloedarmoede door een ijzertekort

IJzer is de belangrijkste bouwstof van hemoglobine. Een ijzertekort kan diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Bloedverlies na een operatie, bevalling, miskraam of heftige menstruaties
  • Bloedverlies door het gebruik van bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac
  • Bloedverlies door een maag- of darmziekte
  • Een zwangerschap, waardoor het lichaam meer ijzer nodig heeft
  • Het te lang eten van voeding dat geen of weinig ijzer bevat
  • Een maag-of darmziekte, waardoor het lichaam ijzer uit voeding niet goed kan opnemen.

Tekort aan foliumzuur

Foliumzuur zit in asperges, spinazie, lever, peulvruchten en volkorenproducten. Een tekort aan foliumzuur komt voornamelijk voor bij mensen die te weinig voeding eten waar foliumzuur inzit.

Een erfelijke afwijking

Bij een erfelijke afwijking van de hemoglobine, zoals sikkelziekte of thalassemie, kan er sprake zijn van bloedarmoede. De rode bloedcellen zijn dan niet in staat om veel zuurstof te vervoeren en worden sneller afgebroken.

Een chronische ziekte, infectie of ontsteking

Een chronische ziekte, zoals reumatoïde artritis, kanker of een infectie verstoort de aanmaak van hemoglobine, waardoor bloedarmoede ontstaat.

Is bloedarmoede ernstig?

De ernst van de bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de bloedarmoede wordt veroorzaakt door ijzergebrek of door vitaminegebrek, dan kan het makkelijk behandeld worden. Vaak duurt het een aantal weken voordat je het effect merkt.

Wanneer de bloedarmoede wordt veroorzaakt door een erfelijke aandoening, dan is het vaak wat ernstiger. Soms is een bloedtransfusie nodig om het tekort aan hemoglobine weer aan te vullen.

Wanneer naar de huisarts?

Herken je een van de symptomen en heb je het vermoeden dat je bloedarmoede hebt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan dan snel vaststellen of het inderdaad om bloedarmoede gaat.

Hoe wordt bloedarmoede vastgesteld?

De arts stelt bloedarmoede vast door middel van een bloedonderzoek. Middels dit onderzoek kan eenvoudig bepaald worden of er sprake is van een tekort aan hemoglobine (rode bloedkleurstof). Wanneer dit inderdaad zo is, dan zal de arts een verder onderzoek uitvoeren om de oorzaak van je bloedarmoede te achterhalen.

Wanneer is er sprake van bloedarmoede?

Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar de hemoglobinewaarde in het bloed. Bij mannen wordt er gesproken van bloedarmoede als de waarde onder de 8,6 komt. Bij vrouwen ligt de grens op 7,5. Bij kinderen tot de puberteit ligt de grens onder de 7,0 en bij zuigelingen onder de 6,5.

Hoe wordt bloedarmoede behandeld?

Hoe bloedarmoede behandeld wordt, hangt af van de oorzaak.

Bloedarmoede door menstruatie

Wanneer de bloedarmoede wordt veroorzaakt door veel bloedverlies tijdens de menstruatie, dan kan het helpen om de anticonceptiepil te gebruiken.

Bloedarmoede door ijzertekort

Als anemie door ijzertekort wordt veroorzaakt en dit niet is voorkomen door goede voeding, dan kan de arts je ijzertabletten- of drank voorschrijven. Deze middelen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals maagpijn en verstopping. Je kunt de opname van ijzer in de darmen stimuleren door ook vitamine C in te nemen.

Bloedarmoede door foliumzuur

Wanneer de bloedarmoede veroorzaakt wordt door een tekort aan foliumzuur, dan kan je dit tekort eenvoudig aanvullen met foliumzuurtabletten.

Bloedarmoede door pijnstillers

Als je pijnstillers gebruikt, zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac kun je wellicht overstappen op paracetamol.

Bloedarmoede door vitamine B12-tekort

Als je bloedarmoede hebt door een vitamine B12-tekort, dan kun je dit tekort aanvullen met een vitamine B12-tablet.

Hoe snel herstel je bij bloedarmoede?

Hoe snel je herstelt, is afhankelijk van de oorzaak en de mate van de bloedarmoede.

Herstel bij ijzertabletten

Als de huisarts je ijzertabletten heeft voorgeschreven, dan wordt je bloed na vier weken gecontroleerd. Er wordt dan onderzocht of het hemoglobinegehalte in je bloed weer op peil is. Vaak moet je de ijzertabletten acht tot twaalf weken slikken, zodat de ijzervoorraad in je lichaam wordt aangevuld.

Herstel bij foliumzuurtabletten

Als de huisarts je foliumzuurtabletten heeft voorgeschreven, dan controleert deze na vier weken je bloed. Als het Hb-gehalte in je bloed weer op een normaal peil is, dan dien je de tabletten vaak nog een aantal weken door te slikken.

Herstel vitamine B12-tekort

Heeft de arts je vitamine B12-vitamines voorgeschreven? Dan wordt na vier weken gecontroleerd of het hemoglobinegehalte in je bloed weer is aangevuld. Als dit het geval is, zal je de vitamines nog een aantal weken door moeten slikken. Soms is het nodig om de tabletten je hele leven te gebruiken.

Herstel bij een maag-of darmziekte

Als je bloedarmoede hebt, omdat je door een maag-of darmziekte te weinig vitamine B12 opneemt uit voeding, dan kan de arts je vitamine B12-tabletten voorschrijven. Vaak moet je deze tabletten je hele leven innemen. Het kan ook zijn dat je elke week een vitamine B12-injectie krijgt in plaats van tabletten.

Hoe kan je bloedarmoede voorkomen?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je vaak al genoeg voedingstoffen binnen om rode bloedcellen aan te maken. Er kan dan niet zo snel een anemie ontstaan. In de volgende situaties is het raadzaam om extra producten te eten die veel ijzer, vitamine B12 en foliumzuur bevatten:

  • Je hebt een afwijkend voedingspatroon, omdat je veganist of vegetariërs bent of omdat je een eenzijdig dieet volgt.
  • Je hebt een chronische ziekte
  • Je hebt last van veel bloedverlies bij je menstruatie
  • Je lichaam heeft behoefte aan extra bouwstoffen: dit is zo bij kinderen die in de groei zijn of bij vrouwen die zwanger zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips