Bloedarmoede

De meest voorkomende bloedziekte is anemie. Hierbij kunnen de rode bloedlichaampjes als gevolg van het ontbreken van bepaalde stoffen niet voldoende hoeveelheden zuurstof vervoeren naar de verschillende delen van het lichaam. In het algemeen gaat het om ijzergebrek. Ijzer stapelt zich in de rode bloedlichaampjes op en komt normaal in het voedsel voor. Door onjuiste voeding kan men een tekort aan ijzer krijgen en ook door bloedverlies kan dat tekort ontstaan.

Bloedarmoede kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B, dat ook met het voedsel in ons lichaam komt. Als het maagslijmvlies niet goed functioneert, bijvoorbeeld na een maagoperatie waarbij een deel van het slijmvlies is verwijderd, of bij afwijkingen aan de maag, wordt het vitamine B niet goed geabsorbeerd en kan dan niet door het lichaam worden gebruikt (pernicieuze bloedarmoede). Een toch wel regelmatig voorkomende oorzaak van bloedarmoede is hemolyse, hetgeen betekent dat de bloedcellen om een of andere reden worden afgebroken. Sommige ernstige nier- en leverziekten, reumatische aandoeningen en tumors, alsmede veel infecties brengen ook vaak bloedarmoede teweeg.

Als de aanmaak van rode bloedlichaampjes in het rode beenmerg afneemt of stopt, kan er aplastische anemie ontstaan. Oorzaak hiervan kan bestralingsletsel zijn of een giftige chemotherapie bij de behandeling van kanker, bijwerkingen van medicijnen of er is sprake van algemene ouderdomsslijtage.

bloedarmoede symptomen

bloedarmoede symptomen zijn bleekheid, moeheid, duizeligheid, de neiging om flauw te vallen en algehele lusteloosheid. De symptomen zijn heel hevig als de bloedarmoede wordt veroorzaakt door een acute bloeding.

bloedarmoede behandeling

Bij ijzergebrek wordt, meestal in tabletvorm, ijzer toegediend. De bijwerkingen van ijzerpreparaten zijn obstipatie en soms diarree. Het is normaal en helemaal onschuldig als men zwart gekleurde
ontlasting heeft als gevolg van het ijzer. Bloedingen waaruit bloedarmoede ontstaat, komen meestal voor in de neus, slokdarm, maag, dar- men, nieren, blaas of baarmoeder. De onderliggende oorzaak wordt behandeld door middel van een operatie of bloedstelpende middelen. Vitamine B -tekort wordt behandeld met vitamine B injecties, met tussenpozen van 2 tot 3 maanden, of met tabletten die dagelijks moeten worden ingenomen, meestal gedurende de rest van het leven. Hierdoor treden geen bijwerkingen op. Bloedarmoede veroorzaakt door ernstige ziekten, bijvoorbeeld aplastische anemie, kunnen niet worden genezen, maar wel tijdelijk worden verbeterd door bloedtransfusies. Bloedarmoede als gevolg van normale infectieziekten geneest meestal weer uit zichzelf en hoeft niet behandeld te worden.

Als men bloedarmoede denkt te hebben, moet men een arts raadplegen (moeheid zonder andere symptomen is echter zelden een teken van bloedarmoede). Dat geldt ook voor alle vormen van bloedingen waarvan men de oorzaak niet kent. Bij bloedbraken lijkt een beetje op koffiedik en bloedingen in de darmen moet heel snel een dokter worden gehaald. Bloedarmoede kan worden voorkomen door een evenwichtig dieet en door toevoeging van ijzer in gevallen als men bloedarmoede kan verwachten, zoals bij zwangerschap, bij bloedingsstoornissen bij vrouwen en als donor, na het geven van bloed.

bloedarmoede onderzoeken

Voordat met de behandeling kan worden begonnen, zal men eerst de oorzaak van de bloedarmoede moeten opsporen. Microscopisch onderzoek van de bloedcellen en verschillende chemische onderzoeken van bloed en urine worden hierbij gebruikt. Het hemoglobinegehalte (Hb) van het bloed wordt in moleculen per liter bloed gegeven. Het aantal rode bloedlichaampjes is 4-6 miljoen/mm bloed. De gemiddelde hoeveelheid hemoglobine per bloedlichaampje kan ook worden berekend. Het aantal witte bloedlichaampjes bedraagt 3500-9000 /mm3 bloed. Door een punctie in het borstbeen verkrijgt men belangrijke informatie over het beenmerg.

Als men de oorzaak van de bloedarmoede opspoort, is het belangrijk om te controleren of er misschien bloed in de ontlasting zit. Het ijzergehalte uit het serum geeft slechts een fractie aan van de totale hoeveelheid ijzer in het lichaam, namelijk het ijzer dat naar het beenmerg wordt getransporteerd om in het hemoglobine van de bloedcellen terecht te komen. Het serumijzer bij bloedarmoede is laag door bloedingen en ijzertekorten in het voedsel.

Bespaar flink op je zorgverzekering

Miljoenen Nederlanders betalen elk jaar teveel voor hun zorgverzekering. Vergelijk hieronder eenvoudig alle zorgverzekeringen en zie direct hoeveel u kunt besparen.

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips